自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我識有人都係自閉廢青,中三比學校踢出來,一直自閉係房,連老豆過身都冇出來見最後一面,到亞麻過身又係咁,激到亞媽話要跳樓,佢先出句聲叫佢咪死住,幫佢煮碗麵,...hahaha佢亞廿4孝亞媽真係唔跳住,一路喊一路煮麵.
其實呢D係唔係家人都好有問題呢?今日長毛廢青一開始就唔鬼比佢食,唔同佢洗衫,翜當屋企人透明,大家都可以咁做啦,仲明知佢冇錢都仲要迫佢交租交水電.

最尾佢仲好意思話,人點解要返工喎,返工搵錢都係對自己一個責任來架,父母老死之後交比政府養喎....佢父母咁講,其他廢青父母又係咪都咁諗?納稅人咪要養好多人?

其實佢地係要自救架,成日張自己停留係打機,20歲,30歲,40歲仲打?父母死哂又唔去搵錢,仲有電費同上網費交咩?呢D同上左賭隱有咩分別呢?
<br><br>

男爵府

其實宅男宅女,不上班,不上学,比例已經愈來愈多。樓主好幸運,家人沒有這情況。其實香港讀書及生活壓力太大,個人空間太少。每個人都要爭爭爭,成績唔好好似就被人睇死。好多年青人沒有支援,就會諗埋一边。逃避又逃避。佢地其實好慘,佢地家人亦好難過。

今次佢地肯出鏡,已經好難得。希望政府能正視這些問題,提供多些支援。若果家中有小朋友的,這也是一個好好的反面教材。

希望大家給予多些支持,少点批評。

男爵府

回覆樓主:

長髮人擺出一副眾人皆醉我獨醒嘅模樣來掩飾佢嘅自卑

公爵府

BKsquare 發表於 18-4-22 19:50
「我係唔會妥協」

笑到我食緊意粉都噴咗出黎

佢媽縱佢出黎

公爵府

baby2kingdom 發表於 18-4-22 22:57
長髮人擺出一副眾人皆醉我獨醒嘅模樣來掩飾佢嘅自卑

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

鄧佢地家人慘。做人阿媽我接受個仔唔係社會上係精英,但我接受唔到終日無所事事飯來張口。人要對得住自己,自己有手有腳反而家人幾十歲仲要打工來養你,你好意思?

水晶宮

他的家人和他都好慘!要別人幫一把!
自由太多會令世人失去平衡

琥珀宮

vkm2014 發表於 18-4-22 22:56
好多人好mean,只睇別人缺點,而不想為什麽會這樣,我想是因為香港太多刻薄心地差既人而令到某些超級內向的 ...

去批評嘅人可能源於唔了解,如果換轉幾年前嘅我都可能會咁諗,正如大部分父母都過份保護孩子又重視學業一樣,只係程度問題而已,始終大部分人受社會氛圍及由細到大植入嘅思想影響太大,好難改變

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

yuko0605 發表於 18-4-22 21:42
其實呢批人士可能因為心中有結或者有野睇唔開而令到佢地自己活左係自己世界,係香港地呢d高壓地區有都不足 ...

同意,要愛心,鼓勵,等佢慢慢靠自己走出來。
越鬧、指責,只會令佢地更收埋自己。

子爵府

ChloeMa 發表於 18-4-22 21:18
似達哥

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

其實算唔算病的一種?
睇到最尾個“達哥”,真係好唔對路咁

子爵府

每天媽媽 發表於 18-4-22 22:02
我都覺佢可能係自閉症,自閉症特徵係固執,某方面能力高,智力正常,社交溝通能力弱等。我覺得在20幾年前 ...

認同啊!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

feifei_baby 發表於 18-4-22 19:57
理解唔到點解呢班人會咁....

估佢由細到大都受盡保護, 讚美, 掌聲
當讀中學時, 已不在保護網內, 心知自己已經唔係 叻果個
知自己受唔到氣,
佢地唔想輸, 輸唔起,
所以要收埋自己,

要逃避現實

侯爵府

回覆樓主:

我覺得中間一定發生左啲事。佢地無講而已。

珍珠宮

2018復活節勳章

newinewi 發表於 18-4-22 19:57
多少少包容,有助他們走出來。他們願意出鏡已經好難得,別人奇異目光,只會令他們的路更難
...

同意,見到同嫲嫲一齊住個男仔都知道嫲嫲老喇,佢要改變自己先得,仲有第一出鏡個男仔都肯踏出一步,係好開始,希望社會大衆都俾啲機會佢哋。

琥珀宮

Manmanca 發表於 18-4-22 23:09
其實算唔算病的一種?
睇到最尾個“達哥”,真係好唔對路咁

再耐d可能會有精神病

珍珠宮

pi0219 發表於 18-4-22 20:40
我反而覺得長髮個個似係有自閉症既數學天才
我覺得佢係自私, 有啊媽養,屋企住公屋但裝修都ok 靚, 執得好正齊唔講覺得係私樓, 水咩辛苦?

唔需要住...後生...可以遲D 先..大左就要努力...唔係放棄自己..

珍珠宮

newinewi 發表於 18-4-22 19:57
多少少包容,有助他們走出來。他們願意出鏡已經好難得,別人奇異目光,只會令他們的路更難
...
公司負責人邊個受到咁長真空期? 除左社工負助, 根本佢地好難揾工, 行返出黎

珍珠宮

回覆樓主:

但佢覺得自己好靚喎,仲學人照鏡, 撥頭髮

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

首頁
23456...7

尾頁

跳至