自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

brbaby2007 發表於 18-5-6 15:18
好多家長真係以爲入到就係資優!

係,而家大學課程,只要有錢,未達標都收

珍珠宮

12312 發表於 18-5-8 10:59
我果個完完全全"無美的完素"。(只喜歡數字)

我個都無架,佢只看到其中物理化元素
但我覺得人要生活係社會,太沉醉係自己世界就如偏食一樣,遲早也損害佢追求理想。所以儘量啦,一方面滿足佢喜好,都另一面都要督佢學返其他基礎生活需要知識,自理到正常生活事務。

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

happybebebe 發表於 18-5-7 22:41
我住沙田報中大比去科大方便啲
我都係住沙田,教過仔去科大十次八次,現時可自行出入
其實中大同科大仲有一個明顯分別,就係DP教學術野,讀上去 level 2已經係大學程度
已經,真係比中大平,課程亦較長時間

用戶要求終止服務

kerkermui 發表於 18-5-8 12:00
我都係住沙田,教過仔去科大十次八次,現時可自行出入
其實中大同科大仲有一個明顯分別,就係DP教學術野, ...

但我的只是四年級生

伯爵府

雪影 發表於 18-5-7 19:42
真係,我當初就係因為身邊無人明,連老公都唔理解,搞到我好困擾,跟住我要去資優教育學院上堂,係個度全 ...

我仔初小學,好無助,就係遇上HKAGE個家長小組! (可能我地見過面)

可惜,因為政府funding問題,HKAGE現時只服務十歲或以上嘅資優生及其家長,變相,初小最有需要嘅家長們就落空喇!

現時小組內有家長係社工,青年中心做,正計劃响紅磡區嘅中心辦相似嘅家長小組,服務有需要嘅家長,詳情未有,暫時只係意向,有機會的話,我會去做義工幫手 (HKAGE trained 朋輩支援家長),希望幫到幫到初小嗰班家長

伯爵府

happybebebe 發表於 18-5-8 12:01
但我的只是四年級生
我仔今年小五

珊瑚宮

kerkermui 發表於 18-5-8 12:12
我仔初小學,好無助,就係遇上HKAGE個家長小組! (可能我地見過面)

可惜,因為政府funding問題,HKAGE現 ...

達到某一程度,中大收的

侯爵府

好媽媽勳章

kerkermui 發表於 18-5-8 12:12

可惜,因為政府funding問題,HKAGE現 ...

我仔而家中學啦,如果你哋搞得成,我可以參加嗎。
開心每一天

伯爵府

雪影 發表於 18-5-8 16:01
我仔而家中學啦,如果你哋搞得成,我可以參加嗎。
好呀!
因為相信中心喎邊都需要有前人分享!先多謝你!

侯爵府

好媽媽勳章

kerkermui 發表於 18-5-8 17:00
好呀!
因為相信中心喎邊都需要有前人分享!先多謝你!

到時你再pm我
開心每一天

禁止訪問

珊瑚宮

月見草 發表於 18-5-8 17:30
我仔初小前,見好多朋友仔同學仔都話做評估,報告話小朋友係資優,問佢地邊方面資優同詳細內容就話我哋葡 ...

其實評完未一樣。(吾通拿張cert.比人看?)

侯爵府

好媽媽勳章

我仔初小前,見好多朋友仔同學仔都話做評估,報告話小朋友係資優,問佢地邊方面資優同詳細內容就話我哋葡 ...

所以我唔建議係坊間嘅個啲乜乜中心做評估,我只信政府香港資優教育學院,中文大學,協康會呢啲機構。
前一排先有朋友問我,佢話佢仔係個啲中心做評估,得出結果係128分,差兩分就資優,叫佢報堂提升IQ,問我意見上乜堂好,我話唔好信啦,我係政府做,個教育心理學家話,資優係天生,後天無得提升,就算小朋友被早教,識嘅嘢比人多都好,呢啲都可以人為,但只要一唔教,個小朋友就會原地踏步,但資優係佢自發性,你自然會發現佢與別不同。唔會因爲小朋友學嘅嘢而變資優㗎
開心每一天

侯爵府

好媽媽勳章

我見過最好笑嘅係周圍同人講佢仔係資優,我心諗終於揾到同路人傾訴吓,點知傾傾吓個媽話無做評估,係佢自己同身邊人覺得佢仔係,佢就周圍同人講佢仔係,我真係O曬咀
開心每一天

珊瑚宮

雪影 發表於 18-5-8 18:38
所以我唔建議係坊間嘅個啲乜乜中心做評估,我只信政府香港資優教育學院,中文大學,協康會呢啲機構。:thin ...

請問你小孩有無參加"中大資優組-暑假班(SAYT)

侯爵府

好媽媽勳章

12312 發表於 18-5-8 18:51
請問你小孩有無參加"中大資優組-暑假班(SAYT)

三年級同五年級參加過兩次科學,我淨係記得玩過水,飛機同臭蛋實驗
開心每一天

大宅

雪影 發表於 18-5-8 18:38
所以我唔建議係坊間嘅個啲乜乜中心做評估,我只信政府香港資優教育學院,中文大學,協康會呢啲機構。:thin ...

唔好意思,借位一問,我小朋友小三,佢由小二開始巳自己睇書,睇youtube學DNA同molecular structure, 佢對stem, science非常有興趣的。有次遇到UST讀DNA嘅學生,我小朋友可以同佢地傾到DNA知識,我有諗過好唔好帶佢做評估,但我又同時我覺得我小朋友邏輯思維並不是好强,因為資優小朋友通常依方面好強的, 我是否應該帶佢去做評估。Thanks

用戶要求終止服務

Diamondtcc 發表於 18-5-9 09:05
唔好意思,借位一問,我小朋友小三,佢由小二開始巳自己睇書,睇youtube學DNA同molecular structure, 佢 ...

老師有無投訴上課有行為問題?
我不是說資優會有影響人的行為,而是做一次評估要五千蚊(中大心理系),結果是一份報告。你可以打去中大心理系問下,但我小朋友當年影響課室秩序好嚴重,但問佢學習上嘅嘢就全部都識,老師話「會唔會有xxxx症?」為去求證所以先做評估
我小朋友學校一班都起碼有一個有行為問題,有些要有駐校社工輔導

子爵府

12312 發表於 18-5-8 10:59
我果個完完全全"無美的完素"。(只喜歡數字)

你好呀!我見到呢個post先知中大有呢d課程!我仔讀國際學校,原來佢地完全無呢方面的資訊!昨日又見家長咁我同個SEN HEAD同教育心理學家講原來中大有呢種課程⋯⋯⋯佢地大力叫我同阿仔去!話會出reference letter for him
但問題係暑期課程已經截阻止
我見呢個課程好似要教試,我仲本身在中大心理學系跟開IQ test, 所以我唔擔心要測試,係唔係要教寫作能力同中文的?
還是大多都係完美的學生參加ga?
但我想問係唔係要教中文水平的?我仔都5年班!但佢完全唔識中文,聽講寫都係0! 佢speech delay ga 講野似5、6歲小朋友,完全唔鍾意出聲講野,又唔鍾意交朋友!
無野叻!計數就好勁!成個印度生意人咁款計到盡⋯⋯⋯仲有佢咩任何野有數字的佢都會問到底仲有那些有佢知無人知的原理及理論、歷史⋯⋯

大宅

happybebebe 發表於 18-5-9 09:15
老師有無投訴上課有行為問題?
我不是說資優會有影響人的行為,而是做一次評估要五千蚊(中大心理系),結 ...

現時佢行為上冇乜大問題,小一時會嚴重d, 之前佢份人好焦慮,唔見咗舊擦膠,一枝筆,就會課堂上大喊,現時就少咗好多,但偶爾都會發生, 對上嗰次唔見咗本英文簿,喊住要全班同佢揾,佢係有d完美主義, 每樣嘢要做到完美,所以由小一至現在,從未欠交過一樣嘢

首頁

尾頁

跳至