自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

yuffieyip 發表於 18-9-19 14:10
我小朋友8歲都係2星期前開始用MRC, 佢門牙有D哨, 咬合上下唔對位, 但一開始用會有D唔舒服, 希望呢個可以幫 ...

我仔情況同妳小朋友情況差不多 ! 不過我仔戴左就訓得唔好,我怕佢堅持唔到

男爵府

三棵樹 發表於 18-9-19 13:15

我仔戴未夠1個月,佢本身哨牙,戴埋牙膠個咀仲突,所以晚晚 ...

我女係下排唔齊, 個陣仲未換上排門牙就開始用, 而家佢已出上排門牙都係非常齊完全唔哨, 我女女就用得幾好, 反而日頭我地冇用因為佢好多野講唔可以半個鐘唔講野

大宅

我仔大約十歲時看過岑X醫生, 醫生都幾好人, 他是不主張小朋友太細就去COOL牙, 因為他說如果不是小朋友自願而是家長迫, 就一定事倍功半, 就算小小痛小朋友都會說很痛, 他說寧願等小朋友開始貪靚時, 想COOL時才做, 他說成年後去COOL比小朋友COOL時只是多半年時間, 不值得現在太細時就迫他們做. 所以那次去他也不建議阿仔做, 也沒有收任何費用.

大宅

當然我仔看過另一個中環的醫生都肯做的, 也是萬萬聲, 其他醫生覺得只要家長肯付錢, 也不會理小朋友想不想, 就是這個分別.

男爵府

Mingbb2000 發表於 18-9-19 17:14
我仔大約十歲時看過岑X醫生, 醫生都幾好人, 他是不主張小朋友太細就去COOL牙, 因為他說如果不是小朋友自願 ...

myobrace 唔係箍牙,我send左條片,有解釋係咩黎。
各有說法,睇自己buy邊套,myobrace 主要係糾正口腔不良習慣,不良習慣改善左,牙齒生長會正常好多,減低將來要箍牙嘅機會。
就算第時貪靚要箍,都會簡單好多。
診所姑娘同醫生有詳細講解,所以小朋友知道咩事,如果佢唔願意,最多唔戴牙膠。去consult之前,都已同小朋友講解過,並唔係强迫,佢唔願意,無人迫到佢

男爵府

三棵樹 發表於 18-9-19 17:35

myobrace 唔係箍牙,我send左條片,有解釋係咩黎。

可唔可以pm myobrace 醫生資料,都想上去試下consult

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

潘高壽 發表於 18-4-23 00:21
我仔女、岩岩上月睇左矯齒科、book 左兩個月、個醫生勁好人。
頭一次睇800、做模、照 x Ray 另加400,岩岩 ...

可否pm資料我?矯齒科嗎?

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

appleyuen 發表於 18-4-30 22:45
箍完啦!而家帶繄retainer

請問邊個醫生?可比資料我嗎

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

sze811 發表於 19-2-27 12:54
請問邊個醫生?可比資料我嗎

佐敦 岑儉 自己上網搵

首頁