「全城傳愛齊捐食」開始啦 ! ! !

wheat6
|

轉貼

香港每日都產生超過三千六百公噸廚餘,但仍然有好多人三餐不繼,有無諗過我哋可以點幫手呢?除咗由自己唔做「大嘥鬼」之外,仲可以做多步──就係行多步去捐贈食品啦!
須未過期及未開封作為全港第一間捐贈剩餘食物嘅超市百佳,今年繼續同惜食堂一齊舉辦為期8星期嘅第五屆「全城傳愛齊捐食」食物籌集活動,希望宣揚珍惜食物的信息!如果你都想出一分力,由即日起到6月28日,可以喺百佳捐贈8種指定食品,包括米、油、粟粉、米粉、罐頭、燕麥、密封包裝的冬菇及雲耳;如果捐贈「佳之選」嘅指定食物,百佳會多捐一件相同食物畀惜食堂添!大家只要認住喺百佳280間門市嘅藍色回收桶,就可以將未過期同未開封嘅食物都捐畀惜食堂㗎啦!
百佳超級市場董事總經理黃皓經就話,公司會繼續善用唔同嘅資源幫惜食堂籌集食物,希望大家多多支持啦!惜食堂主席梁錦松就透露,惜食堂依家每日生產八千個飯盒畀老人家同基層家庭,希望為佢哋帶來營養均衡嘅熱食咁啦!

blackberry
|
20150618bb
|
wheat6 發表於 18-5-5 15:38
轉貼

香港每日都產生超過三千六百公噸廚餘,但仍然有好多人三餐不繼,有無諗過我哋可以點幫手呢?除咗由自 ...
香港有人發起,真係好多有心人
tsung
|

pigpigyy
|

是是但但
|
好好喎!
kwan1981
|

sauNG
|
支持
粟米96
|
kiko_mami
|

wcpcelia
|
happyty
|

Poyau
|
轉貼

香港每日都產生超過三千六百公噸廚餘,但仍然有好多人三餐不繼,有無諗過我哋可以點幫手呢?除咗由自 ...

支持
Poyau
|
20150618bb 發表於 18-5-5 15:45
香港有人發起,真係好多有心人

anyuser18
|
支持
cattz288
|
轉貼

其實pk每日都有大量過期貨品!
muicc
|
希望百佳自己帶頭捐出這些物品,已經夠惜食堂及其他社企持續發展。
20150618bb
|
Poyau 發表於 18-5-6 11:47

小慧星
|

kwclau
|
惠X參加埋仲好,成日見到佢賣過期野。啲餅乾過左3個月都仲賣緊。