時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好多人好大反應,但我覺得又錯唔曬。廣東話的確只係方言,係我哋成日講嘅Dialect

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我會覺得廣東話係我嘅母語

但我會認為同記得讀書時講過香港原住民係客家/鶴佬人,客家話果d先係香港嘅原有方言。

象牙宮

MonsterREX 發表於 18-5-4 03:29
好多人好大反應,但我覺得又錯唔曬。廣東話的確只係方言,係我哋成日講嘅Dialect
...

好多人好大反應, 心中有事... 有人大作文章, 有人想出位, 有人愛攻擊 (表現出來)
中國, 台灣, 香港... 中國人。

香港, 廣東話的確只係方言
台灣, 福建話的確只係方言
也有可能性 港獨, 香港本土... 有关系?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

回覆樓主:

我覺得母語,只係你以咩身份去講。
我地廣東人,廣東話係母語,潮州人嘅潮州話係母語,其實冇咩大問題。
如果以成個國家整體去講,國語係母語都冇問。

bull2015    發表於 18-5-5 00:14

侯爵府

牛子 發表於 18-5-4 07:10
我覺得每個人有唔同睇法係正常的, 嗰篇風波裡的文章係2013年刊登, 明明同期刊登的仲有其餘20幾篇文章, 都有 ...

如果唔抄作吓其他嘢,點樣轉移視線,減低吓民主派搶手機嘅醜事。
卑鄙嘅政客,玩呢D嘢最叻架啦。

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

香港行兩文三語, 就算有人話英文係佢母語, 我都覺得冇所謂~

有人運用三語十分流利, 無拘泥粵語一定係母語, 以我爸爸為例, 年紀大了, 和他傾冇兩句就會轉 channel 講潮州話, 可能潮州話就係佢的母語

補充內容 (18-5-4 02:08):
我覺得 Ben Sir 發表的"母語"言論, 不以為然; 我覺得佢曾經講的 "XX懵懵食檸檬" 最代表香港母語
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

琥珀宮

...

母語definition 係乜?人人都應該有母語吧?有人會唔識母語?

我淨係識廣東話,若廣東話唔係我母語,我母語係乜

子爵府

牛子 發表於 18-5-4 07:10
我覺得每個人有唔同睇法係正常的, 嗰篇風波裡的文章係2013年刊登, 明明同期刊登的仲有其餘20幾篇文章, 都有 ...

我最近事忙,沒耐性看資料
可能這個網友提供的資料有用 https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1724134674330290&id=100002013236208

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10204231670387796&id=1708672906

男爵府

BB防敏心得分享勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

...

乜方言唔可以係母語架咩

男爵府

BB防敏心得分享勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

...

聯合國教科文組織有定義母語。除非粵語唔係一種語言啦,唔係既話我諗得大陸落黎既山廣人先會認為粵語唔係山廣人母語

The term 'mother tongue', though widely used, may refer to several different situations. Definitions often include the following elements: the language(s) that one has learnt first; the language(s) one identifies with or is identified as a native speaker of by others; the language(s) one knows best and the language(s) one uses most. 'Mother tongue' may also be referred to as 'primary' or 'first language'. (p.15)

男爵府

minigaga 發表於 18-5-5 14:58
聯合國教科文組織有定義母語。除非粵語唔係一種語言啦,唔係既話我諗得大陸落黎既山廣人先會認為粵語唔係 ...

除左山廣人仲有擦鞋9

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

calvin1230hk 發表於 18-5-4 09:15
我地廣東人,廣東話係母語,潮州人嘅潮州話係母語,其實冇咩大問題。
如 ...
Agree

琥珀宮

回覆樓主:

每人母語唔同,潮州話係潮州人母語,我係廣西人,家鄉講廣西方言,但我香港出生,唔識講,所以母語係粵語,每人母語都唔同。

局長係語言專家?佢講代表佢個人睇法,香港唔係有言論自由咩?局長都有,如果佢強推行教學與校內必定要講普通話,咁就話啫。無端端摷出嚟大造文章,居心叵測。

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

...

老老實實, 我覺得fb整母語係乜乜好低b! 同講我媽係女人無乜分別
放下自在

大宅

calvin1230hk 發表於 18-5-4 09:15
如 ...

同意Calvin嘅看法
我們可以反問自己,中國人的母語是什麼?
這就不會對那觀點反感了。

伯爵府

男爵府

...

我覺得好多人只是用廣東話普通話的議題揾政治本錢。

英國統治時期,全政府用英文,即使現在,公務員之間的溝通仍大部分用英文,咁多年大家都無驚話廣東話被取締。

有些朋友故意用廣東話寫書信,O K,這個是他們的選擇,但我們要知道,我們英治幾十年期間,一直都係口講用廣東話/粵語,書寫用白話文,而白話文正正係可以與內地和世界各地華人溝通的語言。我們主動放棄學習書寫用的白話文,改用並不普遍的廣東話/粵語作為書寫文字,無疑等同放棄與全世界大部分華人溝通的機會。

如果是出於保衛粵語而這樣做,尚算有高尚理由,如果以此作為對抗中共的手段,就顯得不太理智了。
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

首頁

尾頁

跳至