自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Tiffany2 發表於 18-5-7 22:14
請問要施肥嗎?

要架,茄子好食肥,我就落有機肥

大宅

umama 發表於 18-5-7 22:38
請問長春藤點解愈來愈黃?窗台,有陽光。係咪唔洗日日淋水

其實好多室內植物都唔一定要日日淋水,因為啲植物都未吸得哂啲水,你又淋,就好易爛根或病

大宅

育兒性格勳章

Tiffany2 發表於 18-5-7 22:22
我種好多水種植物,仲有好多未影。

請問jm,你用來放植物的白色黑色板同買板框架邊度買噶?屋企裝修緊,想買類似的板。謝謝

大宅

回覆樓主:

我呢盆甜椒都係細細盆 (手機咁大),室內種,中間都開始有花苞

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

blackberry 發表於 18-5-7 22:41
係夜晚開個幾2個鐘咁,我棵黃時鐘都係咁上下 你要唔要種?分啲俾你
...
原來黃時鐘開花時間都咁短 但只係曇花一現咁出名

多謝你種子,不過我唔種了,以前我有個姐姐好叻種嘢,全權交俾佢,嗰時就有自己種,如洛神花,指天椒,薑,黃金葛,木瓜樹,連苦瓜都種過,而家啲姐姐唔識種,我改為搞水插花。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

DoReMi媽媽 發表於 18-5-7 22:54
原來黃時鐘開花時間都咁短 但只係曇花一現咁出名

多謝你種子,不過我唔種了,以前我有個姐 ...

我都唔太識種,係老爸媽有心機 我爸鍾意花我媽鍾意菜,我最鍾意辣椒,仲有寄種左一粒王林蘋果種子,而家都有米幾高,不過應該只能觀賞

大宅

cindy618 發表於 18-5-7 22:29
頂唔順蚊滋,噴左biokill

我會用黃色蚊貼板,效果唔錯,確實少好多蚊。

大宅

回覆樓主

樓主嘅茄子好得意,Led 燈有幫助?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

blackberry 發表於 18-5-7 23:00
我都唔太識種,係老爸媽有心機 我爸鍾意花我媽鍾意菜,我最鍾意辣椒,仲有寄種左一粒王林蘋果種子 ...
每次返去見到又長高長密甚至結果,好開心的,我隔離屋棵木瓜樹,結好多果,又俟咗埋我屋度,啲鳥好識食,一見熟就嚟食,我就有得睇冇得食

大宅

BeeBee1129 發表於 18-5-7 23:13
樓主嘅茄子好得意,Led 燈有幫助?

我覺得有用,因為我窗邊只有1-2小時陽光,而且陽光係由右至左移動,所以唔係全個窗台的植物都受到1-2小時光,用咗確實有好轉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

DoReMi媽媽 發表於 18-5-7 23:15
每次返去見到又長高長密甚至結果,好開心的,我隔離屋棵木瓜樹,結好多果,又俟咗埋我屋度,啲鳥好識 ...

我家有棵超大芒果,生好多,鄰居d賓姐會嚟問,任佢攞,總好過冇人食

大宅

回覆樓主:

盆茄子又有花啦,希望長得大啦

大宅

blackberry 發表於 18-5-7 23:20
我家有棵超大芒果,生好多,鄰居d賓姐會嚟問,任佢攞,總好過冇人食

我都想要

子爵府

BK Milk勳章

溫太 發表於 18-5-7 22:48
請問jm,你用來放植物的白色黑色板同買板框架邊度買噶?屋企裝修緊,想買類似的板。謝謝
...

板我係IKEA買,好似百幾蚊塊。框架我係深圳訂傢私時訂,五百幾蚊人仔一個,有門加一舊水,我覺得買貴左。IKEA都有類似款。

翡翠宮

迪迪洛洛媽媽 發表於 18-5-7 23:21
我都想要

而家仲未熟,如果你真係要到時叫我媽留俾你,不過响元朗,你近唔近? 啲賓姐就好鍾意酸芒果

象牙宮

blackberry 發表於 18-5-7 23:20

大宅

blackberry 發表於 18-5-7 23:26
而家仲未熟,如果你真係要到時叫我媽留俾你,不過响元朗,你近唔近? 啲賓姐就好鍾意酸芒果
...

胃病了多年,加上前幾年曾有胃潰瘍,酸我受不了,多謝先

翡翠宮

迪迪洛洛媽媽 發表於 18-5-7 23:29
胃病了多年,加上前幾年曾有胃潰瘍,酸我受不了,多謝先

8月應該熟就會甜,不過芒果濕熱我都少食

大宅

blackberry 發表於 18-5-7 23:30
8月應該熟就會甜,不過芒果濕熱我都少食

確實係,多吃太濕熱,不過,甜芒果真的好正

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

裝修完一年了。呢棵唔知叫非洲乜嘅植物,由搬到 temp living 時半枯,到宜家長高了一倍。快高長大!

首頁

尾頁

跳至