親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

youhello507 發表於 18-5-6 16:52
韓亞包寄倉行李的,不是廉航,廉航才不包寄倉

姐是我應該買最便宜既第一項就可以嗎?

珍珠宮

回覆樓主

奇怪永安咁寫

韓亞網頁有寫行李規定
http://us.flyasiana.com/C/en/homepage.do?menuId=003006002001000

男爵府

youhello507 發表於 18-5-6 19:41
奇怪永安咁寫

韓亞網頁有寫行李規定

睇唔明是什麼意思呀?

珍珠宮

sinsin_82 發表於 18-5-6 20:14
睇唔明是什麼意思呀?

韓亞已寫明包行李

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

youhello507 發表於 18-5-6 19:41
奇怪永安咁寫

韓亞網頁有寫行李規定

不過永安, ctrip book酒店寫既terms都係令人confusing! 明明係standard terms又寫到好特別咁
放下自在

男爵府

tellywong 發表於 18-4-27 14:26
我係永安買,之後上韓亞官網用‘航空公司確認號’ log in劃位,但聯營機就冇得預先劃位
...

你好,我想問,我响韓亞買了2019年2月既機票,但上韓亞既網劃唔位,係乜原因呀?謝謝(emoji)

伯爵府

sinsin_82 發表於 18-6-13 19:13
你好,我想問,我响韓亞買了2019年2月既機票,但上韓亞既網劃唔位,係乜原因呀?謝謝(emoji)
...

你响韓亞官網直接買應該即時可以劃位架喎~
如果你响永安買既,你打去永安就可以電話幫你劃位,因為我都係响永安買左韓亞,再打去永安叫佢幫我劃位

男爵府

mame_susanne 發表於 18-6-13 20:17
你响韓亞官網直接買應該即時可以劃位架喎~
如果你响永安買既,你打去永安就可以電話幫你劃位,因為我都係 ...

我响永安買的,等我再打去永安問吓先。謝謝(emoji) 啊,我仲未book酒店,唔知你有無d心水酒店推介比我呢?

伯爵府

sinsin_82 發表於 18-6-13 23:03
我响永安買的,等我再打去永安問吓先。謝謝(emoji) 啊,我仲未book酒店,唔知你有無d心水酒店推介比我呢? ...

咁啱我都係响永安買,又打去問可唔可以劃埋位先咁清楚啫,我買果日仲有優惠,減左500蚊,仲抵過响官網買,所以先用永安個app買~

我今次住明洞nine tree 2呀,因為我2大3小,我見佢間3人房有3張大單人床,拍埋啲床夠晒我地5個瞓,所以先揀呢間,以前住開明洞metro hotel家庭房,今次試下住九樹2,因為價錢平好多呀~我住7晚先6千幾,metro要萬幾,慳返幾千食左佢好過,因為今年多左阿仔,要買多張機票,為左慳返少少,所以試下住第二間酒店
另外,ibis都住過,以前同阿女兩個去就會住佢,機場巴士站响正隔離,都好方便,但無家庭房,人多就一定要分房,但去旅行梗係想同屋企人一齊傾下計架啦~分房咁麻煩,所以之後就轉左住metro

男爵府

mame_susanne 發表於 18-6-13 23:27
咁啱我都係响永安買,又打去問可唔可以劃埋位先咁清楚啫,我買果日仲有優惠,減左500蚊,仲抵過响官網買, ...

唔該曬你呀(emoji)等我睇下呢幾間先。你幾時出發呀?我都係去7日,兩大一細,阿囡7歲。都未plan行程,前年同屋企人去主要都唔駛諗咁多,今次自己去,都唔知點plan行程。可唔可以參考下你既行程呀?

伯爵府

sinsin_82 發表於 18-6-14 07:53
唔該曬你呀(emoji)等我睇下呢幾間先。你幾時出發呀?我都係去7日,兩大一細,阿囡7歲。都未plan行程,前年 ...

我七月尾出發,我帶個仔同個女去,加埋我家姐兩母女,小朋友3歲11歲16歲.,我地主要都係食嘢同買野,因為我哋幾個都比較鍾意食韓國嘢食~

去左幾年都係去8日,因為太多野想食,唔留咁多日好難食得多,加上我地不嬲都主張hea遊,自然瞓醒先起身活動

野食暫時plan左去馬場洞食韓牛,風川鰻魚,鷺梁津海鮮,土俗村食蔘雞湯,大瓦房食醬油蟹,明洞掃街,馬山辣燉鮟康魚(都係食醬油蟹),另一間任食韓牛

行既plan左明洞起碼行到兩日,高速巴士地下街,樂天超市,弘大,樂天duty free

玩既好R頭,暫時plan左去one mount既冰雪樂園,其他樂天世界,愛寶樂園,3D同4D館,景福宮,南山塔之前都玩過,冇乜太大興趣再去,本來想試下參加啲一日團,但係我只係對草泥馬有興趣,其他嗰啲活動小朋友一係太細唔啱玩一係就冇興趣,所以都取消左呢個念頭,再等下阿女考完試先問吓佢有冇想去邊度玩先再plan

男爵府

mame_susanne 發表於 18-6-14 11:02

我七月尾出發,我帶個仔同個女去,加埋我家姐兩母女, ...

好詳盡呀,我還以爲你都係新年果段期間去添。你講食果d我前年去果時已經食過了,我同老公本身對食又唔咪太大要求,所以都未必會特登搭車去食。反而對果個冰雪園有d興趣。

伯爵府

sinsin_82 發表於 18-6-14 11:20
好詳盡呀,我還以爲你都係新年果段期間去添。你講食果d我前年去果時已經食過了,我同老公本身對食又唔咪太 ...

所以我成日都講我地主要係美食掃貨團
因為我地真係好鍾意食,所以次次去都會翻食好多美食而香港又未必食到既口味

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

sinsin_82 發表於 18-6-13 19:13
...

係web site 右手邊用Reservation number log in(即永安invoice上既航空公司確認號最後6個字),揀出發日期,出發地同目的地

男爵府

tellywong 發表於 18-6-15 12:35
係web site 右手邊用Reservation number log in(即永安invoice上既航空公司確認號最後6個字),揀出發日期 ...

我再試下先,謝謝

大宅

mame_susanne 發表於 18-6-13 23:27
咁啱我都係响永安買,又打去問可唔可以劃埋位先咁清楚啫,我買果日仲有優惠,減左500蚊,仲抵過响官網買, ...

訂酒店都係在永安訂嗎?還是分開訂?謝謝

伯爵府

maggiechu 發表於 18-6-21 19:32

我分開訂既

大宅

mame_susanne 發表於 18-6-21 19:47
我分開訂既

咁你會係邊到訂,可以推介嗎

大宅

maggiechu 發表於 18-6-21 19:32

濟洲航空是否廉價航空?我未搭過唔知好唔好

伯爵府

maggiechu 發表於 18-6-21 20:36
咁你會係邊到訂,可以推介嗎

我用agoda訂,咁啱用渣打張信用卡可再減6%,你留意下hotels combined果幾個格價網,再留意下有咩信用卡有額外discount,睇下點訂最抵

首頁

尾頁

跳至