家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

snowshine1357 發表於 18-4-29 13:12
佢拎晒去投資又點交學費?有時別人講嘅唔好太信

香港有資助教育…

大宅

baby668 發表於 18-4-28 17:18
七分運氣三分努力, 永遠係黃金比例, 年輕嘅我唔信邪, 無論點樣努力, 到最後都係夢一場, 當你年紀越大 ...
十二分同感, 年輕時與你一樣, 學費永遠交最多, 到有經驗有學歷, 但仕途仍未如願, 你有樓揸手已經叻, 可憐我仲要睇人面色, 寄人籬下...

男爵府

baby668 發表於 18-4-29 14:41
中五畢業之後 我為咗搵份好工不斷好努力好努力 讀書, 但佢基本上由細到大都唔需要努力, 我一畢業之後就入 ...

睇完你的經歷,又唔覺你好差,起碼有自己樓,只係無人咁好啫。。
有時死慳死抵又未必完全work,特別係做自己生意。因為人脈和經驗交流,係要通過吃喝玩樂而物以類聚。。到儲夠子彈,機會來了,就會一帆風順。。。人哋可能負出好多無同你講呢⋯⋯

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

snowshine1357 發表於 18-4-29 13:12
佢拎晒去投資又點交學費?有時別人講嘅唔好太信

即是學費照父母比,或者政府比

我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

jasmineoj 發表於 18-4-28 17:53

佢而家喺日本,都要再見到先可以問佢
真係家家有本難唸的經,我以為有錢人冇嘢煩

子爵府

北島 發表於 18-4-30 14:47
真係家家有本難唸的經,我以為有錢人冇嘢煩

佢有情緒病,同埋佢份人係「怪怪地」
例如佢對錢嘅概念唔同我地,佢話貴同平同一般人標準唔同
同埋家庭教育嘅關係,我地會睇過嘅卡通片,電視電影果啲,佢都未必有睇過
佢著緊嘅嘢同其他人都好唔同

男爵府

jasmineoj 發表於 18-4-30 14:52
同埋家庭教 ...
係咪佢原來個人已經係怪怪地,今日先咁成功?可能做普通人都係一種福氣

子爵府

北島 發表於 18-4-30 14:55
係咪佢原來個人已經係怪怪地,今日先咁成功?可能做普通人都係一種福氣

都有可能㗎…

子爵府

aiyuk 發表於 18-4-29 22:29
十二分同感, 年輕時與你一樣, 學費永遠交最多, 到有經驗有學歷, 但仕途仍未如願, 你有樓揸手已經叻, 可憐我 ...

其實我發覺香港好多人都係懷才不遇, 好似我有一個我師傅咁,佢係一個好叻嘅人, 我真係好奇怪, 點解佢嘅成就可以咁平淡, 以佢嘅能力絕對可以攞多十倍, 但原來際遇就係咁樣, 有時就算你點樣努力都好,到頭來都係 夢一場

子爵府

回覆 jasmineoj 的帖子

讀得名校九成父母係政府高官,如果阿爸同阿媽都係高官更發,跟本就係靠父陰

子爵府

kittykwok385 發表於 18-4-30 16:52

讀得名校九成父母係政府高官,如果阿爸同阿媽都係高官更發,跟本就係靠父陰 ...

咁我都係名校,老豆以前係中層,阿媽係家庭主婦啫
果位朋友媽媽係護士,阿爸就唔知了。。。。

大宅

做人最重要係知足!!
有錢每個人都想咖啦,你有層自住樓(供完?) 已經好叻仔咖啦
至於財自係需要時間累積, 只要有決心係遲早的事.

大宅

jasmineoj 發表於 18-4-28 17:53

佢而家喺日本,都要再見到先可以問佢

越有錢就越去諗點去搵更多嘅錢,壓力仲大

大宅

畀面勳章

jasmineoj 發表於 18-4-30 14:52
同埋家庭教 ...

人地觀點與角度與一般人唔同。成為人眼中"怪人"
樓主你應該都係open mind,先可以同佢做到朋友,你應該離財務自由不遠甚至,已經達到了
想聽多d你朋友既野,等閒分享下啦

男爵府

虎到金來勳章 2018復活節勳章

各有前因莫羨人

如果換轉係樓主, 你當時又敢唔敢去用筆獎金去投資去搏?

大宅

一點也不值得羨慕 正所謂"失之東隅收之桑榆"上天好公平的 正如你所講,佢一早財務自由但卻得到情緒病. 總的來説 身體精神健康更重要;否則更多的金錢只可以放在銀行 能享受到才是自己的

男爵府

回覆樓主

其實你都好好㗎啦
比上不足 比下有餘
成日同人比 點會開心

講真我學歷得中五 人工得萬零蚊
成份糧供完樓 先得千零蚊洗
樓都是啱啱供咗2年 仲有23年要供
但是都好開心 起碼有瓦遮頭
三個仔女 最大9歲 最細得歲半
真是又排做
我都成日諗默樣可以財務自由
月供股票 我已經不間斷供咗16年
其第時就是靠股票生活都未必不可行
我覺得每人都會有自己的一條路
行好自己條路咪得

子爵府

farm712 發表於 18-4-29 22:38
睇完你的經歷,又唔覺你好差,起碼有自己樓,只係無人咁好啫。。
有時死慳死抵又未必完全work,特 ...

其實呢個世界, 有邊個唔努力㗎, 係香港除非攞綜援,否則一定要好努力, 問題係當大家付出同樣嘅努力, 但結果卻有天淵之別, 心理上自然會有少少唔平衡

子爵府

回覆 j_joycie 的帖子

首先,我就無獎學金....

子爵府

baby668 發表於 18-5-19 12:56
其實呢個世界, 有邊個唔努力㗎, 係香港除非攞綜援,否則一定要好努力, 問題係當大家付出同樣嘅努力, 但結 ...
好多外國人都因為本身生活環境冇咁大壓力而唔使好似我地咁「努力」,可以搵到生活平衡㗎

首頁

尾頁

跳至