親子旅遊

跳至
[美加] Orlando

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

mugtaitai 發表於 18-5-3 20:03
我兩次都係舊曆年去,我仔學校只有一個星期假,連埋週末,總共 9 日,行程比你趕好多。

我哋半夜機飛 LA, ...

我也想去Orlando 約10日,你的行程同我想的好相近。可否分享多D資料? 在LA 是否好難有合適轉機航班時間去Orlando, 是否一定要住一晚?我不想自己開車,當地坐什麼交通方便?安全嗎?

公爵府

trintrinmum2007 發表於 18-6-27 23:38
我也想去Orlando 約10日,你的行程同我想的好相近。可否分享多D資料? 在LA 是否好難有合適轉機航班時間去 ...

LA 去 Orlando 算多航班,唔同航空公司的直航機最早朝早 8 點最夜 10 點,如果肯轉機更幾乎round the clock 都有機,而香港飛 LA,以 CX 為例,一日三班,最早的凌晨機夜晚 10 點到 LA,趕唔到最後一班直航機,除非肯轉機,否則係要住一晚,但中午同下午的航班分別 12 點同 3 點到,12 點到可以駁到下午機,3 點到就要駁 10 點機了,red eye flight,會辛苦,但可以做得到唔使在 LA 住一晚

在 Orlando 唔想揸車的話,住 Disney 嘅酒店有 shuttle 去 Disney World 嘅樂園,去其他樂園或者唔住 Disney 的酒店,就 Uber 啦,遠 D 嘅 Kennedy Space Center 可以 join 一日團,Orlando 治安 OK 嘅,當然多人的地方要自己小心財物,呢 D 常識放諸四海皆準

大宅

mugtaitai 發表於 18-6-28 09:05
LA 去 Orlando 算多航班,唔同航空公司的直航機最早朝早 8 點最夜 10 點,如果肯轉機更幾乎round the cloc ...

請教一下係Orlando 除左Uber, 還有什麼交通工具去Universal? Outlet?
另你join 邊間的一日團去 Kennedy Space Center?

大宅

mugtaitai 發表於 18-5-2 19:25
去過兩次,有咩具體想知?

我就兩次都住樂園外面,apartment 形式,我覺得舒服 d。自己經驗,最理想係舊曆 ...

可否介紹之前住嘅 apartment, thanks? 因我4月尾去Orlando , 煩惱緊住邊到...不過我地唔揸車,係唔係應該住 Universal Studio 附近?

公爵府

evachau50 發表於 19-3-19 18:52
請教一下係Orlando 除左Uber, 還有什麼交通工具去Universal? Outlet?
另你join 邊間的一日團去 Kennedy S ...

有某 d 酒店有 shuttle 去唔同樂園嘅,包括 Universal Studio,Outlet 我諗就冇 shuttle 了,但 Orlando 有公共交通嘅,outlet 可以坐巴士去:
https://www.golynx.com/maps-schedules/routes-schedules.stml
https://www.internationaldriveorlando.com/iride-trolley/i-ride-trolley-route-map.html

Kennedy Space Centre 我係自駕去嘅,冇 join 團

公爵府

evachau50 發表於 19-3-19 18:57
可否介紹之前住嘅 apartment, thanks? 因我4月尾去Orlando , 煩惱緊住邊到...不過我地唔揸車,係唔係應該 ...

我兩次都住呢度:
https://www.marriott.com/hotels/travel/mcovs-sheraton-vistana-resort-villas-lake-buena-vista-orlando/

如果你住近 Universal Studio 就唔近迪士尼(不過都係講緊十幾分鐘車程),睇你想近邊度啦

大宅

mugtaitai 發表於 19-3-19 19:07
我兩次都住呢度:
https://www.marriott.com/hotels/travel/mcovs-sheraton-vistana-resort-villas-lake-b ...

Thank you very much for your info!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我早2年住 disney all star music, 價錢都唔貴

珍珠宮

2年前暑假去orlando
住universal 酒店好正, 房咭已經是Harry potter, 有酒店shuttle, 有magic hour,早其他人1小時入園, 可以玩幾次forbidden journey.

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我都非常推介住起 universal studio入面嘅酒店.

大宅

bbc2018 發表於 19-3-19 21:29
住universal 酒店好正, 房咭已經是Harry potter, 有酒店shuttle, 有magic hour,早其他 ...

請問大約幾錢??
之前去有island of Adventure
仍在嗎?

珍珠宮

amj 發表於 19-3-20 07:51
請問大約幾錢??
之前去有island of Adventure
仍在嗎?

我是NY 飛Orlando

大約$1800 一晚, 我早半年前book 定
island of advanture 在啊! 可以坐蒸氣火車Hogwarts Express穿梭2個univesal 樂園, 好正! 好難忘!

珍珠宮

住迪士尼酒店好多好處, Orlando 一落機已有專車去resort, 又有magic band 可以預book, 熱門遊戲不用排長隊, 有magic hour, 樂園開放時間開到午夜, 可以有shuttle 返resort 休息下.
酒店裏, 外, 水上設施又迪士尼卡通, 大人小朋友見到都興奮!

我在官網book 埋6日ticket, 一日一樂園, 酒店吾貴是門票貴,玩得多抵些. book 一日day trip 去NASA. 佢接送resort 吾多, 選定可以方便些

珍珠宮

daisy17772 發表於 19-3-20 00:28
我都非常推介住起 universal studio入面嘅酒店.

酒店又有商店,水上滑梯, 小朋友真是玩得好盡慶!

大宅

bbc2018 發表於 19-3-20 08:26
酒店又有商店,水上滑梯, 小朋友真是玩得好盡慶!

請問你join 邊間 day trip to NASA?

另Universal shuttle bus 會唔會好full? 等下一班車耐唔耐?

男爵府

暑假第一次去,請問廸士尼酒店有推介嗎? 是不是買樂園套票最抵? 謝謝

珍珠宮

evachau50 發表於 19-3-22 08:44
請問你join 邊間 day trip to NASA?

另Universal shuttle bus 會唔會好full? 等下一班車耐唔耐?

我join Viator
Shuttle bus 印象中不太full

子爵府

mugtaitai 發表於 19-3-19 19:07
我兩次都住呢度:
https://www.marriott.com/hotels/travel/mcovs-sheraton-vistana-resort-villas-lake-b ...

男爵府

bbc2018 發表於 19-3-19 21:29
住universal 酒店好正, 房咭已經是Harry potter, 有酒店shuttle, 有magic hour,早其他 ...

請問酒店叫咩名?謝謝

珍珠宮

babycancan 發表於 19-3-30 00:08
請問酒店叫咩名?謝謝

check pm

首頁

尾頁

跳至