烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

fatmousechai 發表於 19-2-16 14:30
豬肺湯普通咋,唔食料只飲湯
我自己好懶煲湯,但鐘點會煲比我地飲所以算常飲嘅,而且我信骨頭湯係好有益, ...

我都愛牛尾湯

我多數整白蘿蔔牛尾湯(韓式清湯style)
我地好味好似呀

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Tebing 發表於 19-2-16 14:23
杏汁豬肺湯好好飲, 加食埋d豬肺好潤呀

豬腸我都超喜歡

鷓鴣我未試過煲湯,但我想搵鐘點煲都唔得因為附近街市都無得賣呢:)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Tebing 發表於 19-2-16 14:32
我都愛牛尾湯

我多數整白蘿蔔牛尾湯(韓式清湯style)

我諗low carbs 唔食澱粉多吃肉同內臟real food, 所以大家食嘢喜好相近呢

水晶宮

fatmousechai 發表於 19-2-16 14:33
鷓鴣我未試過煲湯,但我想搵鐘點煲都唔得因為附近街市都無得賣呢:)

買冰鮮野生的

賣牛扒的凍肉店有呀, 你可試試

否則big big channel 那邊也有, Donald Russel 是ok 的

珍珠宮

Tebing 發表於 19-2-16 14:42
買冰鮮野生的

賣牛扒的凍肉店有呀, 你可試試

明白了,謝謝分享呀

水晶宮

fatmousechai 發表於 19-2-16 14:43
明白了,謝謝分享呀

樓主, my late lunch

Slow cook salmon steak with truffle salad

特登切開比你睇入面, creamy and smooth

青黃不接    發表於 23-8-26 16:25
agnes178    發表於 20-5-3 09:33
Cheuk2012    發表於 19-2-17 21:57

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Tebing 發表於 19-2-16 15:39

Slow cook salmon steak with truffle salad

珍珠宮

Tebing 發表於 19-2-16 15:39

好creamy 個樣,好靚呀

水晶宮

fatmousechai 發表於 19-2-16 17:54
好creamy 個樣,好靚呀

slow cook stick 的效果

又再魔鬼中

珍珠宮

Tebing 發表於 19-2-16 18:04
slow cook stick 的效果

又再魔鬼中

你啲用具都好正,仲有我都好like truffle 味道,以前食意粉好like㗎

水晶宮

fatmousechai 發表於 19-2-16 18:07
你啲用具都好正,仲有我都好like truffle 味道,以前食意粉好like㗎

我幾喜歡slow cook, 因又係可以少油, 只要食物的原油

我其實唔多玩具的, 只有build in 的oven, slow cook stick, blender, 榨汁機( 小型的) 及最新的氣炸鍋

這些已經好夠了, 同我經常都用的沒有一件浪費

水晶宮

fatmousechai 發表於 19-2-16 18:07

我都like truffle 呀

用黎當salad dressing 好好味, 佢又㚒帶子( 生或熟), 同蝦都係

牛肉果更絶配

大宅

回覆 Tebing 的帖子

請問truffle oil係邊個牌子?

大宅

回覆 fatmousechai 的帖子

謝謝, 等我都試下先

水晶宮

die_die_lah 發表於 19-2-16 22:22
回覆 Tebing 的帖子

請問truffle oil係邊個牌子?

我用的是truffle sauce

影了相比你

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

記得樓主提過要食優質食油,剛剛睇到依段報導
https://www.hk01.com/article/292941

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

Tebing 發表於 19-2-16 22:40
我用的是truffle sauce

影了相比你

珍珠宮

Tebing 發表於 19-2-16 18:11
我幾喜歡slow cook, 因又係可以少油, 只要食物的原油

我其實唔多玩具的, 只有build in 的oven, slow cook ...

我以前係會亂買嘢但無乜用嘅人,而家大咗又睇咗斷捨離等等我會sure fully utilised 先買㗎,同埋廚房唔大儲物空間唔多所以你見到我咁猶豫呢,不過slow cook stick 我反而concern 用plastic bag 來煑比較長時間問題,不過我諗你好注重健康嘅都用,應該問題不大吧

珍珠宮

Tebing 發表於 19-2-16 18:13
我都like truffle 呀

用黎當salad dressing 好好味, 佢又㚒帶子( 生或熟), 同蝦都係

Truffle 用黎煑意粉或risotto 都好正,以前出街食我地見到都會點嘅食物嚟㗎,係喎,low carbs 唔食飯或意粉都可以加其他食物,thanks for reminding

水晶宮

fatmousechai 發表於 19-2-17 10:15
我以前係會亂買嘢但無乜用嘅人,而家大咗又睇咗斷捨離等等我會sure fully utilised 先買㗎,同埋廚房唔大 ...

因為我好少slow cook 都過1 hour.... 多數30-45 mins 已經好好

同一般glad 食物袋好似可最高溫99 度?

我只會Max 用到65 度左右, 所以完全唔打算買真空機

Slow cook stock 煮溫泉蛋都好好的

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊