有關....前列腺問題

felicia_rain
|
呢半年間中都聽我62講話佢唔舒服, 99話佢成日要去廁所, 去廁所會有時會痛, 但佢又唔肯去睇醫生, 我諗緊會唔會係關前列腺問題? 想知仲有咩徴狀?
blackberry
|
好大可能,男人年紀大通常都有呢個問題,去vv時唔舒服,痾唔清咁,又多夜尿,去睇下好喎,食多啲南瓜子,仲有茄紅素
hohoho2013
|
前列腺肥大,會尿頻而且唔舒服,我c6早兩年就係咁,要做手術,依家屙得好暢順
c6阿哥(即係我大伯) 上月突然屙唔到尿,要入醫院插喉用尿袋,check過又係前列腺肥大,排緊期做手術。
stagea
|
可以每日食一個蒸蕃茄
小小莉
|
我爸爸都係咁,但只食藥控制又ok 喎,無做手術,都食左1x年啦
WingsBobo
|
叫你99去帶佢睇醫生好, 有好多男人都會有前列腺增生, 有D會比較嚴重需要食藥/做手術, 我老豆醒, 佢見佢有幾個朋友都要做手術, 佢先肯食下蕃茄湯, 佢先前話鯹唔肯食蕃茄, 我見佢都有食前列腺健康既營養補充劑, 話佢地有幾個都一齊食, 越老越怕有病痛.
天使魔鬼
|
felicia_rain 發表於 18-5-5 18:09
呢半年間中都聽我62講話佢唔舒服, 99話佢成日要去廁所, 去廁所會有時會痛, 但佢又唔肯去睇醫生, 我諗緊會唔 ...

我老爺都係咁既徵狀大半年,然後睇西醫食藥3個月佢話好d,跟住有一日完全去唔到痾尿,入急症係次緊急,放尿後第三日出院,2個月內前後3次,最後嗰次要插尿袋出院,直至做手術
大檸樂
|
呢半年間中都聽我62講話佢唔舒服, 99話佢成日要去廁所, 去廁所會有時會痛, 但佢又唔肯去睇醫生, 我諗緊會唔 ...
有機會係腎石.小便會痛同出血
kenzonat
|

如果針對前列腺問題,可以試下食茄紅素,我先生之前都有去小便的問題,後來試左茄紅素就改善左好多。現在每日一粒20mg ,已經冇事啦。
Linda_lady
|
上網睇過都有唔少男人由40-50歲開始就會有前列腺增生既問題.

前列腺如果有排尿困難, 尿流細弱, 夜尿, 排尿不清, 尿頻, 常有尿急的感覺等,
可以先去睇下醫生做下檢查, 如果情況唔係嚴重一般都係監察病情.
你自己可以上去家計會個網睇下呢方面既資訊.

https://www.famplan.org.hk/zh/health-info/common-male-sexual-health-problems/benign-prostatic-hypertrophy

或者可以上網做個國際前列腺症狀評分表(I-PSS)可以評估到情況.
評分標準: 0-7分輕度, 8-19分中度, 20-35分嚴重.

http://www.prostamol.hk/zh-hant/page5/

Linda_lady
|
blackberry 發表於 18-5-5 18:17
好大可能,男人年紀大通常都有呢個問題,去vv時唔舒服,痾唔清咁,又多夜尿,去睇下好喎,食多啲南瓜子,仲 ...
我老公40歲+都開始有尿頻同夜尿既情況, 之前上網做左國際前列腺症狀評分表(I-PSS).
佢岩岩好有7分算係輕度, 不過我相信年紀開始大佢應該會變中度.
平時佢都唔多鍾意食番茄, 韭菜呢D食物, 最近我買左盒保達武前列配方比佢食.

blackberry
|
Linda_lady 發表於 18-5-24 07:01
我老公40歲+都開始有尿頻同夜尿既情況, 之前上網做左國際前列腺症狀評分表(I-PSS).
佢岩岩好有7分算係輕度, ...

我早前買左据棕櫚俾老爸,佢食完血壓高,跟住轉左茄紅素。你買既都有据棕櫚成份,記得留意下有冇副作用
Linda_lady
|
blackberry 發表於 18-5-24 10:29
我早前買左据棕櫚俾老爸,佢食完血壓高,跟住轉左茄紅素。你買既都有据棕櫚成份,記得留意下有冇副作用
...
我有上保達武個官方網頁睇返D產品資料,
佢都有提及鋸葉棕櫚在臨床試用中,
只有極少數人報告有血壓增高情況.
當服用鋸葉棕櫚產品, 建議同時定期量度血壓.
暫時老公血壓方面都穩定, 應該無問題.

Linda_lady
|
blackberry 發表於 18-5-24 10:29
...
你買左邊隻茄紅素比你老爸食?
blackberry
|
Linda_lady 發表於 18-5-24 12:00
你買左邊隻茄紅素比你老爸食?

我在iherb 買,約14x

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Linda_lady    發表於 18-5-25 11:06
WingsBobo    發表於 18-5-24 14:26
WingsBobo
|
Linda_lady 發表於 18-5-24 07:01
佢岩岩好有7分算係輕度, ...
保達武係邊度有得買? 幾錢盒左右? 一盒食幾耐? 其實係唔係有問題先食?
Linda_lady
|
WingsBobo 發表於 18-5-24 14:25
保達武係邊度有得買? 幾錢盒左右? 一盒食幾耐? 其實係唔係有問題先食?
我見係萬寧屈臣氏都有得賣, 之前係屈臣氏見做緊$388一盒買左比C6試.
一盒有30粒, 每日食一粒, 可以食一個月.
其實好多40歲+既男人患上前列腺增生既機會開始增加,
所以呢D前列腺既營養補充劑好岩40歲+既男人食.
好似我地女人咁都會食鈣片, 維他命等.
講開食鈣片, 因為女人係更年期會好易有骨質疏鬆, 所以一定要食.

WingsBobo
|
Linda_lady 發表於 18-5-25 11:17
我見係萬寧屈臣氏都有得賣, 之前係屈臣氏見做緊$388一盒買左比C6試.
一盒有30粒, 每日食一粒, 可以食一個月 ...
其實你老公肯食都好好, 好多男人都覺好尷尬, 就算係老婆比佢都會覺得唔好意思咁, 唔知我買的話, 佢地會唔會食?
Linda_lady
|

WingsBobo 發表於 18-6-18 12:00
其實你老公肯食都好好, 好多男人都覺好尷尬, 就算係老婆比佢都會覺得唔好意思咁, 唔知我買的話, 佢地會唔會 ...

佢平時都肯食下D營養補充品, 我話比佢知係保健產品佢都好願意食.

我都有上網睇完有關男性健康既資訊解釋比佢聽,

話比佢知係男人年紀開始大都會有機會前列腺老化,

佢平時又少食D有益男性健康既食物, 所以買返呢D含有鋸葉棕櫚成份既營養補充品比佢食.

好似我地女性咁都會有更年期, 骨質疏鬆等需要食返D營養補充品.

而家佢有食緊善存, 健肝素(因為佢成日都會飲酒), 同埋保達武.

有時天氣轉個排, 我都會叫佢多沖下維多C/康鈣C飲下, 增強抵制力.

Linda_lady
|
WingsBobo 發表於 18-6-18 12:00
其實你老公肯食都好好, 好多男人都覺好尷尬, 就算係老婆比佢都會覺得唔好意思咁, 唔知我買的話, 佢地會唔會 ...

佢平時都肯食下D營養補充品, 我話比佢知係保健產品佢都好願意食.

我都有上網睇完有關男性健康既資訊解釋比佢聽,

話比佢知係男人年紀開始大都會有機會前列腺老化,

佢平時又少食D有益男性健康既食物, 所以買返呢D含有鋸葉棕櫚成份既營養補充品比佢食.

好似我地女性咁都會有更年期, 骨質疏鬆等需要食返D營養補充品.

而家佢有食緊善存, 健肝素(因為佢成日都會飲酒), 同埋保達武.

有時天氣轉個排, 我都會叫佢多沖下維多C/康鈣C飲下, 增強抵制力.