執屋大行動之我以後要做個精明消費者

meek
|

今日放假的起心肝執下屋,先執房嘅枱仔同櫃,即係護膚品、化妝品嗰啲,有好多用左幾次、甚至可能未用過嘅化妝品,但係擺左太耐,唔會再用,結果一下掃晒入垃圾袋

順便執埋廁所個櫃,唔執都唔記得原來自己放咗部份護膚品同mask 係入邊,又係放得太耐,唔會夠膽拎嚟搽上面,又係掉

兩個櫃仔已經清左成大袋垃圾,覺得自己真係好浪費,以後真係要用幾多買幾多,唔好貪減價、人買我買趁熱鬧,買定太多嘢返屋企

mercurycc
|
護膚品學識睇成份後,真係慳唔小錢,
唔會用咁多不必要的skincare, 衫2-3季無著過就清,
裝飾品不嬲唔鐘意,所以屋企無咩無用野。
knifesheep
|
好多野一定要『用完』先買。

而且香港買野方便。唔使大量入貨。

我十分不喜歡超市買 X 件會平D 既手法。
有點被迫消費。

anyuser18
|
支持
李豆豆
|
我之前執都丟左好多護膚品,有d用一兩次就冇用過,好浪費,依家都少買
Teletrend
|
meek 發表於 18-5-3 09:37
今日放假的起心肝執下屋,先執房嘅枱仔同櫃,即係護膚品、化妝品嗰啲,有好多用左幾次、甚至可能未用過嘅化 ...

我最近都執野,發現自己買埋好多無謂野,而且忘記買過乜,不断重覆購入
T_123
|
支持!
MM2H
|
knifesheep 發表於 18-5-3 09:43

認同,買野方便真係冇必要大批入,但係如無期限消耗品又冇所謂
PinkyandSunny
|
mercurycc 發表於 18-5-3 09:42
護膚品學識睇成份後,真係慳唔小錢,
唔會用咁多不必要的skincare, 衫2-3季無著過就清,
裝飾品不嬲唔鐘意 ...

請問可以分享下點睇成分嗎?
分甘同味
|

呢個道理非常贊成
除左衫和護膚品,超市零食店幾蚊一件,買下買下真係會囤積
我雪柜長期keep住4成吉位,無謂擺到過期造成浪費
meek
|
MM2H 發表於 18-5-3 09:53
認同,買野方便真係冇必要大批入,但係如無期限消耗品又冇所謂

係,廁紙、牙膏、沖涼液嗰啲日用消耗品真係要趁特價入貨。洗頭水都唔敢再買太多,因為用左一排就會換下牌子,都係用完先買好啲
meek
|
分甘同味 發表於 18-5-3 09:57
呢個道理非常贊成
除左衫和護膚品,超市零食店幾蚊一件,買下買下真係會囤積
我雪柜長期keep住4 ...

食嘅嘢我已經改變左購買習慣,因為以前又係貪減價買買買,放到過期都未食,或者完全唔記得自己買左 不過我知自己仲有改善空間,大家齊齊加油
mercurycc
|
PinkyandSunny 發表於 18-5-3 09:55
請問可以分享下點睇成分嗎?

用左好多時間睇書及上網,問朋友學的。
tsung
|

333s
|
今日放假的起心肝執下屋,先執房嘅枱仔同櫃,即係護膚品、化妝品嗰啲,有好多用左幾次、甚至可能未用過嘅化 ...

執屋,的確令人會使人 精明。
執屋,次數愈多, 腦里更清晰, 什么該買, 什么可不用買。
執屋,先明白, 好多時, 自己"跟風"

執屋,分类, 入柜。
執屋,和公司 filing 相似。
亂放, 实在是搵自己笨,又要用腦記。
裝護膚品、化妝品嗰啲, 挂在門后, 不占地方。
門前挂是仔的內衣褲

sauNG
|
護膚品一定唔會貪平而買大支裝,因好多時都用到過期或忘記咗用,反而盡量買細支裝,用完再買,其實計落仲抵又新鮮
jyjy1684825
|

係呀, 即食麵唔健康, 一包$4.4, 10包$30, 我都係買一包過口癮便算, 10包我会日日食, 因為真係好好味,又快.
HongV
|
由財困開始學懂節制,發現好多時浪費金錢最後又用唔著

fionlei88
|
我一想買嘢就會執屋先,尤其是買衫之前,護膚品買少咗,會提自己屋企仲有存貨,食物買幾多用幾多,反正買嘢方便,保持新鮮仲唔會浪費
Poyau
|