單親天地

跳至

首頁

尾頁

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

1.我現在搬走了,分居,係咪去法援填分居紙?定我分居夠2年先去搞......正常係

2.如果雙方同意離婚,係咪唔使分居可以即刻簽紙。.......就算雙方同意都要分居一年先可以,即你結咗婚半年就分居

3.分居其間,可唔可以叫佢比養囡費,凑住個囡唔可以工作,要讀書先可以,仲要等多年半........你話佢依家已經唔俾錢,分咗居就更加唔會俾

4.個囡半歲,我冇工作,判比我嘅機會大嗎?如佢要同我爭,我應該點做。

正常係判俾媽媽,但首先你有冇地方住?分開後你會點生活?你自己有冇積蓄?唔好諗住迫佢俾養囡費,就算官判咗佢要唔俾你都冇計,除非佢係公務員,就算告佢都要一段好漫長既時間,呢段時間你同個囡都要生活,只要你安排到最基本既食同住就冇問題.

只係1年半,同對方傾吓先啦,你地都應該係因為有咗而結婚,可能係BB出世後大家都唔習慣,唔好咁容易就決定離婚,條路真係唔易行.

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

BKKK 發表於 18-5-4 13:57
住阿媽度,係公屋,老公係公務員,如果1~3年都有積蓄應付到,BB讀N班可以出黎工作,我不是奉子成婚
...
試吓好好地傾下,真係唔得就搵律師攪會好啲,起碼先做咗正式分居手續先.

首頁

尾頁

跳至