0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

Bb 4個月大 一日5餐 清醒個時飲得個2安 之後點都唔肯飲 又喊又用手推又撐手撐腳 飲2安可以用一個鐘 最尾個餐如果訓著飲可以飲到5安 其實已經厭左一個月有多 之前都無飲得甘少 依嫁越飲越少 但俾水佢 佢又肯飲 當然我只係俾佢濕下個口仔.唔係應該奶好飲過水咩?

子爵府

回覆 C.Meiiiii 的帖子

You are not alone.我個囡都係四個月,已經厭奶厭咗三個月喇,醒就一啲都唔肯食,瞓咗就食到五安,有時都係三安停咀。

人哋一日應該食到900ml,我個囡只係400-500ml,生長線已經係10-25percentile.完全迫唔到佢

別墅

HOPEFORBB 發表於 18-4-26 17:12

You are not alone.我個囡都係四個月,已經厭奶厭咗三個月喇,醒就一啲都唔肯食, ...

我都好明白 日日飲奶好似打仗甘 不過你個bb仲勁 厭成3個月 醫生都係話迫唔到 都係要等佢肚餓自己飲 不過我唔覺得佢有肚餓過

子爵府

唉,好同意,我個囡根本唔會餓咁,從來都無為要食奶而喊,字典裏好似無"肚餓"呢樣嘢

大宅

C.Meiiiii 發表於 18-4-26 15:35
Bb 4個月大 一日5餐 清醒個時飲得個2安 之後點都唔肯飲 又喊又用手推又撐手撐腳 飲2安可以用一個鐘 最尾個 ...

我B都有呢個問題,一飲奶就八卦,用隻手推開你、擰洒頭

別墅

回覆樓主

我仔宜家4.5月,由2個月厭到宜家
真係逼都逼五到
今個月番健康院 生長線跌到3%
我焗住提前餵糊仔比佢

別墅

HOPEFORBB 發表於 18-4-26 18:02

唉,好同意,我個囡根本唔會餓咁,從來都無為要食奶而喊,字典裏好似無"肚餓"呢樣 ...

我個囡都係 從來都無扭過要食

別墅

等待天使中 發表於 18-4-26 18:31
我B都有呢個問題,一飲奶就八卦,用隻手推開你、擰洒頭

係咪個個bb都會甘

別墅

YWLL 發表於 18-4-27 00:30
我仔宜家4.5月,由2個月厭到宜家
真係逼都逼五到
今個月番健康院 生長線跌到3%

我都有諗過提早 你bb食成點?

男爵府

C.Meiiiii 發表於 18-4-26 15:35
Bb 4個月大 一日5餐 清醒個時飲得個2安 之後點都唔肯飲 又喊又用手推又撐手撐腳 飲2安可以用一個鐘 最尾個 ...

我仔出世係生長線10,飲奶飲得唔多,由滿月到而家3個月大,有時飲60ml,有時飲120ml,逼唔到佢飲得多,泥排佢直情餓到3個幾4個鐘都唔會肚餓喊食奶,要我拎紗巾到佢條頸,佢先識叫肚餓,每日奶量得4xx~6xx ml 炸,初頭每日我都勁頭痛佢飲咁小奶,久而久之我已經慣左佢食咁小佢精靈同埋手仔腳仔都有肉肉,同埋睇落無瘦到我已足夠了,我希望佢到4~5個月唔好厭奶厭得太嚴重啦

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

話姐試下拉開餐與餐之間時間,如果真系厭奶就唯有少食多餐。

別墅

C.Meiiiii 發表於 18-4-27 00:35
我都有諗過提早 你bb食成點?

佢麻麻地中意食 但便便ok

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

系吖,建議你俾奶佢飲好過俾水,仲有就係少食多餐喇,就快可以加固喇,加油

別墅

kissapplegirl 發表於 18-4-27 02:11
我仔出世係生長線10,飲奶飲得唔多,由滿月到而家3個月大,有時飲60ml,有時飲120ml,逼唔到佢飲得多,泥排佢直 ...

識肚餓已經好好 我個b可以8個鐘都唔食奶

別墅

haha748494 發表於 18-4-27 15:13
話姐試下拉開餐與餐之間時間,如果真系厭奶就唯有少食多餐。

已經食好小

別墅

YWLL 發表於 18-4-27 19:53
佢麻麻地中意食 但便便ok

慢慢試 應該會越食越好

別墅

我要做媽媽 發表於 18-4-27 20:04
系吖,建議你俾奶佢飲好過俾水,仲有就係少食多餐喇,就快可以加固喇,加油 ...

希望可以快d加固啦

別墅

kissapplegirl 發表於 18-4-27 02:11
我仔出世係生長線10,飲奶飲得唔多,由滿月到而家3個月大,有時飲60ml,有時飲120ml,逼唔到佢飲得多,泥排佢直 ...

我b都系甘樣出世生長線系3,又系飲奶飲得好少,之前基本上餐餐食60-100ml就飽唔肯繼續食,每日總奶量都系得果450-600ml之間,系2個月尾接近3個月之後先好啲,可以每餐食到100-130ml,1日5-6餐先叫追到個總奶量,有時佢都真系好似唔識餓成5-6個鐘都唔搵奶飲,只系見佢平時玩得訓得無跌磅數,先放心啲由佢慢慢來咋

男爵府

sarahfa 發表於 18-4-28 11:00
我b都系甘樣出世生長線系3,又系飲奶飲得好少,之前基本上餐餐食60-100ml就飽唔肯繼續食,每日總奶量都系 ...

完全明白你心情 ,我仔著0~3個月既衫仲係鬆嫁 身邊個個朋友既bb未滿月就飲到4安幾5安 ,希望佢只唔喜歡飲奶,加固後佢會鍾意食唔同既野啦

別墅

kissapplegirl 發表於 18-4-28 13:04
完全明白你心情 ,我仔著0~3個月既衫仲係鬆嫁 身邊個個朋友既bb未滿月就飲到4安幾5安 ,希望佢只唔喜歡 ...

系啊,之前著衫都系鬆架,衣家滿左3個月10幾日就好左好多,可以食到5安,都希望佢遲啲會鐘意食其他野拉

首頁

尾頁

跳至