自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

【星島日報報道】四川遂寧一名7歲男童在巴士上輕輕踢了車上一名男乘客3下,男乘客原本態度溫和,但被踢後瞬間變得躁狂,狠狠地將男童重摔落地再狂踩頭!當地警方昨日指涉事男子已被拘留。

從巴士的閉路電視片段可見,男童站在通道上握着扶手玩耍,期間用腳踢向坐在旁邊的男乘客,一下、兩下,男乘客的態度依然和善,但當踢了第3腳後,男乘客馬上站起來捉住男童,將他過肩摔並重撻落地,再瘋狂地踩男童頭部3下還擊!男童被狂毆後癱軟在地,傷至根本站不起來。其他乘客見狀馬上上前喝罵及制止暴躁的男乘客。
遂寧市公安局經濟技術開發區分局昨日在官方微博發佈通報指,前日上午約11時半,在明月橋16號線巴士上有人打小孩,警方接報到場調查,帶走21歲姓郭男子,並將7歲、同樣姓郭的男童送院治療。

警方調查後指,男童當日放學後獨自搭巴士回家,與打人男子互不相識,因踢了對方3下而被毆打。醫院初步診斷,男童顱內、雙側上下頷骨、顴骨及副鼻竇骨折;左側顏面部軟組織腫脹。

大宅

小朋友好慘,但呢件事提醒我地做家長嘅,唔好好教自己既仔女,將來一係打死人,一唔係就被人打死!

珍珠宮

回覆樓主

個男人反應過大,但個細路又係衰,要怨只可以怨父母唔敎

sklui    發表於 18-4-30 11:44

水晶宮

回覆樓主:

個細路係曳,但個男人咁樣打法,係痴綫!

大宅

AGa1111 發表於 18-4-30 11:26
我個仔都係呢個年紀,所以我睇到呢段新聞,心都嚇到離一離

男爵府

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

jasonkot 發表於 18-4-30 11:23
【星島日報報道】四川遂寧一名7歲男童在巴士上輕輕踢了車上一名男乘客3下,男乘客原本態度溫和,但被踢後瞬 ...
小孩子不懂事,大人其實可以處理得好點,傷到人自己會安心嗎?如果自己都不好受,就要學去收收自己的脾氣。太衝動、其實是害了自己。

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主

個男人應該有病,我要比阿仔睇下呢段新聞

寶石宮

2023年兔年勳章

jasonkot 發表於 18-4-30 11:23
【星島日報報道】四川遂寧一名7歲男童在巴士上輕輕踢了車上一名男乘客3下,男乘客原本態度溫和,但被踢後瞬 ...

侯爵府

回覆樓主:

大陸人文化,以暴制暴。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

哩個我都有睇!
我覺得佢地係識架!一個細路有乜可能會咁樣一而再再而三咁踢個陌生人?!
細路錯,個男人都有錯,佢反應過激,扯起個細路嘅大嬸仲錯!佢咁扯分分鐘個細路仲傷!
但係..... 之後再有新聞出,話個細路只係輕傷!

伯爵府

baby_chu 發表於 18-4-30 11:49
哩個我都有睇!
我覺得佢地係識架!一個細路有乜可能會咁樣一而再再而三咁踢個陌生人?!
細路錯,個男人都 ...

真係有好多小朋友35識7, 都會無啦啦踼人的小朋友...
佢覺得你阻到佢玩, 或者你唔分享手上有的玩意佢玩, 或者小朋友有玩具槍係手個D...
唔使識架, 佢地鐘意覺得好玩...就會攻擊你....
係公園見唔少....

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

好恐怖

題外話,我知某些媽媽見自己小朋友搶人野,或者反擊打番其他小朋友會好開心,因為唔會俾人蝦。
但呢d縱容得多,後果不堪設想

禁止訪問

回覆樓主

大宅

正常呀, 個細路冇人教, 大咗咪變到個男人咁

大宅

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

家長唔教之惡果。比人教訓係好,但今次預著個癲的

侯爵府

回覆樓主

點睇都係個细路錯先架啦
但個男人打到咁癲更錯

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

AGa1111 發表於 18-4-30 11:26

只係7歲咋,仲要獨自坐車,如果有大人父母係身邊管下就唔會咁!

首頁

尾頁

跳至