想買血壓計,有冇推介?

twtw2017
|
間中會感覺到心跳好快同好跳得好強烈,但自己用手指量都係每分鐘一百下左右,但就唔知血壓幾多.
約一個月去一次產檢時驗血壓好正常,不過有時覺得跳得好勁,無論係返工坐喺度、訓喺床度睇緊電視、慢慢行緊都試過,有少少擔心,想買個血壓計得閒量下,請問有冇邊個牌子、型號推介?同埋喺邊度買會平啲?(emoji)
claudiaman_86
|
twtw2017 發表於 18-5-1 18:42
間中會感覺到心跳好快同好跳得好強烈,但自己用手指量都係每分鐘一百下左右,但就唔知血壓幾多.
約一個月 ...

我用緊Omron,可以睇下護協、工聯會、教協會唔會平d
paradise06
|
twtw2017 發表於 18-5-1 18:42
約一個月 ...

我15w左右又係心跳跳到卜卜聲,走左去萬寧買左個萬寧牌$300唔洗,另外個度仲有隻日本牌子差不多$800,個人認為買平平地就得..因為量完真係感覺唔舒服都係去睇醫生
ky_lung
|
我大肚時用omron
twtw2017
|
claudiaman_86 發表於 18-5-1 19:22
我用緊Omron,可以睇下護協、工聯會、教協會唔會平d

謝謝~ 等我上網搵下咩價錢先.

另外,想請問你係定期量?定係覺得心跳得勁先量?
twtw2017
|
paradise06 發表於 18-5-1 19:23
我15w左右又係心跳跳到卜卜聲,走左去萬寧買左個萬寧牌$300唔洗,另外個度仲有隻日本牌子差不多$800,個人 ...

我淨係覺得心跳得好勁,每次感覺跳得勁,都唔敢亂郁,盡量停低休息,又未至於會好唔舒服. 所以想睇下會唔會係血壓唔穩定.
twtw2017
|
ky_lung 發表於 18-5-1 22:55
我大肚時用omron

thx~ 我又研究下呢個牌子先
claudiaman_86
|
twtw2017 發表於 18-5-1 23:22
謝謝~ 等我上網搵下咩價錢先.

另外,想請問你係定期量?定係覺得心跳得勁先量?

得閒記得先量炸我
paradise06
|
twtw2017 發表於 18-5-1 23:26
我淨係覺得心跳得好勁,每次感覺跳得勁,都唔敢亂郁,盡量停低休息,又未至於會好唔舒服. 所以想睇下會唔 ...

我產檢時問過醫生,醫生教坐直深度慢慢呼吸,因我訓係度感覺心跳得好快,但量又冇事
twtw2017
|
paradise06 發表於 18-5-2 03:46
我產檢時問過醫生,醫生教坐直深度慢慢呼吸,因我訓係度感覺心跳得好快,但量又冇事
...

下次覺得心跳勁時,我都試下先
pear000
|
回覆 twtw2017 的帖子

我都剛買了, 星期一先收貨, AND 日本製全自動手臂式血壓計UA767JP (UA767JP), 試玩左幾日, 都唔錯
GCHK
|
我地屋企用OMRON,平時係長輩用開
hippoo
|
Up
twtw2017
|
hippoo 發表於 18-8-26 15:57
Up

最後去左aeon買 omron HEM-8712
sandylly