親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題, 多謝

大宅

mamapat919 發表於 18-5-2 19:45
如題, 多謝

請指教

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

睇你識唔識滑雪同鍾唔鍾意滑雪

大宅

tellywong 發表於 18-6-20 16:32
睇你識唔識滑雪同鍾唔鍾意滑雪

唔識, 因為第ㄧ次滑, 及有3個9歲小朋友, 6個大人

珍珠宮

回覆樓主:

唔識無謂走咁遠,有個斜坡仔就ok

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mamapat919 發表於 18-6-20 23:38

第一次join 1 day tour, 有人教,有人帶,冇咁危險

子爵府

mamapat919 發表於 18-6-20 23:38

識滑當然去 high one 唔係好識就去大明好配套唔錯 又近市區

子爵府

如題, 多謝

High one 個場 好玩 唔好食
Alpensia 個場 okay 嘅 開飯多嘢揀
洪川大明 未去過

男爵府

如題, 多謝

今年cny 去過洪川大明,第一次去韓國ski resort, 整體唔錯,有個小型商場,乜都有。我仔第一次學snowboard (在香港搵定agent 請教練)已學懂。但我唔知係咪撞正冬奧,我只book 到最舊的房型。另外還有snowyland 同室內水上樂園。但我未去過其他大型ski resort, 不能比較。另外佢車程唔遠,從seoul 市中心個幾鐘已到。希望幫到你。

大宅

如題, 多謝

我3間都住過,最喜歡Alpensia,住了3晚
亞仔當年5歲,他玩雪兜,亦有請教練教他滑雪,很快上手
雪道唔算好斜,我和老公是第三次滑雪,適合我們程度
我們住holiday inn suite, 附近多食店,又有supermarket, 很方便!
今年會再去!

上年去High one, 不太喜歡
地方太大,但只apartment附近只有一間食店,2間coffee shop, 要乘shuttle bus去雪場另一邊食野,3晚要出去車站附近食,唔方便
雪道勁斜,高手雲集,主要我老公和姑仔滑,我有少少驚,所以只滑了1天
上年亞仔7歲,主要跟老公滑,無請教練

洪川大明都唔錯
食店集中,雪道ok, 有D似Alpensia, 但舊少少

男爵府

回覆 purplebonnie 的帖子

我今年暑假都會去Alpensia, 想請教交通問題.

如首爾出發, 是否綜合運動場有SHUTTLE BUS 去呢?

我上網試BOOK, 但所有日子都Unavailable.........

http://www.tourtokorea.com/planyo/reservationbus/?resource_id=%20101486&mode=reserve&planyo_lang=EN

如搭唔到SHUTTLE 係咪可以搭火車呢?

THX

大宅

Vicky_F 發表於 18-9-6 14:28
回覆 purplebonnie 的帖子

我今年暑假都會去Alpensia, 想請教交通問題.

我當年在機場直接乘shuttle bus去,超方便
我今年8月尾send左email去巴士公司問,12月乘車幾時可以Book, 他們回覆11月才開放booking
我記得當年也是12月頭才可以book車的!

子爵府

如題, 多謝

上年去過洪川大明 唔錯 配套幾好 岩初學的 所以今年再去

大宅

回覆樓主

之前係日本滑過2-3次雪,應該唔洗教練。想去high1但聽你們講配套麻麻。想問仲有無其他選擇?

大宅

purplebonnie 發表於 18-9-6 13:01
我3間都住過,最喜歡Alpensia,住了3晚
亞仔當年5歲,他玩雪兜,亦有請教練教他滑雪,很快上手
雪道唔算好 ...

hi purplebonnie or BK mom
可請教打算帶孩子CNY去Alpensia學滑雪,是否在h.k.可book訂教練,唔知收費是否按小時計?如有,可分享教練聯絡……

另外我們晚上到仁川机場,
在机場附近有無方便hotel
可方便shuttle來回机場?
因打算第二日早上坐shuttle bus
去Alpensia,請教上網訂票shuttle bus,
是否
不代表有位坐?
不好意思,首次去雪場較多不清楚!
謝謝分享!

大宅

jessyleung 發表於 18-9-23 23:12
可請教打算帶孩子CNY去Alpensia學滑雪,是否在h.k.可book訂教練,唔知收費是否 ...

我上次去Alpensia 是去到當日才book第二日的教練給小朋友,一對二,價錢不太記得,印象是有點貴的!今年打算出發前book定,但想試ski school, 譲小朋友同其他小朋友一齊上堂,這個稍後分享

大宅

可請教打算帶孩子CNY去Alpensia學滑雪,是否在h.k.可book訂教練,唔知收費是否 ...

我剛book了一間在機場附近的酒店,有免費shuttle bus來回機場和酒店,附近又有樂天超市和食店!我book3人房,包早餐只是$600幾,不過12月才入住,你有興趣酒店名可PM你

大宅

我上次去是事先在網上購票的,坐3:00車,未full!不過我同事同日坐凌晨機,打算坐7:00幾那班車,她們無事先購票,點知架車full左上唔到車,好慘!
所以一定要先book位

大宅

purplebonnie 發表於 18-9-24 18:31
我上次去Alpensia 是去到當日才book第二日的教練給小朋友,一對二,價錢不太記得,印象是有點貴的!今年打 ...

好多謝妳祥细分享!(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

purplebonnie 發表於 18-9-24 18:35
我剛book了一間在機場附近的酒店,有免費shuttle bus來回機場和酒店,附近又有樂天超市和食店!我book3人 ...

好呀!
上網找了一輪也未有idea,
方便pm參考一下,先謝謝!

首頁

尾頁

跳至