自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

無話可說 發表於 18-5-5 17:10
我都唔知,老公話呢次照好先進,呢個醫生部照機同以前果D唔同,係咪3D就唔知喇!我諗我試下再問醫生,睇下 ...
我估你老公係 xray, 因為佢都係同你講 xray 丫 ma.

上下排 xray 一張過, 大約 $500 以內.

CT 那隻好貴呀, 我上個月照 $1800.

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

badguy333 發表於 18-5-5 23:54
我個女醫生黎,姓林

大宅

JD930 發表於 18-5-4 21:45
係呀,ppdh新技術,我係做另一樣手術但智慧齒係牙肉入面頂住,所以切開剝頂住嘅位置就ok,底部連住神經線 ...

Hello, 我的情況跟你差不多,我想知隻牙腳遲d 點出返來呀?遲下要剝的過,又要開刀嗎?

珊瑚宮

littleangel09 發表於 18-8-22 20:37
Hello, 我的情況跟你差不多,我想知隻牙腳遲d 點出返來呀?遲下要剝的過,又要開刀嗎?
...

第一位專科醫生話要剝一半但我去到佢partner個度時佢話其實可以剝哂一隻,係有機會短期有小小麻痺嘅感覺 (幾日至三兩個月) 但如果職業唔係歌手或司儀之類的話影響不大,如果剝一半的話遲啲係要再去剝過另外個一半....

男爵府

無話可說 發表於 18-5-4 17:58
老公尋日去洗牙補牙,醫生話佢有一隻智慧齒打斜生(已照X光),剝既要處理埋神經線,報價好似$6000!其實即係 ...

我N年前剥智慧齒,有一隻特別近神經線,收費比另外三隻貴啲,因為要搵一個高級啲牙醫剝、同埋複雜啲。佢分開列呢個項目有可能係指因為咁樣而貴咗 最簡單就係問返牙醫診所

翡翠宮

無話可說 發表於 18-5-4 17:58
老公尋日去洗牙補牙,醫生話佢有一隻智慧齒打斜生(已照X光),剝既要處理埋神經線,報價好似$6000!其實即係 ...

大宅

JD930 發表於 18-8-23 06:56
第一位專科醫生話要剝一半但我去到佢partner個度時佢話其實可以剝哂一隻,係有機會短期有小小麻痺嘅感覺 ( ...

即是你現在整隻剝哂?沒有用到個果新技術?
我個醫生話依家香港大學普遍採用這個方法去減低個風險...佢都話隻牙腳有機會會慢慢走位,將來不近神經線,如要再剝就風險低好多...但沒有發炎之類其實可以不用剝..
不過當然一次過攪掂以防日後再捱一刀會好d 啦!

大宅

回覆樓主

其實講得近神經線 醫生又睇開 真的不好搏 我都是打斜生 醫生開頭寫紙轉菲臘牙科冇去 之後發炎痛到我死 好在醫生肯睇同剝

珊瑚宮

littleangel09 發表於 18-8-23 09:34

即是你現在整隻剝哂?沒有用到個果新技術?

係呀,不過我最後選擇咗剝哂一整隻

首頁

尾頁

跳至