自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

bybewong 發表於 18-5-3 11:09
我就是冇靠父母買的,所以要有對自己有信心。不是做咩大生意我。

me2, 我都係冇靠家人幫手,舊年買,只是是舊樓

男爵府

good_pig 發表於 18-5-2 12:11
呢d?

曉麗苑曉天閣 綠表價黎

伯爵府

hahaha1231 發表於 18-5-3 16:24
睇完個人工月入40萬post, 終於知道唔解樓市失控,原來甘多人覺得月入40萬小意思, 好多人話自己老公有, ...

我無入去睇40萬月薪個post,一陣入去開下眼界,相比下真係唔敢出聲,唔怪得我朋友成日話我間屋細,其實真係幾細,不過自己無本事,佢仲成日話自己老公好高薪,我仲問話咁高職位有無十萬月薪添,實比人笑到面黃,可能月薪過百萬.

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

noel2010 發表於 18-5-3 10:25
葵涌長沙灣深水埗仍有很多3,4百萬的單幢樓。只是年青人一買就要求有會所豪宅,以前的人由細搬大再搬大,一 ...

唔一定,舊樓按唔到咁耐咁多成數都唔出奇

子爵府

irenengnsl 發表於 18-5-1 18:02
見到不斷有破頂成交。大家覺得現在的樓價,如果沒有父幹,年青的一代是否永遠都不能上車呢?
...

希望唔好大跌啦!好多人父按,即老父按左自己層樓比仔女買,如果大跌,齊齊

子爵府

OKC 發表於 18-5-2 18:22
係,痴Q缐,每日放150人來港,唔好話住屋,其他機建設施如醫療根本負荷唔到!

Exactly!
Sweetheartb

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 jolps 的帖子

當日冇心買架,去睇下先,點知間間地產都冇貨,得間大行有一間已經話有兩個炒家爭緊,我個地產話去睇下呎吋,咁上到去個業主係道,有4個經紀哦緊架啦.
我個地產同業主講我係用家唔係炒家,想睇下D呎吋,因為我真係唔知D款式,我覺得又幾四正,都幾好呀,我都見人爭緊費事爭埋一份啦,都行左出去架啦,點知落到地下個地產同我講,問我180萬肯唔肯,個半月交吉,業主唔想比炒家,就係咁買左low.

<br><br>

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 JD930 的帖子

唉.....搬入來時一家5口,連工人6個住兩層都好鬆動,慢慢仔女出去讀書,長大拍拖結婚......工人都唔洗用啦,得返我同老野住更鬆動.....點諗到廿年後,仔呀,女呀,孫呀迫哂返來住呀.....交得租來又儲唔到錢,多個細路又話要多個工人,攪得來不如返哂來住,就算值千萬又點?要住架,睇見D後生挨到冇哂笑容,唔幫咩?好難架.
<br><br>

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

chinatea 發表於 18-5-4 11:32

唉.....搬入來時一家5口,連工人6個住兩層都好鬆動,慢慢仔女出去讀書,長大拍拖結婚..... ...

係呀,點都會幫

珍珠宮

chinatea 發表於 18-5-4 11:32

唉.....搬入來時一家5口,連工人6個住兩層都好鬆動,慢慢仔女出去讀書,長大拍拖結婚..... ...

現在住多少人?
難得肯同住
拒絕就怪你無人情味
以後想見都難

水晶宮

有時成班老死,坐埋真係個個呻樓價咁,租又貴,傾開原來好多朋友都話唔敢退休,D後生返兩份工,十年前我地都50歲啦,果時成班聚會,坐埋都係講去邊道玩,又話邊個茶好飲,邊間D手袋平.....
10年後,個個坐埋都愁眉苦臉,有對好好脾氣夫婦朋友,為左兩兄妹兩家6個人迫返去300幾呎屋住8個人點住,成家為左咁反哂面,見到佢兩公婆講到喊真係難受.
<br><br>

珍珠宮

chinatea 發表於 18-5-4 12:01

有時成班老死,坐埋真係個個呻樓價咁,租又貴,傾開原來好多朋友都話唔敢退休,D後生返兩份 ...

所以我老公話
說話不要過頭
那些人話將來
不湊孫不同住不做包伙食
到時先知

水晶宮

回覆 72leelily 的帖子

而家冇工人又住返5個人,個仔話唔生架啦,細女同仔仔,我湊細孫係道返學,老野移民左幾年,咁有仔有女陪下冇咁靜啦.
<br><br>

水晶宮

回覆 72leelily 的帖子

你講得岩架,人一日未到問題出現,真係唔好講野太絕.
<br><br>

子爵府

kolher 發表於 18-5-3 11:22
今屆政府好好多嘢處理都好咗,但對最近樓市好似不問不聞,我見好多租樓的人好吃力,好辛苦!
...

大炸彈,點敢郁

首頁

尾頁

跳至