自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

三棵樹 發表於 18-7-25 22:12
我有配漸進鏡,不過我唔鍾意戴眼鏡

我都係,戴硬性隱形眼鏡40年,睇近要戴老花鏡,又或者轉有框漸進眼鏡,十萬個唔慣,所以有新機唔使等有白內障都可一次過摘除,決定去馬。

大宅

SandyKL 發表於 18-7-25 21:52
有,年頭配咗,但唔多掂,睇巴士號碼都要行埋睇。依家檢查咗,等做手術去近視+老花,散光一邊50、一邊70 ...

有手術可去近視+老花?可否介紹一下?

禁止訪問

2018復活節勳章

大宅

okabenny 發表於 18-7-25 23:28
你幾多歲開始有

今年43歲開始明顯 睇細字要除眼鏡先睇到 3月去驗眼話我有50度老花

禁止訪問

2018復活節勳章

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

我未40都有,今年開始發現
係咪可以做手術?食果d護眼素得唔得架?

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

好難接受開始老花,諗起下一階段就係停經啦,我唔想咁快呀,明明個樣都仲好後生

大宅

回覆樓主

近一兩年已經明顯睇唔清楚 d 細字,外表還可以呃吓人,但睇細微嘢嘅動作(除眼鏡/瞇哂眼睇嘢)真係完全暴露哂已經人到中年!
最近終於走咗去配漸進鏡,好貴!視光師話 60 (or 65?) 歲之前老花只會越嚟越深,唔會淺咗,返工要睇文件,即係以後都唔可以戴普通近視鏡,好重皮。

琥珀宮

goldenretriver 發表於 18-7-25 22:39
有手術可去近視+老花?可否介紹一下?

咪又係激光果類,科技有白內障至可一次過除近視老花散光等等,而另可放塊ICL隱形眼鏡入去,清晰有,問咗,成$80000,係朋友介紹下,去聽咗一間新公司講座,引入全港唯一一部叫Presbyond老花矯視,一次過去除,手術費$48000。檢查咗,角膜夠厚夠韌做,但由於我戴咗40年硬性隱形眼鏡,所以要除耐啲再做檢查攞準確個度數。部機咁新,都幾擔心,見醫生講解得好清楚,又係約3、40歲最黃金年齡嘅眼科醫生,所以會豁出去一試。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

同來經收經一樣, 擋也擋不住

侯爵府

牛年勳章

lmc2005 發表於 18-4-20 22:12
我都係岩岩到4張就咁大變化(emoji)

Me too 真係啱啱到四張........ 配完眼鏡 職員同我講嘅時候有啲難以接受

公爵府

+3金熱血 畀面勳章 BK Milk勳章

papagirl 發表於 18-4-21 06:46
我之前開始有老花徵象,日日食紀子,一日10粒反應不大,我口痕食咗成四50粒一日,一個禮拜就冇咗老花了:kek ...

請問係咪蒸熟?

別墅

Jameskey 發表於 18-7-25 20:18
我成日做眼珠運動,就係成日將隻眼珠轉來轉去,轉到攰,抖一抖再做,四十開始緊仲未有老花。我老豆長期咁做 ...

大约每天花多少時間?一天多次嗎?

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我初時都接受唔到架,到後來連睇文件、睇電話都睇3成估7成,唯有的起心肝去配副漸進式眼鏡,而家睇嘢冇咁辛苦喇,早d“接受”,就唔駛“忍受”咁耐喇。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

SandyKL 發表於 18-7-26 08:08
咪又係激光果類,科技有白內障至可一次過除近視老花散光等等,而另可放塊ICL隱形眼鏡入去,清晰有,問咗, ...

老花度數會一路加架喎,做尼個手術真係得?

寶石宮

2024年龍年勳章

lmc2005 發表於 18-4-20 20:48
近呢個月睇近野懵查查 拉遠或唔帶眼鏡就清楚好多 唔想老花咁快嚟其實可唔可以食d乜嘢可以補呢
...

幸福可以好簡單

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

堅媽 發表於 18-4-21 04:48
看看

我試過,係得既!
飲左睇野係清左

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

papagirl 發表於 18-4-21 09:08
呢度有人話沖水10粒真係夠啦,我懶啊我食二30粒囉

咁你有冇便秘問題? 我食過一排,便秘

大宅

JoanC 發表於 18-7-25 18:35
視光師話係一隻 con 已包含咗遠近,有不同聚焦點。我依家戴緊,唔難適應。

如果一隻遠一隻近,戴時一定頭 ...

請問邊到可配,貴嗎?

琥珀宮

catcat@cat 發表於 18-12-23 16:20
老花度數會一路加架喎,做尼個手術真係得?

還在康復中,我左眼被保留150度近視睇近,右眼25度近視睇遠,靠個腦適應去睇遠與近,依家睇遠比睇近好。至於會唔會再加深,佢話終身保養,咁博一舖咋。

首頁

尾頁

跳至