頸椎壓住神經線

Minnacat
|
親人有呢個問題,睇醫生都話冇辦法,想請教有人知有沒有辦法舒緩到!
ngwong2
|
幫推
csnkennis
|
我有朋友係用條毛巾卷住係枕頭邊,即係瞓低嗰時用嚟墊住條頸,等佢承托得好啲
,唔知你明唔明我講咩...
我自己就用頸枕(有膠粒嗰啲款)
Poyau
|
csnkennis 發表於 18-5-3 17:58
我有朋友係用條毛巾卷住係枕頭邊,即係瞓低嗰時用嚟墊住條頸,等佢承托得好啲
,唔知你明唔明我講咩...:wahaha ...

好辦法
himbb
|
回覆 Minnacat 的帖子

之前屋企人試過, 睇左一輪鐵打, 後尾有個醫師教去淘淘, 買個 頸椎牽引器,
幾十蚊咋, 日日係屋企戴下, 有幫助。

Minnacat
|
himbb 發表於 18-5-4 14:35

之前屋企人試過, 睇左一輪鐵打, 後尾有個醫師教去淘淘, 買個 頸椎牽引器,

請問有冇link,?thx
ngwong2
|

pls link?tks
greentea14
|

有冇link呀?thanks
GloriaCham
|
Minnacat 發表於 18-5-3 11:55
親人有呢個問題,睇醫生都話冇辦法,想請教有人知有沒有辦法舒緩到!
如果壓住左神經線,會好易頭痛或者失眠,可以試下睇中醫,針灸治療通常都可以幫助舒緩既,不過平時要注意姿勢。
Alwy81
|

有冇試過做復位?
himbb
|
greentea14 發表於 18-5-4 21:03
有冇link呀?thanks

類似呢款!

https://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.37.6fd62671qFiHkU&id=551940307496&ns=1&abbucket=13#detail

wyl
|
我有個同事之前頸椎生骨刺壓住神經線,之後我介紹咗佢去灣仔睇中醫復位,睇咗六七次已唔痛。
mielmiel
|
我之前頸椎骨質增生壓住神經線,令到手麻痺,睇骨科做物理治療都冇好轉,骨科醫生都係話冇辦法冇得醫,直情唔需要再做物理治療。

之後經介紹去咗中環睇脊醫,幾次已經再冇手麻痺,我kee住睇,連高低盤骨都醫埋,冇再肩頸及腰酸背痛。
粉紅豬肉
|
mielmiel 發表於 18-5-10 11:01
我之前頸椎骨質增生壓住神經線,令到手麻痺,睇骨科做物理治療都冇好轉,骨科醫生都係話冇辦法冇得醫,直情 ...

請問係中環邊間?pm thx
粉紅豬肉
|
wyl 發表於 18-5-10 10:20
我有個同事之前頸椎生骨刺壓住神經線,之後我介紹咗佢去灣仔睇中醫復位,睇咗六七次已唔痛。 ...

請問係邊間? 貴?pm thx
fafadimsum
|
我之前頸椎骨質增生壓住神經線,令到手麻痺,睇骨科做物理治療都冇好轉,骨科醫生都係話冇辦法冇得醫,直情 ...

請問中環邊一間,我都成日腳痹啊,可否PM我價錢,謝謝
bb2
|
csnkennis 發表於 18-5-3 17:58
,唔知你明唔明我講咩...:wahaha ...

我瞓覺手麻,又係用呢個方法,有改善
小施施
|
想要脊醫資料, pm thx
starlightbabe
|

請問喺邊位脊醫?
88muimui
|

https://www.youtube.com/watch?v=DU_[youtube][/youtube]