自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

A仔媽咪 發表於 18-5-7 11:49
我都估呢間,等樓主潛水後出黎回覆確實係呢間,我就問下朋友佢有無去聽講座先!?
...
有個聖字個間

大宅

dativebond 發表於 18-5-6 12:07
無話呃唔呃既,睇掌幾千蚊有人覺得值,有人幾百蚊都唔值,有人幾百萬都係咁睇。你信咪得囉!
...
其實你話貴又唔係天價風水個種貴, 唔信就無野講啦, 但如果係覺得唔抵所以就話人地呃人既話我覺得有少少唔公平

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

Lulu皇后 發表於 18-5-5 21:58
都係呃錢的,仲要3仟幾一位,除非真係錢多無定駛啦
幾百蚊去廟街睇有人信,然後有班人做埋科學分析反而比人話係假,有時都唔知信咩先岩

男爵府

阿珠媽 發表於 18-5-7 16:03
其實你話貴又唔係天價風水個種貴, 唔信就無野講啦, 但如果係覺得唔抵所以就話人地呃人既話我覺得有少 ...

真實學校舉行講座的目的是什麼?照理宗教學校,不會鼓吹這類測試。

男爵府

BK Milk勳章

ivycwl 發表於 18-5-5 20:09
唔係一早已話扼人?

佢唔理你

大宅

阿珠媽 發表於 18-5-7 16:03
其實你話貴又唔係天價風水個種貴, 唔信就無野講啦, 但如果係覺得唔抵所以就話人地呃人既話我覺得有少 ...

不過其實我都唔信,我覺得可能和廟街睇掌差不多。。。

所謂指紋和腦部關係的研究,我估都只係可以得出可能有關既結論(仲要係未有共識,即係有人話有關,有人話無關咁。)。

要有充足研究去支持你份報告的研究,我估根本未有。(其實好簡單既道理,如果真係有好權威既研究講明指紋點就代表乜性格,我相信就會係大新聞,而且普及程度高好多,唔似而家得小貓兩三隻。。。)

除非佢能夠比份研究我睇究竟指紋和性格的實際關係係點樣,要實務的,而唔係純粹吹水講有關係,我而家問個機制,係如何有關。

換句話說,其實都係假借科學之名去做搵錢既勾當,和鑽X能X水的性質差不多。

佢肯定都係有好多所謂研究去指出佢個測試 可能 能得出性格的分析,只係可能,而且個原理亦未明,所以其實佢點寫都得,因為性格太多灰色地帶,無黑白咁分明,無從驗証。

咁呃唔呃人就睇你自己點定義。有人用錢買垃圾都覺得值得,咁就唔算呃人。但總括而言,無論呃人與否,都係三幾千啫,你比得開心就可以。

大宅

saufongng 發表於 18-5-7 14:30
如果係講星座,我見過有人真係測得好準,唔係好似報紙個類今日運程咁簡陋,所以你話有冇人真係可以用科學 ...

報紙是假,只是有不同運程每星期輪流去排

大宅

阿珠媽 發表於 18-5-4 17:34
早排有間dr,fingerprint來我地學校開講座, 望落幾專業, 原來外國一早已經有研究係做緊指紋同個腦既結構個關 ...

報紙話呢間野違反商品說明條例,唔知有無告,和有無入罪。佢網頁就由佢代表律師話律政司決定不起訴。

另外,睇晒成個網頁,都睇唔到老闆Mark Lee佢個博士學位係邊間大學。講真,博士咁難讀,讀完都唔講個大學名比你知,件事好鬼。。。

不過,我明點都有人會信。我覺得信睇掌無問題,但未經科學証實既野,就唔好扮晒真係有科學支持囉。

呢個極其量係新式睇掌,不過收貴一點咁,同埋扮晒有科學研究証明咁。

男爵府

阿珠媽 發表於 18-5-4 17:34
早排有間dr,fingerprint來我地學校開講座, 望落幾專業, 原來外國一早已經有研究係做緊指紋同個腦既結構個關 ...

我都有幫阿女做,幾準呀
你101+A.... 你 A 70%聰明,定係餘下個30%

我女係148+A

大宅

YuiYeeMa 發表於 18-5-7 16:09
真實學校舉行講座的目的是什麼?照理宗教學校,不會鼓吹這類測試。
本身有搞得成講座學校應該都考慮過哂呢類問題掛

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

小野花 發表於 18-5-7 18:44
我都有幫阿女做,幾準呀

A係咩?我地早幾年幾個小朋友做都未見過有A!謝謝

大宅

dativebond 發表於 18-5-7 17:37

不過其實我都唔信,我覺得可能和廟街睇掌差不多。。。
即係冇研究就一定出事, 但係有研究又一定係假? 我反而覺得同測DNA睇遺傳病差唔多, 只係因為指紋呢樣野以前太多類似既相學分析搞到大家覺得一講指紋就一定係呃呃氹氹。

不如換個方向去睇, 連DNA咁難既野都分析到, 現有既科技可以分析到皮紋, 唔係好合理咩

大宅

小野花 發表於 18-5-7 18:44
我都有幫阿女做,幾準呀
C6同細仔都係153, 大仔就144+A數字大小估計係咪同我地而家理解既咩商咩商有關

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

亞仔細個做過,好似百幾蚊做一次,做完有份報告同你分析返。之後當然有sell學習教材,都係平平地吸引你去做完sell你買野。當時好定力冇買到。
講返份報告,其實只可當參考,例如講亞仔對自然科學概念差,但佢而家最熱愛係常識科,仲做埋科長 可能果時我怕佢呢方面弱,所以成日同佢講關於自然科學既圖書。另外,報告話佢音樂最好,我地兩公婆連5線譜都唔識,反而亞仔而家又學琴又學色士風,入了兩個樂團。我地冇迫佢學,是他自己話要玩的。
我只當係參考,唔可以話好準,得啖笑,而家份報告應該係床下底 平平地當玩下就ok, 幾千蚊我一定唔會做囉

伯爵府

春季勳章

阿珠媽 發表於 18-5-7 14:10
唔係呢兩間啊

x錦輝

男爵府

lojo11 發表於 18-5-7 19:53
A係咩?我地早幾年幾個小朋友做都未見過有A!謝謝

吾係個個有,好似全世界得幾% 人有

男爵府

阿珠媽 發表於 18-5-7 19:47
本身有搞得成講座學校應該都考慮過哂呢類問題掛

其實皮紋 又吾係睇相
關宗教咩事

大宅

阿珠媽 發表於 18-5-7 19:54
即係冇研究就一定出事, 但係有研究又一定係假? 我反而覺得同測DNA睇遺傳病差唔多, 只係因為指紋呢 ...

唔合理。

你認真睇下佢果堆reference,應該無任何一個研究係講皮紋 如何 和性格有關,應該只係講 可能 有關,但佢就吹到到 一定 有關咁,仲好似知清楚個原理咁。

但呢個肯定唔係事實,肯定無一個充足既研究証明,但基因測試果類肯定有。

仲有,個創辦人博士咁叻,做乜唔講自己邊間大學既博士呢?你唔覺得呢樣野好古怪?

大宅

噢! 原來呢樣嘢咁hit, 朋友帶三個仔囡去做, 佢話細囡好難教, 所以想去睇下分析, 做完佢high到爆, 份報告佢冇詳細講, 只係話幫佢分析嗰個職員話佢細兩個小朋友係天才, 大囡就有機會走極端, 有機會係天才, 亦有機會好平凡, 叫佢每年都帶小朋友去做下, 因為好難得咁好天份的小朋友.

大宅

小肥猪 發表於 18-5-8 11:34
噢! 原來呢樣嘢咁hit, 朋友帶三個仔囡去做, 佢話細囡好難教, 所以想去睇下分析, 做完佢high到爆, 份報告佢 ...
呢樣我反而無聽過, 可能係唔同機構做? 我兩個小朋友分析出來唔係咁一樣
大仔係叫「模仿型」學習模式, 呢個學習模式係根據返你L1L2...R4R5既資料得出既推斷, 即係個小朋友多數係會透過「模仿人」去學習, 呢樣我覺得幾準確, 本身佢就好中意望住D野來畫, 有時又中意扮TVB D演員好搞笑
跟住個大腦輸入模式叫「視覺型」,即係佢多數係透過圖像去學野

細仔同大仔都係模仿型, 雖然都係模仿型但睇返數據其他佢多唔少認知型, 可能係咁所以佢本身個人比較定, 但佢個大腦輸入模式係叫「聽覺型」, 即係學野既時候用聽既會好過睇既, 即係聽書聽得入腦個種, 雖然而家仲未知佢遲下上小學會點, 但而家好多朋友都有讚佢好聽話, 可能都關事

我覺得個分析準其實係因為C6個份同佢既人生經歷太match, 有好多JM可能係出於好意話我比人呃, 咁我都唔係話一定要信到份報告10足咁, 淨係當買個參考理解到2個小朋友可能要用唔同方法去教, 我覺得已經抵哂

首頁

尾頁

跳至