懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

淋滋滋 發表於 18-5-2 23:57
剛剛驗到中獎,不過一早訂左機票5月中去日本玩(大板)4日......

到時應該第7周,唔知風險高唔高?

當然好啦,bb緊要D

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

如果擔心,就最好問下醫生意見,如果身體同胎兒穩定,我覺得可以去嘅。

大宅

回覆樓主:

其實大吉利事講句,每六個人裏面就有一個陀唔穩,我七週時都有去,滂沱大雨,體力透支,發住燒返黎,係好擔心,七週本來就係身體最攰最唔舒服既時候,我就唔建議去,睇下退唔退到錢將金錢損失減至最低。

珍珠宮

回覆樓主

初期出遊比較唔穩定,比較勞累。樓主自己衡量一下。

別墅

回覆樓主:

唔建議去, 第一未過3個月未夠穩定,第二孕婦免疫力本身已好弱,而家日本仲爆麻疹, 就算你有抗體都未必有用, 台灣已有人打咗兩針都中招囉!蝕少少錢當買個保障,而家bb最緊要

男爵府

回覆樓主:

自己考慮幾樣野:
1. 個胎陀得穩唔穩?
2. 人在外地,有事要搵醫院時,是否容易及溝通到?
3. 有事時,保險包唔包?醫療開支是否負擔到?
4. 呢胎對你地屋企有幾重要?
5. 如果陀住去旅行時,有事無左,會唔會內疚自責?
6. 如果呢胎無左往後日子懷孕會高唔高?(是否高齡?婦科病紀錄?)

懷孕既野,對每個家庭意義都唔同,去唔去其實都係你地屋企既安排。記住一點,任何決定,引致出嚟既結果,開心唔開心,最後面對既都係你地自己。

你係度問,答案一定支持你去,仲會同你講好開心,係好好既回憶,仲同你講懷孕期間飛左幾多幾多次。

男爵府

長琦良美 發表於 18-5-3 17:06
自己考慮幾樣野:
1. 個胎陀得穩唔穩?
2. 人在外地,有事要搵醫院時,是否容易及溝通到?

月經post

大宅

suzugar 發表於 18-5-3 14:08
聽講可以去驗血,睇下仲有冇以前打針既抗體。
不過仍然是初期,最好多休息少粗勞。
...

有抗體 但唔代表足夠
都有機會感染
新聞話2x歲-35歲係以前打過針
都好有可能感染
係我就唔會博

複式洋房

回覆樓主

多謝大家的回覆⋯我再同老公講下先(emoji)(emoji)呢胎我都等左兩年

複式洋房

淋滋滋 發表於 18-5-3 19:53
多謝大家的回覆⋯我再同老公講下先(emoji)(emoji)呢胎我都等左兩年

我而家9w 剛剛去完曼谷同華欣返尼 但因為泰國都係比較hae 所以我全程都係食同訓

我建議你最好問下醫生意見 如果醫生都覺得你挓得穩 佢可以開封信俾你話你fit for travel的 咁或者你都會安心d 但如果醫生都唔建議就最好postpone啦

大宅

剛剛驗到中獎,不過一早訂左機票5月中去日本玩(大板)4日......

本來就無嘜問題..
但因為爆發緊麻疹..去完番黎有咩頭暈身興都夠嚇死自己後侮死...
我11week無外遊過發燒都嚇餐死..
當時好後悔出街無戴口罩..
保護好Bb..去少次旅行係值得既

複式洋房

我都買左機票去台灣,但知道懷孕後都取消晒機票酒店,驚唔隱定,加上日本宜家有麻疹,小心啲好啲,等左兩年,驚你地後悔。不過最終都係你地考慮決定。

別墅

4月中未夠2個月去左東京10days,無事!
不過麻疹甘勁,你要考慮下

洋房

回覆樓主

我都book 左8月去日本,依家都唔諗住去....各位知唔知cancel 唔去攞唔攞番d 錢呀?

首頁

尾頁

跳至