懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

結婚半年就發現有左你,爸爸媽媽都好興奮,初為人父人母,好多野都唔識,問有經驗既朋友,網上搵資料,去了解,去分析,去研究,你讓爸爸媽媽學到好多,亦都因為你我認識一班「戰友」分享懷孕既樂趣,分享懷孕既心得

由第五週,見紅,跑去急症室,醫生話搵唔到心跳,正常應該有心跳了,我慌了,爸爸安慰我,沒事,你落床慢,週數不對,不用擔心。
第六週肚痛流啡又跑去急症室,找到心跳了,安心了。
第十一週,收到政府醫院報告指出有問題,幸好我地有去私家做,Nifty份報告指低風險,我地放下心頭大石。
第十二週,以為安全了,點知流鮮血,當下真的好擔心,擔心你就這樣走了。
第十六週例檢,被告知左腎偏大,但好多小朋友都有類似問題,只需要觀察,期待後期改善就無問題。
第十八週例檢,照超聲波照左好耐,甚至叫另一位醫生黎再照,我心知不妙,當日立即抽羊水穿刺,你好曳,玩針,支針吉去邊你就走去邊,一共吉左六針,等報告係好煎熬既事,每日都望住電話,驚錯過電話卻又唔想收到電話,怕壞消息。
第十九週,政府醫院打比我指有報告了,爸爸媽媽方便即日到來聽報告嗎?無錯,即日,我心慌了,緊急叫我地返去,心情忐忑,一方面安慰自己要冷靜,一方面又驚惶失措,醫生告知「貓哭症」,我問係會點?之後既路會點?醫生要搵參考書先可以答到我地,醫生話十分罕見(當時我不知道有多罕見,原來全球得200宗案例,全港得十多宗而已)我地要作出沈重既決定,就係你既去向。

大宅

lcsjaymeeng 發表於 18-5-5 23:24
結婚半年就發現有左你,爸爸媽媽都好興奮,初為人父人母,好多野都唔識,問有經驗既朋友,網上搵資料,去了 ...

呢7日住院,真係甜酸苦辣乜都齊
第1日去醫院,由上的士到入病房喊不停萬般不捨。之後醫生做完所有檢查後放我假,第2日才正式開始療程,我就食盡所有佢唔食得既野壽司,雪糕乜都齊,保留最美好回憶。
第2日去醫院,比第1日喊得更淒厲,因為知道真的要開始了。
第3日,對藥物無太大反應,但有小部分胎膜出左黎,又喊過,真係要離開了。
第4日,開始對藥有反應了,發冷。零晨開始微微陣痛了。
第5日,最後一日用藥,由16:00開始發燒發冷,到20:30燒到39.3度又凍又熱,又無力又好攰。陣痛越黎越強烈,止痛藥都無效了,之後開始每三分鐘一次,23:11就出世了
第6日,一早照超聲波,胎盤未完全排出,緊急做手術,返到床第一次見BB
第7日,出院

大宅

lcsjaymeeng 發表於 18-5-5 23:25
呢7日住院,真係甜酸苦辣乜都齊
第1日去醫院,由上的士到入病房喊不停萬般不捨。之後醫生做完所有檢查後放 ...

至今返左工2星期了,今日都仍然有同事問幾時放產假,我心如刀割,好痛,有時候關心都係一種壓力

男爵府

回覆樓主

唔知講咩好,加油啊!堅強啊!
小天使會翻嚟㗎!

大宅

sillykaka 發表於 18-5-5 23:33
唔知講咩好,加油啊!堅強啊!
小天使會翻嚟㗎!

多謝你,有心了

複式洋房

回覆樓主

上星期嘅今日做咗吸宮手術,到而家每次見到啲孕婦都好似有支針吉落嚟,好痛,心諗:BB如果你係我肚度健康生長幾好呢。

加油樓主!

大宅

meeem 發表於 18-5-5 23:51
上星期嘅今日做咗吸宮手術,到而家每次見到啲孕婦都好似有支針吉落嚟,好痛,心諗:BB如果你係我肚度健康生 ...

我到依加都仲有計住第幾週,每一個星期日我都好心痛

大宅

meeem 發表於 18-5-5 23:51
上星期嘅今日做咗吸宮手術,到而家每次見到啲孕婦都好似有支針吉落嚟,好痛,心諗:BB如果你係我肚度健康生 ...

我係街上見到孕婦,小朋友都會不受控地流淚

大宅

回覆樓主

明白好難受,你既決定都係為bb好,bb好快會好健康返返來,好好調理,加油

大宅

tatababy123 發表於 18-5-5 23:55
明白好難受,你既決定都係為bb好,bb好快會好健康返返來,好好調理,加油
...

我產後一直有睇中醫,慢慢調理

大宅

回覆樓主

明白你既感受,亦感受過,加油

伯爵府

結婚半年就發現有左你,爸爸媽媽都好興奮,初為人父人母,好多野都唔識,問有經驗既朋友,網上搵資料,去了 ...

加油!小天使會返黎嘅

大宅

pinco 發表於 18-5-6 00:41
明白你既感受,亦感受過,加油

呢種感受真係同路人先會明

大宅

hamsterma 發表於 18-5-6 00:46
加油!小天使會返黎嘅

多謝你,我既期待又害怕

大宅

lcsjaymeeng 發表於 18-5-5 07:24

希望時間可以磨平你嘅傷口又或者去旅行散下心,我自己都有中過好罕見嘅案例,冇咗個20週嘅囡囡,而家又有咗啦,你要加油

大宅

agneau 發表於 18-5-6 01:04
希望時間可以磨平你嘅傷口又或者去旅行散下心,我自己都有中過好罕見嘅案例,冇咗個20週嘅囡囡,而家又有 ...

恭喜你啊,我覺得我有陰影。。。

男爵府

我照結構發現羊水極小,bb無左邊既腎,我知道後喊唔停,點解陀左咁耐個天先咁對我,醫生安排做抽羊水穿刺,但我羊水太小,流產既風險比一般人高好多,我真係好驚bb會因此而離開我,最後係抽羊水手術前一刻,我叫醫生停手決定唔做,我不停喊,老公捉住我隻手支持我,我地決定用2個星期時間,去證明bb唯一既一個右腎係咪有功能,去到23w6d照超聲波,奇蹟出現,bb既羊水合格喇,證明佢個右腎係有用嫁!當中既波折辛酸我大部分都明解,我當初都預計過要引產,上網睇左好多資料,番工只得軀殼,個腦不斷諗我應該留定唔留個bb,完全唔想面對現實,最終天父對我好好,使我bb可以順利出世.樓主你要堅強面對,迎接未來既小寶寶

大宅

lcsjaymeeng 發表於 18-5-5 09:35
恭喜你啊,我覺得我有陰影。。。

一定會有陰影,到而家諗起心都會痛,但會好啲又好啲,祝福你

大宅

kissapplegirl 發表於 18-5-6 02:10
我照結構發現羊水極小,bb無左邊既腎,我知道後喊唔停,點解陀左咁耐個天先咁對我,醫生安排做抽羊水穿刺,但我 ...

可以順利出世真係好幸福架,你地要幸福啊
我都會養好身體,等佢係適當時候再黎

大宅

agneau 發表於 18-5-6 02:12
一定會有陰影,到而家諗起心都會痛,但會好啲又好啲,祝福你

我都覺得我有進步啊
我依加肯講出發生乜事,初初我只想收收埋埋

首頁
12345...6

尾頁

跳至