點算啊!屋企有床蝨

rilakuma1121
|
今朝訓醒發現個肚有3撻野,垂直有釘口
上網search 話係床蝨
但我未見到有實體蝨
可以點做?好擔心 我屋企有老人家又有貓貓
唔知可以用咩藥好 暫時得我有
moonmoonbabies
|
過來人,我上次掉了床玉,放滅蝨炸弹,我换张新床玉
eggplantyanyan
|
biokill 紅色那支可殺蝨, 快d 周圍噴左先. 唔掂就炸下穩陣
tearycow
|

Heixsap
|
千祈唔好用滅蝨炸彈,會爆到全屋都係
搵滅蟲公司搞
大富翁
|
我身上都起左紅點,我懷疑都係有"失". 有冇jm 知道呢d 紅點係咩。唔痕唔痛

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
seaman1982
|
過來人,娘家有過。
全屋裝修連地板都起埋。
peaceaa1122
|
Heixsap 發表於 18-5-7 00:33
千祈唔好用滅蝨炸彈,會爆到全屋都係
搵滅蟲公司搞

唔係殺蝨咩??點解會爆到成屋都係?
princesssarah
|
大富翁 發表於 18-5-7 00:35
我身上都起左紅點,我懷疑都係有"失". 有冇jm 知道呢d 紅點係咩。唔痕唔痛

...

去年在舊居我被床蝨咬是這樣的,好痕,嗰印仲要好耐先散

大富翁
|
princesssarah 發表於 18-5-7 00:50

我個d 唔似wo , 一d 感覺都冇,但紅得黎又唔似係比蚊咬,我面都有,又係細細點,好煩惱,完全唔知咩原因
獨角馬
|
大富翁 發表於 18-5-7 00:35

...

我而幾日都有而d 紅點,唔痕既,唔知咩咬
|
princesssarah 發表於 18-5-7 00:50

我果d係咁

waaa637
|
rilakuma1121 發表於 18-5-7 01:01
我果d係咁
我最近都一樣有呢D紅印,我都唔識分係敏感,定係蚊咬,定係有床蝨咬
adaho123456
|
seaman1982 發表於 18-5-7 00:36
過來人,娘家有過。
全屋裝修連地板都起埋。
我娘屋企都要全屋起晒,因為我地遲咗搵滅蟲公司。
以為自己搞得掂,用過兩次炸彈,再勁噴殺蟲劑都唔得,最後全屋裝修,因為佢地已經蛀到入牆身,所以如果負擔得起,快手搵滅蟲公司搞。
lovelykitty
|
rilakuma1121 發表於 18-5-6 23:39
今朝訓醒發現個肚有3撻野,垂直有釘口
上網search 話係床蝨
但我未見到有實體蝨

你試下喺床肉邊搵下,如果有會搵到,而且佢地係吸血嘅,睇下床單有無点点血跡。

|
waaa637 發表於 18-5-7 01:05
我最近都一樣有呢D紅印,我都唔識分係敏感,定係蚊咬,定係有床蝨咬 ...

我係垂直連住有3粒 有釘口
babychocolate
|
上綱買DE粉,專門殺床蚤,我上次掉床肉加用De粉,再加高溫冼
|
lovelykitty 發表於 18-5-7 01:13
你試下喺床肉邊搵下,如果有會搵到,而且佢地係吸血嘅,睇下床單有無点点血跡。

岩岩睇晒成張床肉好新淨 冇黑點
|
babychocolate 發表於 18-5-7 01:14
上綱買DE粉,專門殺床蚤,我上次掉床肉加用De粉,再加高溫冼

有貓可以用咩?
pinkykiki
|
rilakuma1121 發表於 18-5-7 01:15
有貓可以用咩?

對寵物無害的,DE粉對床蚤係最有效