問風水,lift口對大門

港式奶茶
|
想問識風水的jm, lift口對正屋企大門的屋係咪揀唔過?我google過話呢啲叫開口煞
yucl_hk
|
唔聚氣
港式奶茶
|
yucl_hk 發表於 18-5-2 23:36
唔聚氣

謝謝回覆,請問唔聚氣會係點?可化解嗎?
yucl_hk
|
https://kknews.cc/zh-mo/geomantic/l24lzmg.html
大肉兒
|
住过无問題
港式奶茶    發表於 18-5-3 09:16
WWT1234
|
港式奶茶 發表於 18-5-2 23:30
想問識風水的jm, lift口對正屋企大門的屋係咪揀唔過?我google過話呢啲叫開口煞
...

除咗風水(心理)因素外。
部lift 啲人出出入入,
仲有停响自己及上、下樓層係又「叮」唔係又「叮」,啲聲都幾嘈/煩。

港式奶茶    發表於 18-5-3 09:18
ash_yehyeh
|
lift會將樓下d氣運上黎

會加速好/壞事發生

不過要lift門開+你地大門開先會有煞,講真機會不大lor

你留意窗外巒頭同單位坐向仲好

個人覺得lift對門口影響不是最大
港式奶茶
|
yucl_hk 發表於 18-5-3 06:55
https://kknews.cc/zh-mo/geomantic/l24lzmg.html
Thank you!
港式奶茶
|
ash_yehyeh 發表於 18-5-3 08:10
lift會將樓下d氣運上黎

會加速好/壞事發生
間屋向東南,我唔識風水,我諗風水都好講感覺,入屋覺得幾好的係lift口對正大門有啲唔知點咁
luvkaka
|
回覆 港式奶茶 的帖子

其實我都住過幾年都冇咩, 男家住咗三十年都係咁.
港式奶茶    發表於 18-5-3 11:19
ChammyMAMA
|
請問大門對房門呢?
crystal媽咪
|
啲人話如果屋企嘅大門對正廁所門都唔好,哥嗰間屋咁樣,所以廁所他們會長關上
抺茶雪糕
|
最好唔好揀,成日會聽到lift嘅丁丁聲同開門關門聲,個人會覺得好煩躁
peppadinner
|
住過又無咩野
港式奶茶    發表於 18-5-3 11:20
luckybaby2011
|
ChammyMAMA 發表於 18-5-3 09:26
請問大門對房門呢?

聽聞漏財、我屋企都係、要加d屏封隔一隔喎
但間屋咁細、我放左簾咋
wuwucancan
|
抺茶雪糕 發表於 18-5-3 10:09
最好唔好揀,成日會聽到lift嘅丁丁聲同開門關門聲,個人會覺得好煩躁

住左十年從未聽過叮叮聲但隔離屋大力關門聲仲響
港式奶茶    發表於 18-5-3 11:21
tester5
|
...

我個人好八,鍾意門口對lift口,有咩人出出入入我果層都見到晒,一目瞭然。望唔到人只聽到聲,仲冇安全感。
有時,仔女返學,我可以係自己門口望出去lift 口,望到仔女入lift,再講Byebye都仲得。
港式奶茶
|
回覆 抺茶雪糕 的帖子

好彩做完維修,lift換咗,呢個weekend會再上去聽吓有無聲
ngwong2
|
...

做医生,髮型師就冇問題。但吾系有得揀最好吾揀!
wuwucancan
|
luckybaby2011 發表於 18-5-3 10:13
聽聞漏財、我屋企都係、要加d屏封隔一隔喎
但間屋咁細、我放左簾咋

我見有人放兩隻吸水象響門口