跳至

首頁

尾頁

複式洋房

爸爸係澳洲citizen, 媽媽係香港人TR未批落來,今年年尾BB喺澳洲出世的話,請問可否返香港攞3粒星?

別墅

mmtam 發表於 18-4-27 13:32
爸爸係澳洲citizen, 媽媽係香港人TR未批落來,今年年尾BB喺澳洲出世的話,請問可否返香港攞3粒星? ...
以我所知係唔得。可以攞侽口叫居住証既東西。要住返7年先有三粒星。我朋友係上年12月澳洲生咗,佢話返我知佢無得攞三粒星。

別墅

回覆樓主:

我都有研究過呢個問題

https://www.immd.gov.hk/hkt/faq/faqroa.html

Q10 有答案 係拎唔到香港身分證

男爵府

爸爸係澳洲citizen, 媽媽係香港人TR未批落來,今年年尾BB喺澳洲出世的話,請問可否返香港攞3粒星? ...

我4前同你情況一樣 可以答你係冇 除非你係香港生

複式洋房

回覆 trumanwu 的帖子

咁請問你朋友已經係澳洲居民嗎?自己冇朋友係咁情況,但上bk睇咗好多都話唔得

複式洋房

回覆 yatmanchris 的帖子

請問你當時已經有澳洲身份嗎?不過我應該留返澳洲啦,之後有咩需要返香港辦先再算...

複式洋房

yatmanchris 發表於 18-4-30 14:10
我4前同你情況一樣 可以答你係冇 除非你係香港生 唔好意思,咁再請問下,回鄉證七年後轉三粒星可以申請嗎?

男爵府

mmtam 發表於 18-5-1 18:20
回覆 yatmanchris 的帖子

請問你當時已經有澳洲身份嗎?不過我應該留返澳洲啦,之後有咩需要返香港辦先再 ...

生第一胎時係過橋簽 生第二胎時係pr

複式洋房

回覆樓主

我都想幫我個囡申請,我生之前係TR,但係上個月轉左PR。香港嘅朋友幫我check過入境處,對方話BB唔可以攞到身分證。but anyway今年下半年會返香港一轉,我會再嘗試去問下

複式洋房

VivianBrodzy 發表於 18-5-13 14:06
我都想幫我個囡申請,我生之前係TR,但係上個月轉左PR。香港嘅朋友幫我check過入境處,對方話BB唔可以攞到 ...

希望你之後會上來講返得唔得,我都爬過好多文,似乎直接三粒星有點兒難,我覺得入境處嘅回答會比較官方,祝您好運,順利幫女女搞掂香港啲證件

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

VivianBrodzy 發表於 18-5-13 14:06
我都想幫我個囡申請,我生之前係TR,但係上個月轉左PR。香港嘅朋友幫我check過入境處,對方話BB唔可以攞到 ...

恕我直言, 返香港時間好寶貴, 唔好浪費時間.

你舊年響度問過.
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20425986&extra=&page=1

你響度問過, 又搭朋友去問, 之後打算自己返香港去問, 咁樣即係你問左差唔多一年喎. 你有冇email 入境處問過? email 問好過口頭去問, 因為口頭去問時, 佢地冇時間答咁多野, 俾d資料唔全面, 浪費申請人時間.

你冇白紙黑字既證明你地一家三口既身份 (即係去申請), 為穩陣起見, 入境署只能夠用網頁資料去答, 甚至會因為你/你朋友提供既資料唔清楚而有機會答錯.

入境署只係check 你bb 出世果一日, 你同你老公既居留狀況. 你老公冇中國籍, 你bb 出世果日 (一月?) 你係TR, 係咁就索性入紙申請啦.

如果半年內會返hk既話, 不如而家執齊文件直接返去申請.

如果你有至少半年後至返hk, 可以經海外申請 "居留權證明書".

申請成功既話就開始下一步申請特區護照; 申請唔成功咪算囉, 反正申請唔駛錢,你蝕既只係準備文件既費用同埋時間.

返香港既時間好寶貴, 呢d 野可以早d 做就做. 由申請港人身份到回鄉咭到手有3個step, 分別係申請港人身份, 特區護照 同埋回鄉咭, 我每次返香港只夠時間做一個step 架咋. 我少返香港, 2次申請要攪 5-6年... that's why 我認為你今次返香港索性take action 好過仲去問野.

複式洋房

bosch 發表於 18-5-16 06:42
恕我直言, 返香港時間好寶貴, 唔好浪費時間.

你舊年響度問過.

我承認我真係比較懶散。上年有咗嘅時候已經決定會幫佢申請香港身分證,但係同朋友傾開先知道原來已經唔容易申請。到今年生咗,我屋企人再問我呢個問題嘅時候我先至再開始plan,所以我都會準備定所有文件book定時間到時去入境處睇下收吾收我份申請。

大宅

TR有可能可以。我妹TR生,她女兒三粒星,我PR生,我女rejected左。你照入紙,試下批唔批

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

VivianBrodzy 發表於 18-5-16 17:53
我承認我真係比較懶散。上年有咗嘅時候已經決定會幫佢申請香港身分證,但係同朋友傾開先知道原來已經唔容 ...

啱啱生完bb 好難懶散, 你應該係好忙就真.

我覺得你bb 個申請有機會成功, 所以建議你索性入紙申請.

你返香港申請既話, 唔駛book 時間去入境處, 亦唔駛"睇下佢收吾收你份申請". 去灣仔入土境處總部放低份申請表入個投遞箱就走得, 問職員野佢地都只係叫我入紙先, 果度冇人會即時睇你份 form, 人人都能夠交低份表格後就走. 而家有得網上申請仲方便. 我第一次申請唔知成唔成功, 又唔夠資料, 但都入左form 先, 之後至補交文件.

仲有多個方法係海外申請, 如果申請接近成功, 入境處會要求你(可由委托人代辦) 拎有關文件正本上入境處睇 (本地申請都一樣), 夾到時間你返開香港時咪自己拎上去入境處, 唔駛怕寄失本護照.

希望你申請成功, 有好消息返黎分享. 仲有恭喜你榮升做媽咪~

複式洋房

TripleLFamily 發表於 18-5-16 20:18
TR有可能可以。我妹TR生,她女兒三粒星,我PR生,我女rejected左。你照入紙,試下批唔批
...

所以就睇香港政府點審批
咁請問你妹妹嘅女女喺澳洲出世后,都係申請澳洲護照回港嗎?
其實好想知道外國出生嘅bb返香港點申請,因為冇香港出世紙,係咪要先申請核實永久居民資格?

複式洋房

bosch 發表於 18-5-16 22:12
啱啱生完bb 好難懶散, 你應該係好忙就真.

我覺得你bb 個申請有機會成功, 所以建議你索性入紙申請.

請問咁bb喺澳洲出世后,係咪申請澳洲護照回港?
然後返到香港再填邊D表格去申請呢?有冇話幾耐要回港辦理?
入境處一睇個出世紙都知bb係外國出世,同埋佢係點check父/母有冇澳洲居留權?會同澳洲政府間聯絡?

瑪瑙宮

mmtam 發表於 18-5-23 18:40
請問咁bb喺澳洲出世后,係咪申請澳洲護照回港?
然後返到香港再填邊D表格去申請呢?有冇話幾耐要回港辦理 ...

有兩種申請方法, "核實永久性居民身份證資格" 同埋"居留權證明書", 兩個方法都冇規定幾耐要申請, 當然早d 申請穩陣d.

響香港申請, 係申請"核實永久性居民身份證資格".

表格可以響入境署個網搵到, 填 ROP145 表格, 我第一次申請時要補交 ROP 145B表格, 所以第二次申請時一次過交晒兩份form. 而家可以網上申請, 方便左.

https://www.immd.gov.hk/hkt/services/right-of-abode-in-hksar/apply.html#perm_id

https://www.immd.gov.hk/hkt/forms/right-of-abode-in-hksar.html

bb 用澳洲護照回港. 要影印外國護照個人資料頁同埋入境香港果張紙仔 (入境chop), 證明 bb 申請當日係身在香港同埋響香港時既居留狀況.

我唔知入境處會唔會同外國政府聯絡, 不過申請時要提交父母響bb 出世當日響外國既居留狀況證明, 例如 dependant visa, 臨時身份證等等. 如果父/母係冇中國籍既外國人, 淨係show 佢本護照資料頁就得, 佢冇中國籍, 所以對申請冇影響. 如果父/母有以前放棄左中國籍, 都要有文件去證明自己身份. 入境處會因應唔同情況而要求出示其他證明, 例如要求出示成本特區護照影印本, 有效BNO 護照成本既影印本, 國籍證明等等.

大宅

mmtam 發表於 18-5-23 18:09
所以就睇香港政府點審批
咁請問你妹妹嘅女女喺澳洲出世后,都係申請澳洲護照回港嗎?
其實好想 ...

係呀,囉澳洲護照回港。用澳洲出世紙,爸媽身分證證明吧。你講得對,看批果位點judge你個case。timing 好重要

複式洋房

我2月申請依家先有消息叫我攞齊文件上去,係咪即係攞到呢?

瑪瑙宮

akina215lau 發表於 18-5-28 20:14
我2月申請依家先有消息叫我攞齊文件上去,係咪即係攞到呢?
好大機會係成功. 佢地 check 左文件至會正式話批唔批, 即時出信作實.

首頁

尾頁

跳至