自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主

好貴....其實隻隻牙都有神經線,吾明。
我嗰時都係打斜⋯⋯收1500

象牙宮

badguy333 發表於 18-5-5 12:22
你老公有無急切要剥?無不如去排菲臘牙科

就係無,知就知有呢隻智慧齒係度,但係又無唔妥,當日仲諗住可以剝埋,結果報價太貴無搞!我上網睇下菲獵點樣掛期先

象牙宮

Queenie_yy 發表於 18-5-5 12:24
我之前有個大牙崩左一半的,係同一間診所拍左片兩個醫生都話我要開刀剝,1600蚊,45分鐘,之後我老公叫我 ...

大牙又點同呢

象牙宮

Chamo 發表於 18-5-5 12:42
我估個牙醫係話隻智慧牙生得近神經線, 所以貴 d, $6000
但如果真係近神經線呢, 我就會找專科去拔, 最多係俾 ...

無痛無發炎架,老公夜晚返黎比埋張X光相我睇添,我鬼識睇咩 係話咩神經附近喎,所以....太貴了,而家都係唔理住囉,睇下有無平D先整

象牙宮

luppy 發表於 18-5-5 12:55
好貴....其實隻隻牙都有神經線,吾明。
我嗰時都係打斜⋯⋯收1500

我都唔明,佢張相係隻牙幾乎打橫!我早排同一個醫生剝,都係$1500咋

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

無話可說 發表於 18-5-5 13:13
就係無,知就知有呢隻智慧齒係度,但係又無唔妥,當日仲諗住可以剝埋,結果報價太貴無搞!我上網睇下菲獵 ...

我係無法一定要剝,如果我忍多2個月就可去菲臘牙科剝,平好多

菲臘牙科要親身去排隊,但政府野平好多,$500內一定攪掂

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

無話可說 發表於 18-5-5 11:45
嘩,你仲貴,不過你個case又真係好特別

係呀因為我係做另一樣嘢不過智慧齒係入面頂住做唔到先要剝所以可能啲技術又唔同啲

象牙宮

badguy333 發表於 18-5-5 13:17
我係無法一定要剝,如果我忍多2個月就可去菲臘牙科剝,平好多

親身排?係咪即係即日有得睇?我上網見有政府牙科,唔知又得唔得呢?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

無話可說 發表於 18-5-5 13:29
親身排?係咪即係即日有得睇?我上網見有政府牙科,唔知又得唔得呢?

...

即日架,不過你要5:00am去

你係度seach “菲臘牙科”有po講過,我個時都係跟呢度講去做

象牙宮

badguy333 發表於 18-5-5 13:33
即日架,不過你要5:00am去

你係度seach “菲臘牙科”有po講過,我個時都係跟呢度講去做

我住屯門區添!上網睇完,唔係個個症都收喎,名額又有限,我或者試下政府呢個門診先!菲臘係學院,有D擔心

大宅

回覆樓主

應該意思係隻牙壓住神經線,要做全麻原因係為免一路剝你會郁,就有機會損及神經線,會面癱。可能要有麻醉師在塲,所以在診所做肯定貴。我幾年前都係経牙醫轉介去菲臘,要入瑪麗留院做手術架。排一年半載就肯定架喇

象牙宮

ting_ting_ma_ma 發表於 18-5-5 13:52
應該意思係隻牙壓住神經線,要做全麻原因係為免一路剝你會郁,就有機會損及神經線,會面癱。可能要有麻醉師 ...

真係唔知究竟點,醫生從來無提及要全麻醉!我老公又聽到一舊雲! 過兩日同佢試下排政府門診先,再睇下點!

珍珠宮

無話可說 發表於 18-5-5 11:47
睇多個?可唔可以就咁比X光相醫生,唔再照多次呢?其實之前我剝只係$1500,只不過老公呢隻打斜生,唔明點 ...

應該唔得,ray底片應該係牙醫診所記錄,佢唔會俾你攞走。

象牙宮

olkan 發表於 18-5-5 14:15
應該唔得,ray底片應該係牙醫診所記錄,佢唔會俾你攞走。

正式無底片架,個影像係電腦!呢個醫生好好,影完張野叫我老公用手機影低個X光相!

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

同杜牙根係兩回事喎。。我自己個情況係我智慧齒牙根插咗喺神經線裏面,如果剝嘅話,有可能會面癱或者失去味覺,所以 去牙醫轉介醫院嗰度,都要收我四萬五 (幾年前),最後我經菲臘牙科轉介瑪麗醫院,經過咗五六次檢查之後,最後醫生同我講,最好都係唔好剝, 我連切除牙冠嘅手術都做唔到,因為如果冇咗味覺或者係面癱甚至乎歪嘴嘅話係救唔返嘅。。

如果牙醫只係開你幾千蚊,應該唔係好大件事,但係貼近神經線又真係要小心啲,門牙大牙嘅神經線同智慧齒嘅神經線其實係兩回事,係會貴啲㗎。。

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

無話可說 發表於 18-5-5 13:14
大牙又點同呢

我想講的係,睇多個醫生攞多個意見

象牙宮

SARIDON 發表於 18-5-5 14:23
同杜牙根係兩回事喎。。我自己個情況係我智慧齒牙根插咗喺神經線裏面,如果剝嘅話,有可能會面癱或者失去味 ...

明白,我再同老公商量,聽日去搵下醫生睇下肯唔肯講多次情況先

象牙宮

Queenie_yy 發表於 18-5-5 16:30
我想講的係,睇多個醫生攞多個意見

睇又要再比錢,仲可能又要照多次,我要再考慮下

複式洋房

回覆 無話可說 的帖子

神經線應該無得處理架喎?我之前剝智慧齒個醫生話過掂都唔掂得架喎

男爵府

無話可說 發表於 18-5-5 16:45
睇又要再比錢,仲可能又要照多次,我要再考慮下

我有一個牙醫在中環,手勢唔差,你可以試下

首頁

尾頁

跳至