懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

為何一般都認為私家=剖腹 政府=順產? 因為對政府無信心, 想私家生, 但又想順產。 現在14 週 去了私家2次(包括nifty), 都約了瑪嘉烈5月第一次產檢, 想請問九龍區政府醫院邊間順產比較好和安全? 如果未決定邊生, 點部署兩手準備好? 政府第一次產檢會檢查什麼? 謝謝各位JM 意見

複式洋房

回覆樓主:

因為政府一定要你試順產,冇辦法順產到先開刀。私家醫生好多唔想接順產。你可以兩邊繼續檢查,政府你一路檢查佢就一路幫你留位,私家你睇下最遲幾時落訂。
至於順產,好睇你胎位同 BB 既狀況例如重量/有冇調頭/心跳等定,又要睇你果日開唔開10度,唔係想順就一定得

男爵府

回覆樓主

私家當然可以順產,至少醫生係由產檢一路跟到你生,又係你選擇信得過的醫生。如無經濟壓力,我會選擇去私家順產。

別墅

回覆樓主:

但以後小朋友打針等等後續事宜可否由私家轉政府

複式洋房

curr2000 發表於 18-4-29 17:49
但以後小朋友打針等等後續事宜可否由私家轉政府

當然可以啦,產後去你想去母嬰健康院都得

別墅

回覆樓主:

想問下邊間私家性價比較高?

複式洋房

回覆樓主:

絕對可以係私家順產 而且bb出完世醫院都會叫你即刻去健康院登記 差在你搵個醫生肯唔肯接你單生意 我就舊年12月係荃灣港安順產 新大樓新病房 所有野都非常先進新淨 用埋無痛埋單67000

大宅

curr2000 發表於 18-4-28 22:06
為何一般都認為私家=剖腹 政府=順產? 因為對政府無信心, 想私家生, 但又想順產。 現在14 週 去了私家2次 ...

另一個想法係政府開刀手勢好參差,經濟許的話開刀一定要去私家。順產去政府生無所謂,但有時你last minute先知順產不成要開刀,所以都係一開始去私家好。

別墅

day_bo 發表於 18-4-30 18:36
另一個想法係政府開刀手勢好參差,經濟許的話開刀一定要去私家。順產去政府生無所謂,但有時你last minute ...

如果順產, 私家醫院有無好似政府咁, 由助產仕負責生產?

大宅

curr2000 發表於 18-5-14 17:48
如果順產, 私家醫院有無好似政府咁, 由助產仕負責生產?

Sorry..我是在私家開刀的,看看其他JM可否解答。

洋房

mon135 發表於 18-4-30 00:14
絕對可以係私家順產 而且bb出完世醫院都會叫你即刻去健康院登記 差在你搵個醫生肯唔肯接你單生意 我就舊年1 ...

請問港安是不是可以選擇無痛順產分勉?由於本人第一胎都是港安生順產,痛到阿媽都唔認得,所以今胎有考慮開刀,但剛才突然見你你片文,我就想問一下是不是可以無痛分勉?謝(emoji)

子爵府

回覆樓主

我喺仁安產檢,醫生唔想我開刀,叫我順產,除非呀b太大隻有風險,佢叫我唔好諗開刀,唔好食過量,我個身形呀b 6磅左右就最好生。

複式洋房

純一BG 發表於 18-9-12 15:23
請問港安是不是可以選擇無痛順產分勉?由於本人第一胎都是港安生順產,痛到阿媽都唔認得,所以今胎有考慮 ...

當然可以選擇無痛啦 我打完催生痛得特別快同急 好快就頂唔順call麻醉師

大宅

mon135 發表於 18-9-14 00:45
當然可以選擇無痛啦 我打完催生痛得特別快同急 好快就頂唔順call麻醉師

我都想請問下,如果私家想順產, 會係助產士做接生定醫生?如果係助產士的話我或者考慮唔Mark醫生可以慳返幾皮...

複式洋房

helolex 發表於 18-9-14 13:42
我都想請問下,如果私家想順產, 會係助產士做接生定醫生?如果係助產士的話我或者考慮唔Mark醫生可以慳返幾 ...

咁我就唔清楚私院有冇得唔要醫生接生喇 通常入得私院都想要醫生做接生吧

首頁

尾頁

跳至