有無媽媽完全在私家產檢?

ChanSiLai
|
如果諗住一定係私家生,有無媽媽完全無去政府產檢?
freshrose
|
ChanSiLai 發表於 18-4-30 19:56

我只係去左一次政府,26w ,當時交哂d 驗血,T21 同結構報告俾政府,in case 早產,去左一次就無再去,全程私家
Evenyw
|

我私家生 無去過政府產檢
ChanSiLai
|
freshrose 發表於 18-4-30 20:09
我只係去左一次政府,26w ,當時交哂d 驗血,T21 同結構報告俾政府,in case 早產,去左一次就無再去,全程 ...

謝謝答覆
Nbs
|
我只係去過公家一次@ 35 週第一次見醫生加做b 鏈。
JD930
|

私家產檢私家開刀,不過呢度有人話去政府做下檢查至少比佢留個record
asukav6
|
有起事上來私家都係送你返去正苦,如果正苦冇產檢紀錄,到時要搶救跟進就會有延誤
pussykat
|

我一次都冇去過政府
Cannonak
|
我完全冇去過政府產檢,基本上政府有包既私家都有,政府唔cover既私家都會建議你做,你再自己衡量做唔做咁...
不過我個私家有提過,冇事冇幹既當然咩都係私家到生同處理,但如果有啲咩高危野or突發都係會轉介返去政府咁...
shuikwan
|
我開刀,私家產檢,私家生,一次政府醫院檢查加登記都無做過....
Sakurayu
|

我向私家生,一直都向私家診所做產檢,因為診所產檢太近我屋企附近,所以太懶無去政府私家診所睇既醫生會一直跟進到幫我接生為止
corinneto
|
我2胎都冇去正苦,同一個醫生一條龍
QHoneyQ
|

我係一心向私家開刀 所以無去過政府
baofankan
|
我想講我政府生,當日係零晨4點幾,我生完等觀察期間有一產婦早產,完全無做政府產檢,所以佢地要搵產婦資料,要問產婦好多嘢,邊度檢查等等問題(個產婦痛到根本好難答問題)。雖然有jm問過醫生,醫生話有問題打個電話就比到資料,但好似呢d時間就麻煩好多。唔怕一萬最怕萬一。
JD930
|
Cannonak 發表於 18-4-30 21:58
我完全冇去過政府產檢,基本上政府有包既私家都有,政府唔cover既私家都會建議你做,你再自己衡量做唔做咁. ...

係,我都係擔心呢樣
efren
|
雖然我都好怕同好憎正苦啲服務,但都係有個record 穩陣啲
我都係打算私家開刀,睇私家產檢
mimi26
|
現在28週都冇去過政府檢查
打算私家生,一個醫生跟到尾
可能之後會去補返資料
姬智豆
|
freshrose 發表於 18-4-30 20:09
我只係去左一次政府,26w ,當時交哂d 驗血,T21 同結構報告俾政府,in case 早產,去左一次就無再去,全程 ...

我都唸住私家生,但成日網上講要政府留record,可以直接約廿約週先去政府架咩?政府依家俾左個期我3個月去度頸皮,可以唔去之後要約?
freshrose
|
姬智豆 發表於 18-5-1 23:42
我都唸住私家生,但成日網上講要政府留record,可以直接約廿約週先去政府架咩?政府依家俾左個期我3個月去 ...

我果時排期第一次見醫生已經係安排第26w, 我無去度頸皮啊
kevama
|
我一路兩邊睇到照完結構。結構後就無每次乖乖番去政府,只係間歇性去