很多人不知道!iOS 照片 App 隱藏了自定「回憶」照片投影片

ifcsir
|
android 什麼機可以同一功能?

很多人不知道!iOS 照片 App 隱藏了自定「回憶」照片投影片功能!

在 iOS 10,照片 App 新增了名為「回憶」的功能,它會自動將過去某個日子、某地點的照片在 iOS 10集合在一起,自動生成以影片形式播放的「回憶」投影片,但是很多人也不知道,你可以自選照片生成「回憶」。

要在照片 App 選擇照片自建「回憶」功能,首先在相機膠卷選擇想建立「回憶」的照片,然後按「加入…」,再按「新增相簿……」為照片建立相簿。
JD930
|
ifcsir 發表於 18-5-1 02:53

很多人不知道!iOS 照片 App 隱藏了自定「回憶」照片投影片功能!

原來係咁
ChloeMa
|
咩照片app?
Poyau
|

android無
rello
|
而且有配樂。好似短片咁
ifcsir
|
rello 發表於 18-5-1 08:18
而且有配樂。好似短片咁

好正的
panandda
|
多謝分享
babe2010
|

我部android 機都有,但係我唔知點攪咗出嚟,突然有日整咗出黎,我想整走佢,有D煩,利申:索尼机
Poyau
|
babe2010 發表於 18-5-1 17:17

我部android 機都有,但係我唔知點攪咗出嚟,突然有日整咗 ...

應該係Sony本身加咗 正常要裝app
florapang0426
|
Poyau 發表於 18-5-1 22:58

但我samsung機冇裝都有,我諗緊可能係google個相簿自己整出嚟
babe2010
|
Poyau 發表於 18-5-1 22:58

唔肯定,定我裝過DApp?
brindlewin
|
florapang0426 發表於 18-5-1 23:04
但我samsung機冇裝都有,我諗緊可能係google個相簿自己整出嚟

對,G+把所有G-apps自動串連。
babe2010
|
florapang0426 發表於 18-5-1 23:04

呢個好大機會
洋洋
|
ifcsir 發表於 18-5-1 09:44
好正的

我有,但唔覺得正
Poyau
|

有可能係G相簿 不過無用到
Poyau
|
babe2010 發表於 18-5-1 23:08
唔肯定,定我裝過DApp?

可能如樓上講係G相簿功能
babe2010
|
Poyau 發表於 18-5-1 23:22
可能如樓上講係G相簿功能

Poyau
|
babe2010 發表於 18-5-1 23:37

無用G相簿 所以原先唔知有此功能
Fion_Chan
|
我三星機都有,但我都唔欣賞,部機其實唔識分辨 D 相係乜內容,通常佢會將同一日大量影嘅相串埋,可能以為你去咗旅行、party 咁啦,但我做工程嘅,落地盤就要狂影相咖啦,部機就將我D 地盤相懶係美感咁左cut 右拼整slide show ,搞乜……
BubbleTea
|
我冇整,但會間中彈個回憶相片出嚟,幾得意