在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

想了解一下載政府做秘書的工作時間同情況可否分享

複式洋房

回覆樓主

本人唔係做秘書,但有朋友做同同事講政府做PSII收工時間多數唔穩定,要睇老細,同埋唔少野做,唔係Hea 工。當然有例外既應該

大宅

回覆 eeyoreyan24 的帖子

聽你咁講 都唔係想像中嘅 此其他公務員準時放工

男爵府

陪月勳章

PS II / I 都好困身

PS II直頭係奏仔咁奏, 唔會只跟一個老闆咁少, 好多clerical野做之餘, 又要約N個會, 做好多logistics既野, 又要mark diary, 做妹仔咁

PS I就好少少, 多數只跟一個高級少少既老闆, 但好多時都要陪到佢收工你先有得走

wcpcelia    發表於 18-5-5 17:31

大宅

回覆 hoiching0516 的帖子

多謝你分享你現在是二級私人秘書嗎 真係很矛盾
過到技能測試這關所以有得面試
都唔知去定唔去 遲啲 aco都有招聘 真係心大心細

大宅

因為秘書為分分鐘 比起文書主任更忙 我只係想有份正職 我而家係做緊合約 準時放工 如果真係 咁差環境 真係唔敢 去in

男爵府

陪月勳章

luluma 發表於 18-5-5 23:12
因為秘書為分分鐘 比起文書主任更忙 我只係想有份正職 我而家係做緊合約 準時放工 如果真係 咁差環境 真係 ...

PS II 你預左冇得準時收工

其實好多在職ACO係俾CSB派左去fill好多PS II既位,都做左好幾年,都有考今次PS II既招聘,搏有得調走

adrio    發表於 18-5-7 09:08

大宅

唔係掛 做緊 都要申請博調職 咁樣考入去嗰啲分分鐘就填補豬頭骨位咁點好去唔去面試好呢 定留番 遲啲 博助理文書主任好呢

男爵府

陪月勳章

luluma 發表於 18-5-6 23:54

唔係掛 做緊 都要申請博調職 咁樣考入去嗰啲分分鐘就填補豬頭骨位咁點好去唔去 ...

其實未必係豬頭骨

PS II 升PS I係睇report同見board, 快升好多
ACO上CO唔使見board, 只係鬥快入zone爭櫈仔,可惜做PS II位既ACO都唔知要等幾耐先轉另一個post, 10年?20年?過左一批退休潮,都俾hi-flyer上晒,所以都係搏一鋪囉

大宅

Hi flyer ?

男爵府

陪月勳章

luluma 發表於 18-5-8 08:08

Hi flyer ?
升得快既staff

琥珀宮

luluma 發表於 18-5-5 23:12
因為秘書為分分鐘 比起文書主任更忙 我只係想有份正職 我而家係做緊合約 準時放工 如果真係 咁差環境 真係 ...

政府工已冇準時放工呢支歌唱好耐啦,不過最低級文書ca的話仲有可能嘅,識人做ca,日日都好忙,但夠鐘一定走

琥珀宮

hoiching0516 發表於 18-5-7 00:01
其實未必係豬頭骨

PS II 升PS I係睇report同見board, 快升好多

下?咩PS II都係ACO位咋?

男爵府

陪月勳章

mandy952 發表於 18-5-10 08:22
下?咩PS II都係ACO位咋?

本來PS同ACO係唔同既職系, 但佢地唔想再開PS位, 咁在職既PS II一係就上PS I, 一係就做到退休, 冇人就搵ACO頂囉, 但唔見得光, 明明ACO做緊PS位既工作, 但出街既document上面ACO既duty list係唔可以有PS要做既野, 你話幾唔公平.....
但因為PS II都係唔夠人fill, 所以年頭都係要開返PS II招聘

PS II比ACO既起薪點好似係多一兩個point, 但max大家一樣

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

mandy952 發表於 18-5-10 08:21
政府工已冇準時放工呢支歌唱好耐啦,不過最低級文書ca的話仲有可能嘅,識人做ca,日日都好忙,但夠鐘一定 ...

原來係咁 估唔到

首頁

尾頁

跳至