醫護健康

跳至

首頁

尾頁

洋房

我爸爸有多年食煙習慣 最近食野時感到舌底痛 先發覺原來舌底生左舊腫瘤
去睇醫生然後轉介左去政府醫院check 醫生剪左少少腫瘤組織去驗 然後話驗到係惡性
舌頭好大機會話要做切割手術 依家再等半個月到再去驗全身睇下有無擴散到身體其他部分先再做手術
而我有以下幾個問題 希望有好心人可以解答 謝謝:
1. 因為依家要再等半個月驗完全身先再做手術 一般程序都係咁? 因為呢半個月有機會足以比癌細胞擴散,
等半個月先驗身其實算唔算慢? 有無得快快手做左舌頭手術先再驗全身?
2. 睇私家係咪會快啲? 如果係, 由轉介左去私家醫院睇至到做手術既時間大約要等幾耐? 費用又如何?
如果跟番政府條隊 驗完至到去做手術又需要幾耐時間?
3. 依家呢個情況 我剩係想我爸爸快啲檢查完 快快做手術 有咩途徑可以快啲?建唔建議轉去私家睇?
4. 如果睇私家 有邊間醫院 邊個醫生推介?
5. 做完切割手術 會唔會有機會完全講唔到野架?
因為我第一次遇到屋企人有癌症呢個情況 咩都唔識 請見諒 希望有好心人解答 謝謝

大宅

forrest-gump 發表於 18-4-29 23:49
我爸爸有多年食煙習慣 最近食野時感到舌底痛 先發覺原來舌底生左舊腫瘤
去睇醫生然後轉介左去政府醫院check ...

私家一定係最快的

大宅

forrest-gump 發表於 18-4-29 23:49

私家一定快好多,我17號去荃灣港安照,期間再抽組織,照MRI,確診乳癌,安排30號做手術,只是用左2個星期時間,好彩發現得早及快切除,我而家排政府做電療!
如果你有需要可以上網找張寬耀醫生睇下,(他是腫瘤科醫生)解釋得好詳細及好中肯。
我的主診醫生是港安梁小蘭醫生,這個女醫生好
好,好有醫德,樣樣為病人著想。

伯爵府

點解要等半個月?當時威院確診轉介中大化驗所照 2日已可去驗。
舌癌好大機會落淋巴 頸有無漲大?
情緒會影響擴散程度 要多啲陪伴開解
我媽9月發現但一直至11月確診 12月做手術 已擴散至淋巴
手術後2星期已講到野
私家要預返經濟能力 切腫瘤後要整型師係身上揾肉修補 另外要開喉造口 政府安排4個醫生去做 包括2個腫瘤科 麻醉師 整形師
我媽住院3星期 之後就接受6次化療30次電療
剛完成哂療程 現在出副作用 醫生話預計6星期才好

男爵府

最近剛有朋友患此病,做完手術係講吾倒野。其實有很多淋巴,鄺散機會大。

別墅

Kofepinga 發表於 18-5-9 02:19

點解要等半個月?當時威院確診轉介中大化驗所照 2日已可去 ...

大家好!我媽媽剛剛在瑪X 完成舌癌手術,舌頭和頸淋巴都有部分割左,手術到現在兩星期,仍吊胃㬋中,飲水或粥水都濁到佢好辛苦,造口未收又要經常抽痰,想請問一下,你們家人也是類似情況嗎?醫院又想我們快點出院(可能好多人等緊),我都晤知點.....謝謝分享

洋房

睇私家快好多

伯爵府

auyeungw 發表於 18-8-9 16:29
大家好!我媽媽剛剛在瑪X 完成舌癌手術,舌頭和頸淋巴都有部分割左,手術到現在兩星期,仍吊胃㬋中,飲水 ...

有啊 造口未收很容易有痰的。我媽也不停吐痰及一日抽2-3次痰啊。放心 等拆除造口 狀況會好轉的

大宅

一定睇私家,重要拿兩個專業意見。隨意做手術對件事未必係好。

我聽過一個case,公家話要切除,切完後話己擴散,其實同唔切冇乜分別。。。

同埋cancer係最緊要好好調好身體免疫系統,請多吃多種類多種顏色的蔬果! 堅持運動,同時check清楚係咩情況,點處理。癌症不是一日之間發生的事,起碼要5-10年先比你驗到有癌症!

複式洋房

回覆樓主:

我想請問大家,如要抽組織驗,係點樣架?要割一忽出黎?可解釋整個過程嗎?

別墅

hilarywyl 發表於 18-9-13 17:53
我想請問大家,如要抽組織驗,係點樣架?要割一忽出黎?可解釋整個過程嗎?
...

係切片,會用d麻醉藥先,苦苦地,然後姑娘捉住舌頭,醫生就會用手街切少許足夠化驗的份量走,之後咬住紗布等止血,之後食凍野可以舒緩,但不用害怕,不太痛,之後連止痛藥都不用食

首頁

尾頁

跳至