有冇jm諗過退休後兩公婆返大陸長住?

小小馬奇朵
|

唔係純粹為生活指數低啲
而係想人少啲,生活嘅地方冇咁擠迫而搬去大陸?
指嘅係城市地方,不是鄉下
——————
好多jm鍾情泰國
可唔可以講埋點解喜歡喺泰國過退休生活?

72leelily
|
條根係鄉下就話返去
老年要適應陌生地方不易
有大病都要返香港
Daisywong313
|
諗過去台灣,香港的屋收租,去果邊使
fuhk
|
尋日先吹完話仔女大咗返東莞開間hea cafe
KK20010609
|
退休想搬去邨屋住,一來平啲,二來冇管理費,而且在香港
anyuser18
|
有諗過,但始終醫療和法律,安全,保障都係香港充足,所以可能都係香港住遠啲偏啲平啲算嘞
幸福花
|
大陸無人無物!D嘢依都唔平!有咩病痛睇醫生又麻煩!
APIGMA    發表於 18-5-6 20:49
LOVEJELLY
|
依家大陸生活唔平,如是我退休會搬去新界山卡啦村屋買架平平地車方便出入,天台有得種下野咁。
心目中巳有地点,因之前去過朋友婆婆屋企BBQ。
希望我退休時嗰度無比人收地開發。
Dragonmama2012
|
無啊!
我十幾年無返過鄉下,鄉下有人,但唔熟
老左人生路不熟好慘,人仔又高
都係留港生活
mamimuimui
|
到!我話返大陸,都係因為想清靜,會揀環境清優啲既,但老公話去台南,不過到時可能又會變,香港搬入村屋或去泰國都有可能
CLK-MB
|
Daisywong313 發表於 18-5-6 17:52
諗過去台灣,香港的屋收租,去果邊使

Same..之前工作原因係果度住左幾年,真係有打算退休時搬去
miffyumiffy
|
我諗住去台灣住,大6適應唔到
choco_soup
|
死都唔敢返大陸住。
333s
|
小小馬奇朵 發表於 18-5-6 17:45
唔係純粹為生活指數低啲

有冇jm諗過退休後兩公婆返大陸長住? 有,養老用。人老多病,在內地請人照顧,平D,做針炙,推拿,方便。但家人反對呀。

假如仔沒本事買樓,屋有可能給他住,/
閣樓仔,上面睡人。下面活動空間。
二老中港回住。

未來交通更加便利了, 說不定不需要。

小小馬奇朵
|
choco_soup 發表於 18-5-6 18:35
死都唔敢返大陸住。

死都唔敢返去住咁嚴重
係親身見過咩恐怖事定聽人講得多?
nainaitze
|
大陸無熟人好似好難返去住咁,而且到我哋退休後可能連大陸二線城市嘅生活指數都唔會低過香港好多,所以無諗過呀。
333s
|
小小馬奇朵 發表於 18-5-6 17:45
唔係純粹為生活指數低啲

你為何想內地生活?

小小馬奇朵
|
333s 發表於 18-5-6 18:44
你為何想內地生活?

暫時好片面咁諗啫
覺得節奏慢啲,空間大啲,生活舒服啲
gxlxj0001
|
去完麗江之後,好中意個度,就好想第日去開間客棧,自己hea住仲可以揾錢
hahaha1231
|