自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

春季勳章

小肥猪 發表於 18-5-8 11:34
噢! 原來呢樣嘢咁hit, 朋友帶三個仔囡去做, 佢話細囡好難教, 所以想去睇下分析, 做完佢high到爆, 份報告佢 ...

正常d皮紋,唔會1,2年就變?!

大宅

mocha_y 發表於 18-5-9 23:44
聖x,x心
起底好快

大宅

mocha_y 發表於 18-5-9 23:47
正常d皮紋,唔會1,2年就變?!
我都有問過呢個問題啊, 原來我地手上面個D紋係分兩種, 一種係凹入去, 即係成條坑咁, 就好似係講既好似會變來變去, 我都係睇住C6條事業線慢慢擠出來, 另一種係凸出來好似, 要望真D先見到個隻, 手板都有, 咁呢款就天生既, 唔會變

大宅

小肥猪 發表於 18-5-8 11:34
噢! 原來呢樣嘢咁hit, 朋友帶三個仔囡去做, 佢話細囡好難教, 所以想去睇下分析, 做完佢high到爆, 份報告佢 ...
咁明顯係家長有問題啦

樓主講個間我年幾年做過,個陣唔記得幾多錢啦,一定唔係平,份report我仲keep係到

大宅

樓主個case同我有D似,大家都係2個小朋友既家庭,淨係跟返學既野已經一額汗,可能有D JM會話自己一定最了解個小朋友,咁係你地叻,我自問真係唔擅長照顧佢地,返工已經chur走半條命, C6好好會分輕家務,但你身為一個女人,身為屋企既母親,要兼顧既野太多

好似我細仔以前都比醫生診過係ADHD要食藥,C6堅持佢細佬細個都係咁大個會好返唔好食藥, 我地都嘈左好耐。後尾有朋友介紹我地帶佢去做幾樣分析,其中一個係皮紋,一個係IQ test個類,IQ test完係正常有突凸,皮紋做完之後先理解到細仔inborn同我地個特質唔係咁一樣,所以我地覺得要點點點點點其實無一樣係岩佢

珍珠宮

阿珠媽 發表於 18-5-5 20:08
一個3千幾, 份report係幾有用琴晚都同C6研究左好耐, 佢地講解得好仔細, 但都有唔少細節位係要自己慢慢研究 ...

搶錢,做來有d多餘,不如放多d時間心機系親子方面

大宅

係小二個陣鋼琴同畫畫,仲有個數學班同足球,但換左3幾轉老師都唔太OK

本身覺得佢有ADHD可能去踢下波應該都OK,但佢硬係同人地夾唔到就係夾唔到,其他要靜靜地坐底既活動班就更加唔使講,比人投訴都唔係一次半次,有排最惡劣係全屋企得返佢大佬可以同佢相處到,連C6話佢鬧佢都唔聽......

大宅

後來就係去做個皮紋test,份分析有提到細仔同我同C6其中一個分別係學習動機好唔同,呢樣係天生既,佢無辦法靜落來去做D自己唔想做既野,會好快分心

跟住又提過之前有類似既小朋友又係比人診過有ADHD,後尾去左學劍擊成個人唔同左,當時我同C6覺得如果只係換個活動就可以解決問題,咁本身就已經唔係問題啦......上個暑假一開始都係抱住心大心細既諗法同佢報左學校搞既劍擊班

佢出奇地又好中意,第一次見佢好認真去學去聽人地講規距同禮儀,一時三刻仲以為佢撞邪,之後我同C6再仔細研究返份報告,慢慢睇得明份報告既蛛絲馬跡可以點理解,後來同佢cancel左鋼琴班,join左個鼓班,效果又係好過之前

如果樓主拎到個份report同我差不多,你第一眼可能會覺得好似無咩特別,但你要花時間去消化,咁先可以搵到適合小朋友既活動

當然份分析都係令你明白自己有問「特質」可能同小朋友唔夾,咁你係成年人要「改變」自己點都易過叫個小朋友格硬去改

大宅

當你一旦識教佢地既時候,你會忽然覺得好多野都變得好輕鬆,無論佢地有成績又好無成績都好,你都可以搵到方法去同佢地好好相處

公爵府

阿珠媽 發表於 18-5-7 19:54
即係冇研究就一定出事, 但係有研究又一定係假? 我反而覺得同測DNA睇遺傳病差唔多, 只係因為指紋呢 ...

人既性格唔止同大腦結構有關,更加受環境影響,係心理層面問題,並非可以測量既野。而家都冇任何研究指出性格同大腦結構既關係,咁佢所謂既科學數據其實base on 啲乜野呢?係我眼中嘅只不過係偽科學

大宅

cindy203 發表於 18-5-11 12:51
當你一旦識教佢地既時候,你會忽然覺得好多野都變得好輕鬆,無論佢地有成績又好無成績都好,你都可以搵到方 ...
我都係咁諗啊

大宅

A仔媽咪 發表於 18-5-9 18:01
岩岩搵到,佢地資助學校黎架喎,搞呢啲咁高消費嘅講座?

我估唔係學校主動hold..... 係間公司間間學校都問吓, 話free幫佢哋做seminar.... 咁有d 學校唔為意就中咗招..... 做一場, 十個有一個肯去都賺咗啦~~

子爵府

yl88 發表於 18-5-5 20:26
我都聽聞過係騙人

Agree...
注意:本人所發佈的帖子大部份均為轉貼,如本人所發的貼子有任何問題及投訴,如本人所發的貼子有任何法律責任,本人恕不負責!

男爵府

阿珠媽 發表於 18-5-4 17:34
早排有間dr,fingerprint來我地學校開講座, 望落幾專業, 原來外國一早已經有研究係做緊指紋同個腦既結構個關 ...

幾錢?

珍珠宮

睛靈勳章

AnEm 發表於 18-11-14 14:31
我估唔係學校主動hold..... 係間公司間間學校都問吓, 話free幫佢哋做seminar.... 咁有d 學校唔為意就中咗 ...

學校冇理由冇懷疑,應該要徹查當中有冇利益輸送

首頁

尾頁

跳至