懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問咁多位媽媽,今朝已經發現白帶比平時多咗,頭先12點幾見紅,見到好少嘅血喺護墊,但未覺有陣痛,只係有少少m痛,痛嘅時間好短,大概十秒,而家過咗幾個鐘,只係間唔鐘痛幾下,想問係咪要留意之後嘅時間有冇規律嘅陣痛呢? 係咪可能有排都未有陣痛呢?第一胎冇經驗,屋企又得自己一個,住得遠要call先有的士,驚會遲咗去醫院,想請教有經驗嘅媽媽! 唔該哂!

別墅

행복이 發表於 18-5-3 14:59
請問咁多位媽媽,今朝已經發現白帶比平時多咗,頭先12點幾見紅,見到好少嘅血喺護墊,但未覺有陣痛,只係有 ...

如果擔心的話去醫院, 始終是條人命
不要擔心太多,如果真係唔舒服就去醫院!

複式洋房

queenqueen21 發表於 18-5-3 15:43
如果擔心的話去醫院, 始終是條人命
不要擔心太多,如果真係唔舒服就去醫院!
...

多謝你嘅意見呀!我見紅到而家都未有規律陣痛,所以我諗應該未生得,見到好多媽媽都話見紅但冇陣痛入咗院都會俾人趕出院,所以我諗住再等下,睇下有冇開始陣痛先入醫院。

別墅

행복이 發表於 18-5-3 15:52
多謝你嘅意見呀!我見紅到而家都未有規律陣痛,所以我諗應該未生得,見到好多媽媽都話見紅但冇陣痛入咗院 ...

嗯!小心自己!加油!不要擔心!不過你宜家幾多週

複式洋房

queenqueen21 發表於 18-5-3 15:56
嗯!小心自己!加油!不要擔心!不過你宜家幾多週

多謝你呀!
而家39週啦!9號係預產期,所以估bb想早幾日出嚟!

珍珠宮

回覆樓主

如果擔心,就去醫院先,你通知左你老公未亞?

複式洋房

回覆樓主

我第一胎都係見紅先,個陣都係得少少m痛既感覺
新手乜都唔識又好緊張,沖完個涼食埋野先去醫院
結果都係醫院住左2日,跟住先塞藥催生
不過每個人情況都唔同...

複式洋房

GCHK 發表於 18-5-3 16:01
如果擔心,就去醫院先,你通知左你老公未亞?

通知咗啦,但因為而家未有陣痛,所以叫佢唔洗即刻收工,近呢個鐘都唔覺有陣痛,只係有好少嘅m痛,又唔規律,好快又冇,所以我諗我未有咁快有規律陣痛掛? 不過我會留意住架啦!多謝你呀!

複式洋房

tracy.s 發表於 18-5-3 16:06
我第一胎都係見紅先,個陣都係得少少m痛既感覺
新手乜都唔識又好緊張,沖完個涼食埋野先去醫院
結果都係醫 ...

想請問見紅兩日如果都未有陣痛就要催生架? 我驚我到時要催生但對催生藥冇反應,最後要食全餐呀!

珍珠宮

回覆樓主

見紅有D人隔左兩日先生得!你主要要留意一下有無規律陣痛,好似M痛咁。

複式洋房

RubyYu07 發表於 18-5-3 16:18
見紅有D人隔左兩日先生得!你主要要留意一下有無規律陣痛,好似M痛咁。

而家我都未有規律陣痛,近呢個鐘連m痛嘅感覺都冇乜啦,即刻放鬆咗,我會留意住有冇規律陣痛架啦,多謝你嘅意見!

別墅

請問咁多位媽媽,今朝已經發現白帶比平時多咗,頭先12點幾見紅,見到好少嘅血喺護墊,但未覺有陣痛,只係有 ...

我第一胎都見紅冇痛,我會入院等崔生

大宅

回覆樓主:

我以為見血一定要即刻入院添,陣痛係好似急屎,如果你有便意,唔好以為真係便意 好快喇

複式洋房

gumchubb 發表於 18-5-3 16:43
我以為見血一定要即刻入院添,陣痛係好似急屎,如果你有便意,唔好以為真係便意 好快喇
...

我而家又冇m痛,又冇陣痛,所以唔敢入院住,驚俾人趕返出嚟呀! 我亦都冇便意呀! 不過我都有聽過話會有好急嘅便意就生得啦!
多謝你嘅意見呀!

複式洋房

灝灝媽媽 發表於 18-5-3 16:42
我第一胎都見紅冇痛,我會入院等崔生

想請問你當時係咪見紅當日冇痛都即刻入院催生呀?

別墅

見紅又有m痛feel應該係呢幾日架喇
我都係咁

首先係下午5點見啡但完全唔痛
果晚都無即時入院但繼續有啡
第二朝起身變成紅色
自己開始擔心因爲我只係36wk6
所以果日下午我去左睇自己個婦產科
佢驗左無流羊水叫我留意下有陣痛或穿水就要入院

番到屋企大概晚上8點有m痛
Check過似有少少規律但我岩岩先見完醫生所以無理會

到當晚11點
開始有規律地m痛
咁我係第一胎所以我估自己會痛好耐先生得
所以仍然留喺屋企觀察下
到震晨一直keep住痛嘅情度
所以心入面想等到天光先入院
點知去到零晨3點半卜一聲穿水
拿拿臨入院

穿左水感覺特別痛
去到醫院辦好手續係零晨4點半
最後朝早7:30生左

複式洋房

행복이 發表於 18-5-3 16:17
想請問見紅兩日如果都未有陣痛就要催生架? 我驚我到時要催生但對催生藥冇反應,最後要食全餐呀!
...

我去到後期胎水少 其實都約左時間入院催生
未到預約個個日子 提早左見紅 所以乜都提早哂
入到院醫生都係觀察左我一日 見我依然得紅
又未有規律咁痛 所以佢問我想提早塞藥催生
還是繼續等 我緊係唔想嘥時間等 所以揀左提早塞藥
塞完藥其實都等左成日 我記得朝早8點幾塞
到夜晚12點先開始規律痛 仲越黎越痛
好快就推左入產房 放鬆心情啦
醫院會有個啲波波比你坐 我十分建議真係要坐下
我諗都有關係 個陣我訓唔著先去坐下
點知呢頭坐完就越黎越痛 同埋我覺得好似易生啲
實際我痛左4個鐘 等穿水15分鐘就生左
加油啊 唔好諗咁多啦 趁仲未最痛 好好休息下

複式洋房

tracy.s 發表於 18-5-3 17:07
我去到後期胎水少 其實都約左時間入院催生
未到預約個個日子 提早左見紅 所以乜都提早哂
入到院醫生都係觀 ...

好多謝你嘅意見呀!咁我諗我都會選擇催生啦!而家最緊要睇下幾時開始有規律陣痛先! 我都想快d見到bb,希望過程順順利利啦!

複式洋房

mosso_boo 發表於 18-5-3 17:05
見紅又有m痛feel應該係呢幾日架喇
我都係咁

我係第一胎,所以都有聽人講話冇咁快,但都有家心理準備差唔多架啦!而家都都未有規律陣痛,所以都諗住等有規律陣痛先入醫院,如果發現穿水都會即刻入院啦! 多謝你嘅意見呀!

子爵府

回覆樓主:

你都要準備定隨時入院,去醫院仲要搞入院手續,唔好預得太趕,feel到陣痛密咗就要去

首頁

尾頁

跳至