洗冷氣機

寶妮
|
請問大家家中有冇定期搵人洗冷氣既習慣?或者覺得需要嗎?

情景:隔塵網當然會間中洗,問題係冷氣機果舊一頁頁既表面都見到有塵,我想搵人洗(前年過一次),我老公覺得冇需要,從來唔覺得要搵人洗冷氣機的⋯洗冷氣唔平,問左$550/部,屋企有3部,條數都好金,我係ftm⋯
Poyau
|
寶妮 發表於 18-5-1 21:52

情景:隔塵網當然會間中洗,問題係冷氣機果舊一 ...

每年兩次 開季前 收爐後
Strawberrys
|
我家兩部分體係老公自己洗,有工具但都要做好漏水保護,房內機對下是床。

洗好會清涼及無咁多麈埃,定期做防止鼻敏感。
claudiaman_86
|

我都有比人洗, 岩岩問左間都幾平, PM你, 你可以打去問~

不過我2部佢又新界區唔岩我
birdisfreedom
|
每年開之前洗一次,隔塵網一星期洗一次。
20150618bb
|

是否窗口機呢?可到五金店,日本城買專洗冷氣機噴野,買回來可自己做噴落去就得.
Eva3196
|
claudiaman_86 發表於 18-5-2 14:58
我都有比人洗, 岩岩問左間都幾平, PM你, 你可以打去問~

不過我2部佢又新界區唔岩我 ...

可否pm給我,thx
Eva3196
|
請教各位,今年頭我已揾人大洗,自己亦会洗隔塵網
但点解都有漏水
浩朗媽媽
|
Strawberrys 發表於 18-5-2 14:56
我家兩部分體係老公自己洗,有工具但都要做好漏水保護,房內機對下是床。

洗好會清涼及無咁多麈埃,定期做 ...

Strawberrys, 你好! 想問你老公洗是否只用清水洗呢? 因為叫人來洗要$1000, 所以想自己試下洗, THANK YOU!
claudiaman_86
|
回覆 Eva3196 的帖子

pm u
叮妹
|
我屯門屋邨洗一匹好似35O,一年洗一次,早上折黃昏安番
小草王道
|
浩朗媽媽 發表於 18-7-4 13:44
Strawberrys, 你好! 想問你老公洗是否只用清水洗呢? 因為叫人來洗要$1000, 所以想自己試下洗, THANK YOU!
...

哇 你用邊間 我搵間用酵素都係$950一部 你個間搵咩洗
noodleball
|

我都想知個d一頁頁個d點樣可以自己洗,d塵又吸唔到出黎,愈了愈入,係咪一定要搵師父拆出黎先洗到呢?
Strawberrys
|
浩朗媽媽 發表於 18-7-4 13:44
...

未洗前佢用大黑色厚身垃圾袋黏在機的下方,做好防漏才動手洗。

佢買了一支噴劑射(忘了日本城/五金舖)在機上,有泡泡停留在機身上,過一陣子泡消退後,就用噴嘴拖長膠喉從浴室取水,射入機身,汚水直接流出屋外。

支噴劑(<$100)夠洗廳(匹半)及房(一匹)兩部機了!
小平媽媽
|
叮妹 發表於 18-7-4 14:07
我屯門屋邨洗一匹好似35O,一年洗一次,早上折黃昏安番

請問近來有洗過嗎?
可否pm我資料,
老公鼻敏感,裝修佬開左冷氣黎裝修
叮妹
|
小平媽媽 發表於 18-7-4 15:13
請問近來有洗過嗎?
可否pm我資料,
老公鼻敏感,裝修佬開左冷氣黎裝修

我上年洗過……但正話打去問同邨,一匹窗口機冇漏水的話要5百元
ASUS_JT
|
試過用日本城果類噴劑洗,果啲金屬片係乾淨左,不過攪到塞去水喉,變左冷氣機漏水,最後$350揾師父通去水喉,師父話有啲啫喱狀物質塞住去水孔,大家留意。
小平媽媽
|
ASUS_JT 發表於 18-7-4 16:01
試過用日本城果類噴劑洗,果啲金屬片係乾淨左,不過攪到塞去水喉,變左冷氣機漏水,最後$350揾師父通去水喉 ...

我早2年都試過噴,痴都 我用舊牙刷1行1行刷返出黎仲乾淨過噴。
寶妮
|
noodleball 發表於 18-7-4 15:02
我都想知個d一頁頁個d點樣可以自己洗,d塵又吸唔到出黎,愈了愈入,係咪一定要搵師父拆出黎先洗到呢?:que ...

今年洗了,師父話一頁頁自己洗唔到架,自己就算清都攪到表面,一頁頁果舊好深的,見部機拆出黎,一頁頁果舊係成部機咁大的⋯
師父仲話,如果自己噴野,清到表面,d塵只會塞左入去,日子耐左仲難攪⋯

yucl_hk
|
窗口機唔洗, 幾年換部新