自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珊瑚宮

小師妹 發表於 18-5-6 17:27
經學校推薦入,免費嗰喎!

呢個是在沙田既-資優教育學院。

珊瑚宮

choc_choc 發表於 18-5-6 17:42
免費就一定唔係,3千幾上4,5日,免費可能因為有經濟困難嘅家庭。我姪女上過,係學校nominate,要做3 hrs ...

是:報名費都要$250元。
半日course $3600.(中學組)

珊瑚宮

brindlewin 發表於 18-5-6 16:06
即係咁,如果以為係雞精班提升成績就可能失望,無謂啦。
我覺得係滿足下班細路 ...

有些科目,中學未必教.。
剛剛先說-圍棋變化數,大過宇宙的范圍。

侯爵府

好媽媽勳章

12312 發表於 18-5-6 23:04

呢個是在沙田既-資優教育學院。

是的!但係我仔分別都有入讀咗中大同科大嘅資優科程,都係免費的,唔通學校贊助咗佢我唔知?唔緊要啦!總之我沒比過學费就是了!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

小師妹 發表於 18-5-7 00:27
是的!但係我仔分別都有入讀咗中大同科大嘅資優科程,都係免費的,唔通學校贊助咗佢我唔知?唔緊要啦!總 ...

咁你應該係學校資助了你吧!因為申請表一欄係要填學校會否資助學生,如你不用付學費,可能由校方資助了。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ET.UFO 發表於 18-5-6 15:09
其實是普通興趣班,資唔資優都讀得,大部分都收,要賺錢嘛。

都唔係全部收,申請學生需要每人參加評一個3小時共4份卷嘅評估試,而每次評估,只收報讀人數當中大約1/4人左右,並非人人都收的!

珊瑚宮

小師妹 發表於 18-5-7 00:27
是的!但係我仔分別都有入讀咗中大同科大嘅資優科程,都係免費的,唔通學校贊助咗佢我唔知?唔緊要啦!總 ...

學校可以資助 & 如果綜援學費可以免費。

侯爵府

好媽媽勳章

12312 發表於 18-5-7 00:34
學校可以資助 & 如果綜援學費可以免費。

但係我地唔係綜援户喎!可能學校全數資助了!

珍珠宮

12312 發表於 18-5-6 23:15
有些科目,中學未必教.。
剛剛先說-圍棋變化數,大過宇宙的范圍。

我知。
呢個問題一到BK個注意力就集中在“成績效益”/“錢”上,所以我原文就真接講了看重這些的,就不必著急去爭跑進山旮旯

男爵府

yipling62 發表於 18-5-6 16:41
sorry絕對唔係
一般係由學校老師推薦,或者小朋友本身係資優先會
因為入面教嘅內容,同學,都係程度相約, ...

係,我女嗰陣係學校推薦,總共收左兩個,同其他學校D同學仔一齊交流,做project ,有得著吖,之後仲係hku見返其中一個男仔。

男爵府

choc_choc 發表於 18-5-6 17:42
免費就一定唔係,3千幾上4,5日,免費可能因為有經濟困難嘅家庭。我姪女上過,係學校nominate,要做3 hrs ...

吖,我女學校推薦佢去讀,完全冇提過錢wo...

男爵府

南丁媽咪 發表於 18-5-6 17:49
我大學同學每年暑假有份教,
某程度真係賺錢course
佢會有額外收入。

我女唔係暑假讀wo,係平時會去上堂wo,唔洗錢,學校推薦去。

侯爵府

好媽媽勳章

小師妹 發表於 18-5-6 17:56
咁就唔知啦!我仔喺公開比賽得獎後,就自動入咗去讀,係免費嘅!

中文大學嘅應該要收錢,而且唔平亦較難入選,反而資優教育學院嘅課程,好多都免費
開心每一天

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

ET.UFO 發表於 18-5-6 15:09
其實是普通興趣班,資唔資優都讀得,大部分都收,要賺錢嘛。

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

中大嗰個出哂名貴
HKAGE 就免費,如果係member,可以報中大同科大,claim 返部份錢 (1年1次)

利申:讀緊一間唔會主動推薦讀科大同中大嘅小學,未讀過中大(貴),知中大個課程幾好 (有同校讀緊)
自薦入HKAGE 同科大Dual Program

子爵府

kerkermui 發表於 18-5-7 07:25
中大嗰個出哂名貴
HKAGE 就免費,如果係member,可以報中大同科大,claim 返部份錢 (1年1次)

入了資優學院和科大dual program,根本都無時間讀中大的資優課程。

珊瑚宮

brindlewin 發表於 18-5-7 06:12
我知。
呢個問題一到BK個注意力就集中在“成績效益”/“錢”上,所以我原文就真接講了看重這些的,就不必 ...

是。

伯爵府

我想問吓做過3小時評估的家長, 其實嗰3個鐘要做啲咩? 係咪真係考晒中英數常? 係MC題定係寫字題?

珊瑚宮

chanwendy 發表於 18-5-7 10:21
我想問吓做過3小時評估的家長, 其實嗰3個鐘要做啲咩? 係咪真係考晒中英數常? 係MC題定係寫字題? ...

英、數、創意/手工、推論(呢份最難,小學分吾同程度,中學得一份-學生完成同埋答對幾多-永遠無得溫習的)

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主

我地學校老師會推薦,如果學校推薦,唔一定要做過坊間評估的,而且是收費,都好幾千蚊
唔係你話出得起$就有得讀
課程亦跟學校教的無關

樓主,我覺得你去ek資優度問好d,普通人一聽你講資優,唔理解,以為家長幫小朋友報呢d course懶巴閉。同路人會明白你的。

首頁
12345...7

尾頁

跳至