在職家庭津貼

Habalady
|
想問下如果我有3個戶口, 申請前cut剩一個戶口,會check到嗎?
天真B
|
Habalady 發表於 18-4-30 23:46
想問下如果我有3個戶口, 申請前cut剩一個戶口,會check到嗎?

唔知在職津貼係點,不過政府野通常唔一定即時比人查到,政府野好多都係抽查,到比人查到時要比番哂拎左既錢出黎,仲要比人告
Poyau
|

何解關戶口?
Habalady
|
Poyau 發表於 18-5-1 08:41
何解關戶口?

因為想申請在職家庭津貼
piggip77
|
Habalady 發表於 18-5-1 09:13
因為想申請在職家庭津貼

乜唔係睇你有幾多$$, 乜同幾多戶口有關?
Poyau
|
Habalady 發表於 18-5-1 09:13
因為想申請在職家庭津貼

申請資格計入息資產 同戶口多少無關

https://www.wfsfaa.gov.hk/wfao/tc/eligibility.htm
lam133
|
多戶口都要睇總收入資入來遠
魔怪媽媽
|

唔係睇你有幾多戶口 , 係睇你有幾多資產, 如果3個戶口加起來唔過資產,就冇問題, 如果加起來過資產,你突登去取消就有問題
MM2H
|
魔怪媽媽 發表於 18-5-1 09:36
唔係睇你有幾多戶口 , 係睇你有幾多資產, 如果3個戶口加起來唔過資產,就冇問題, 如果加起來過資產,你 ...

所以cut戶口提走現金?
tomato100hk
|
在職家庭津貼,我申請了幾年!一次比一次check得緊,為左咁去申請,政府要查實查到!
jojo1234
|
check得緊係應該,無理由隨隨便便用納稅人d錢
AGa1111
|
家庭津貼係每次申請係過去6個月嘅津貼,如過去申請期6個月內個戶口係存在,即使取消都要報
魔怪媽媽
|
MM2H 發表於 18-5-1 09:38

要問返樓主
nsxbobo
|
AGa1111 發表於 18-5-1 09:59
家庭津貼係每次申請係過去6個月嘅津貼,如過去申請期6個月內個戶口係存在,即使取消都要報
...

冇錯!
Poyau
|
MM2H 發表於 18-5-1 09:38

樓主先答到你
Poyau
|
AGa1111 發表於 18-5-1 09:59
...

即係取唔取消都唔影響
小平媽媽
|
想cut個戶口原本多唔多錢?
多嘅最好唔好cut,1定當你移走資產。
原本戶口無錢嘅,cut前要留6個月資料,
之後最好都keep一段時間
lkube
|

抽查中你就查到
牛皇妹
|
為左幾佰做d咁嘅野人格都出賣
kimberlybaby
|
account冇錢吾報得吾得?