心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小新bbs 發表於 18-7-9 19:32
謝謝你

我都係躁鬱症,三年前重患上癌症,早前以為自己康復,減藥,引至情緒爆發,腦袋不斷出現負面情緒,情緒病既恐怖要我哋病患者才明白,後來立即睇醫生,食藥後心情回復正常,躁鬱症比抑鬱症難好,好像要一直食藥,就算見好也要繼續服藥,以防止病情復發,樓主,多做運動,晒晒太陽,有幫助呀,但緊記服藥,否則每次病發,腦細胞就發炎,唔好架!

複式洋房

lbb 發表於 18-7-10 10:24
我都係躁鬱症,三年前重患上癌症,早前以為自己康復,減藥,引至情緒爆發,腦袋不斷出現負面情緒,情緒病 ...

你也要好好保重。。係呀!躁鬱症真係好煩,不停復發。。我真係好想內心能正正常常咁生活過每天。。大家加油。。

男爵府

小新bbs 發表於 18-7-10 10:39
你也要好好保重。。係呀!躁鬱症真係好煩,不停復發。。我真係好想內心能正正常常咁生活過每天。。大家加 ...

大家一齊努力

珍珠宮

小新bbs 發表於 18-5-5 15:37
因為作為母親,每天一定要拉自己上來,有時可以,有時無能為力,肯食藥都係想拉自己上黎陪到小朋友。要扮演 ...

我近日都好唔開心,連就黎旅行都無精神計劃行程,仍唔覺興奮... 好hea... 唔知想點

大宅

小新bbs 發表於 18-5-4 18:42
有咗躁鬱症8年。唔關身邊有冇事發生,而且我已經盡量放下所有壓力既來源。

點解會係由心而發地覺得生命冇 ...

常感恩,個人就會開心d.
如感恩有個可愛小朋友,因為有人用左好多方法都未必有小朋友。
感恩你擁有,不要同人比較咁多。每個人的人生都唔系完美。

大宅

有咗躁鬱症8年。唔關身邊有冇事發生,而且我已經盡量放下所有壓力既來源。

你要加油!沮喪既時候一定要搵人傾。
我好朋友,尋日失守了。留低一個一歲半既bb,大家都崩潰了。為左你愛既人,一定要支持住!

男爵府

畀面勳章

小新bbs 發表於 18-5-8 13:07
謝謝大家,我會努力

試下打坐,清空思想。希望對你有些幫助

複式洋房

回覆樓主:

星期六同老公細仔去街,只係好少事,突然唔知點解我看到好大,當時我好衝動,當時經過荃灣地鉄站外天橋,當時好想跳落去,不斷諗'仔仔'同'跳落去'2樣野揀,最後冇事……

複式洋房

回覆樓主:

最近食藥差咗,開始有副作用“靜坐不能”,好辛苦,不斷想起身又坐低,坐車大半個鍾,我心典來典去,醫生加咗隻解藥,inderal,
好驚副作用。。

複式洋房

lbb 發表於 18-7-10 10:24
我都係躁鬱症,三年前重患上癌症,早前以為自己康復,減藥,引至情緒爆發,腦袋不斷出現負面情緒,情緒病 ...

你癌症方面控制順利嗎?祝福你!

複式洋房

begoodtome 發表於 18-7-30 12:36
你要加油!沮喪既時候一定要搵人傾。
我好朋友,尋日失守了。留低一個一歲半既bb,大家都崩潰了。為左你愛 ...

你朋友bb好可憐,你朋友都唔想。。希望bb家人會盡量有好些既安排。。

男爵府

小新bbs 發表於 18-8-6 06:07
你癌症方面控制順利嗎?祝福你!

順利呀,已康復三年多

大宅

小新bbs 發表於 18-8-6 06:04
最近食藥差咗,開始有副作用“靜坐不能”,好辛苦,不斷想起身又坐低,坐車大半個鍾,我心典來典去,醫生加 ...

抱抱小新bbs,你要振作,有咩問題上嚟傾訴呀。準時食藥,不用擔心藥物副作用。信任醫生,慢慢調較,給耐性!祝早日康復!

複式洋房

樓主,我同你一樣有呢个病,一樣鬥左八年,之前d薬仲能夠控制住,現在d藥不能夠控制,但醫生説巳沒有突破上的薬物可吃,我真的好無奈,我明白你说到無力感問題,我天天心情差,不想找工,找到工又沒心机做,連基本生計也有問題,其實我是失业問題而生此病,加上又有甲亢問題,真的好辛苦,我明白你的痛苦,是每天也沒意義!
我經過此帖子看到你的分享,看到你一樣所面對的處境, 希望你能一切安好,
如有需要,可pm分享,彼此支持!

複式洋房

mangonana1234 發表於 18-8-11 14:56
樓主,我同你一樣有呢个病,一樣鬥左八年,之前d薬仲能夠控制住,現在d藥不能夠控制,但醫生説巳沒有突破上 ...

我也想找別人分憂,但朋友家人不理解, 朋友一個一個走了, 找工多次失敗, 每天也有頭痛及全身骨痛情況,很痛苦, 體重不断升,水腫, 又不能夠不吃藥!唉!

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

我都好想跳落去
阿女需要我/跳落去/阿女需要我/跳落去⋯⋯
可唔可以唔想死?
需要您 我是一隻魚 :)

別墅

我都係躁鬱症呀 6年
過程 真係有苦自己知

珍珠宮

只可靠自己 ?
仲有乜解決方法?
屋企有人 都是情緒低, 想死 ! 唔知點幫佢好 佢又唔想食藥
帶佢做運動 + 旅行 , 都係唔開心 點算好呢 ?

首頁

尾頁

跳至