自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

真係壞咗,一萬都要整,怪自己不 backup 吧

就算整,都要搵專業 recover 公司,不要搵三姑六婆

大宅

回覆樓主:

前年同你一樣,突然死hard disk,去咗呢間整,hkd1,500 再加799買隻新hard disk

子爵府

回覆樓主:

我都試過,好心痛,已經搵人整過都唔得,話要攞出去比錢人搞,但5年後竟然有奇蹟,有日心痕拎左個hd出黎插入電腦,竟然開得返,開心到我飛起,我女bb時候同結婚相係晒入面,竟然重見到日,我以後都會放多幾個地方,希望你都有奇蹟啦!

大宅

咁係咪入NAS一定安全?

禁止訪問

珍珠宮

終極熊貓 發表於 18-4-24 13:10
如果有做backup,應該要做三個copies的~

即是要抄落三個 external hard disk 嗎?

男爵府

Follow,我都要整,我係隻'arm'detect 唔到,唉!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

大宅

所以我通常至少backup 2份,我先放心

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

kelkmk 發表於 18-6-9 21:08
我D想放晒係NAS

想問下WD MY CLOUD 係NAS 嗎?
我都有一個用黎save 相

珍珠宮

回覆樓主:

都好呀,我試過同樣情況,無晒細路啲相,整唔返

珍珠宮

小星星1 發表於 18-10-22 00:33
即是要抄落三個 external hard disk 嗎?

不,用兩種不同方法
例如一個雲端/NAS
兩個線下,既Ext HD

男爵府

rebornarmy 發表於 18-10-21 14:45
請問有無link? 之後問過深水埗要$4000~$8000
大約十幾gb

當時是國內同事帮我係淘寶揾的!!我試下問他看還找不找到 link !

子爵府

Hard Disk係機械,機械當然會有壞的一日,緊係要做backup啦! 放係邊度乜設備都有機會壞有機會data lost,所以只能做最少2-3 set 備份。就算你買了第3方公司的雲備份,我也會自行做一份,因你唔知那第3方公司會唔會突然間一日倒閉....

男爵府

陪月勳章

我十幾年前死過一次harddisk, 當時唔敢自己亂黎, 俾左2000蚊拎出去俾人recover, 好在最後救得番7-8成.
之後久唔久都會死sd card, 自己試下download啲software, 救得番啲相呀.

今年年初不幸死harddisk. 我以前一向會有幾個backup, 但呢6,7年好忙呀, 偷懶冇再整多幾個backup, 點知個harddisk死左, 當時勁灰, 最近幾6,7年無哂. 試過拎俾朋友幫我試下用mac機read唔read到部harddisk, 都係唔得. 於是試下download啲software去recover個harddisk, 勁好彩救得番啲相同video, 前前後後應該救番十萬個files. 用左一個日時間去recover同抄番出黎..... 唔使俾幾千蚊人地整, 好好彩.

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

oran04 發表於 18-4-24 15:28
提提你,hdd閒置比常用更易壞,高峰在3年以後。

吓....我都係就咁儲咋, 重好少拎出黎。
謝謝提醒。
Childhood is journey, not a race.

伯爵府

畀面勳章

LedTV 發表於 18-10-22 07:07
想問下WD MY CLOUD 係NAS 嗎?
我都有一個用黎save 相

都叫做係
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

大宅

回覆樓主:

想問吓NAS係咪好似雲端咁upload d相上去,定係local server,放個類似 server物體响屋企

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

lam133 發表於 18-4-24 13:08
要整8000元以上

黑到一個點

8000都未必救到,俾定心理準備你

男爵府

畀面勳章

lam133 發表於 18-4-24 13:08
要整8000元以上

黑到一個點
我都試過, 整完都搵唔返哂所有相.....

首頁

尾頁

跳至