跳至

首頁

尾頁

複式洋房

岩岩搬到Edmonton ,冇咩朋友, 想識下香港人在Edmonton ,^^

別墅

回覆 GaCeNG 的帖子

你好, 我就是住在Edmonton, 很少人會來這裡啊.

別墅

我是個仍在香港未申請移民的mama 一直想知多一點到加拿大後 會否很難揾工 我老公是IT 的 我大概也不能外出工作 因為要在家照顧小朋友 請問你們知道現在加拿大嘅就業情況嗎?tks

別墅

回覆 gianmama 的帖子

搵工呢樣野,每個城市都唔同啊,首先你要決定左去邊度定居先。我來左2年度,一來加拿大就定居係Edmonton 啦,當時都冇周詳考慮過,只是之前來過1次加拿大旅遊,知道有Edmonton呢個地方,就咁就黎左。我住呢個地方,好靠石油,石油好時,大把工,唔好時就冇工。但我知道其他香港媽媽黎到呢度都佢地老公都搵到工呀,我老公都係,好快就搵到工啦。

大宅

gioia0220 發表於 18-6-18 13:44
回覆 gianmama 的帖子

搵工呢樣野,每個城市都唔同啊,首先你要決定左去邊度定居先。我來左2年度,一來加 ...
可以分享你老公搵到咩工嗎?

複式洋房

gioia0220 發表於 18-6-16 22:03

我而家住香港,我計劃中移民去加拿大住Edmonton, 好開心能夠認識你地,請問有無啲what app group 方便聯絡

大宅

Bee08211 發表於 18-9-19 23:37
我而家住香港,我計劃中移民去加拿大住Edmonton, 好開心能夠認識你地,請問有無啲what app group 方便聯絡 ...

請問你打算什麼項目移民?

複式洋房

jiajia2009 發表於 18-9-29 17:53
請問你打算什麼項目移民?

當地舖親戚幫手搞文件技術移民

複式洋房

gioia0220 發表於 18-6-16 22:03

hi. 你好 我覺得尼度好難識到香港人(emoji)

複式洋房

GaCeNG 發表於 18-10-3 05:19
hi. 你好 我覺得尼度好難識到香港人(emoji)

你移民左好耐?我上次去行下,周圍都無香港人既

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Bee08211 發表於 18-9-29 23:17
當地舖親戚幫手搞文件技術移民

想問問,我朋友個叔叔/堂細佬住Edmonton, 可以用經濟擔保申請移民嗎?定係要直系親屬父母兄弟姊妹先可以?你有資料分享嗎?謝謝

洋房

Hello! 我都係住响edmonton 既香港人呀!過左尼兩年!大家交換聯絡方法,得閒吹下水呀!

複式洋房

Pekkle0208 發表於 19-1-17 14:08

Hello! 我都係住响edmonton 既香港人呀!過左尼兩年!大家交換聯絡方法,得閒吹下水呀 ...

hehhe. okok.. check inbox.

民房

Hello, 我都係住Edmonton的香港媽媽,有whatsapp group可以join嗎?

複式洋房

HelenMa_FB 發表於 19-3-24 16:59

Hello, 我都係住Edmonton的香港媽媽,有whatsapp group可以join嗎? ...

我冇whatspp group ah. 可以交換contact. woo. check inbox (emoji)

大宅

我7月會去edmonton定居啊

複式洋房

hehamom 發表於 19-4-8 06:55
我7月會去edmonton定居啊

我7月都會過去edmonton 定居,請問有what app group 嗎?我想join

侯爵府

2024年龍年勳章

Hello 各位 Edmonton JM,
我妹夫是加拿大藉但不是定居加拿大, 妹夫有家人在Edmonton West 定居.
妹妹(香港人)有BB打算到Edmonton 生, 請問要預早幾耐到醫院登記&檢查 ? 有好的醫院介紹 ?
有什麼要注意 ? 易找鍾點姨姨 / 陪月 ?

謝謝各位.

大宅

請問有無去開邊間剪髮?

複式洋房

我7月過黎左啦,終於安定好,我已開Edmonton mama what app group, 如果大家有興趣,可pm 我☺️

首頁

尾頁

跳至