自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

回覆樓主

即使有點錢,但仍有仔囡在求學階段,真係不敢言退。

大宅

micsin 發表於 18-5-6 12:08
我都差不多40, 有樓住 有租收 但有子女 未言退休 想多買一層 等退休後可繼續旅行
...

同你差不多30中,有2間屋仔收租。現努力2變3。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆 happymama2009 的帖子

我身邊好多都40 or 40+ 就退休,羨慕!

大宅

green_flower 發表於 18-5-6 12:33
好羨慕,好想知點樣可以係40歲前儲到咁多錢?又有自住樓、又有收租樓,仲有8位數儲蓄...
...

老實說我沒有8位數,但都有2物業,真是要靠錢搵錢,同慳,如果吾係儲錢不夠通漲快

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

natjosejim 發表於 18-5-6 12:26
我有朋友40頭退休,距今已經幾年:學油畫、素描、水彩畫(之前有工作時已經學畫了10年8年),1年幾次自由行 ...

我有兩層樓又有8位數字儲蓄,我都退休

翡翠宮

happymama2009 發表於 18-5-6 11:23
朋友四十中,佢已供完層樓,多年來買入的股票收股息巳足夠一家生活費,佢話依家隨時可以退休了。真係令人羨 ...
識唔到.

翡翠宮

我為囡狂 發表於 18-5-6 12:46
老實說我沒有8位數,但都有2物業,真是要靠錢搵錢,同慳,如果吾係儲錢不夠通漲快
...
羨慕!!!!

珍珠宮

開心吸收勳章

LittleRoxie 發表於 18-5-6 11:55
報到,今年40yrs
我現在已過着退休生活
因為早年努力,及慳家

真係好羨慕
其實我都好 慳家,但搵極錢,永遠都不是我的
違規內容

伯爵府

回覆樓主:

可以做下無壓力既part time ,雖然揾吾多,但自由,已經當係退休生活了

男爵府

回覆 PCCW2319 的帖子

贊成你的話法

男爵府

cakii 發表於 18-5-6 12:23
40+就退休,好似好好,但如果當有70+歲命,即有30年日日都無野做,心態上會好快變老。每5年10年呢個世界都 ...

同意,我既資產可以吾做,但覺得好無聊,搵到份 hea 工,可以65歲先真正退休,有假就去下旅行,返下工,啲女又吾吏多理。所以我都鐘意做野多啲。

男爵府

回覆樓主:

我家有3個兄姊4x都退休了。有物業x個。全家除左死去雙親打理自己生意到60後,另一個,大有可能係我,不過係捱騾仔到唔知幾時。

珍珠宮

happymama2009 發表於 18-5-6 11:23
朋友四十中,佢已供完層樓,多年來買入的股票收股息巳足夠一家生活費,佢話依家隨時可以退休了。真係令人羨 ...

我相反,就算唔計經濟,甘早唔做野個人會好頹,可能我份工算唔辛苦!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 月餅勳章

LittleRoxie 發表於 18-5-6 11:55
報到,今年40yrs
我現在已過着退休生活
因為早年努力,及慳家

好命

公爵府

回覆樓主

通常咁早退休嘅都有專業做back up, 必要時隨時可以做下part time, 做下義工。

珍珠宮

camanbi 發表於 18-5-6 12:15
你朋友買咩股票咁多息收

450萬 cash, 5% 息,才有每月$20000

男爵府

kyliema2006 發表於 18-5-6 13:08
我家有3個兄姊4x都退休了。有物業x個。全家除左死去雙親打理自己生意到60後,另一個,大有可能係我,不過係 ...

仲要兩公婆都唔駛做,朝朝飲茶,做運動,每年出trip10次8次。

珍珠宮

Kristytracy 發表於 18-5-6 13:04
同意,我既資產可以吾做,但覺得好無聊,搵到份 hea 工,可以65歲先真正退休,有假就去下旅行,返下工,啲 ...

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

vivian0919 發表於 18-5-6 12:47
我有兩層樓又有8位數字儲蓄,我都退休

當然啦,雖然不可説是必然選擇,因為呢度都有D jm 話會繼續做份hea工、兼職

Any way 各有前因莫羨人

琥珀宮

有一個,約47/8 退休,只有一層自住樓,當時兩個女只是中一中二,現在細女已是大學year 2。

首頁
12345...9

尾頁

跳至