母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

生完bb 第五日…開始谷奶…個胸好實同痛!但bb 仲係醫院,無得埋身! 我可以點做?

男爵府

johnnywendy 發表於 18-5-7 11:40
生完bb 第五日…開始谷奶…個胸好實同痛!但bb 仲係醫院,無得埋身! 我可以點做?
...

我生完後一直同bb分開,我出院bb仲係醫院留院,我係上網學按摩乳房同乳頭刺激造奶,醫院姑娘叫我買個手泵番屋企keep住泵,無奶都照泵,每3小時泵15分鐘,手泵可以自己控制力度,記得唔好太大力整痛自己,初頭2日泵得10ml左右,之後會愈泵愈多~上youtube打 ‘引奶陣教學’ ,自學左點樣按摩乳房同人手渣奶先啦
同埋開頭個胸好易谷到好痛,又好易有硬塊,當我日日定時泵奶,乳線通晒就無再有硬塊喇~有硬塊一定要用手按摩推鬆佢

大宅

...

呢個幾乎每個媽媽都必經階段。都係揸鬆佢。食卯粦脂。

禁止訪問

大宅

...

食通乳寶會易啲泵出來,而且冇咁實和痛。

大宅

kissapplegirl 發表於 18-5-7 17:38
我生完後一直同bb分開,我出院bb仲係醫院留院,我係上網學按摩乳房同乳頭刺激造奶,醫院姑娘叫我買個手泵番屋 ...

我已經上左奶但乳腺未通,bb已經好叻不停啜,每次都有20-30分鐘有效吸啜但食唔到,搞到片唔夠又黃。手擠同泵都出唔到太多(emoji)請問可以點做?

男爵府

penguinguin 發表於 18-5-18 01:57
我已經上左奶但乳腺未通,bb已經好叻不停啜,每次都有20-30分鐘有效吸啜但食唔到,搞到片唔夠又黃。手擠同 ...

飲食方便 每日飲至小2~3公升水/炒米茶/湯,叫屋企人煲d豬腳花生湯,章魚xx湯,魚湯,上網搜尋上奶湯水,煲一大煲第2日都有得飲,不過新鮮既當然係最好啦,一定要食足夠白飯!另外我有飲下滴雞精...
頭1個月係上奶既黃金機會,唔好放棄~
佢唔夠片可以先補奶粉,但相應地佢會小左啜你奶奶而小左造奶,或者愛上用樽唔肯埋身食,你喂人奶之前要放鬆個人,先幫乳房按摩,可以用熱毛巾熱敷乳房(避開乳頭),BB啜緊你既時候用手推按乳線,一定要每日定時比BB埋身啜/泵奶刺激乳房造奶,你泵奶時可以試下左邊泵15分鐘,右邊泵15分鐘,再左邊泵10分鐘,右邊泵10分鐘,上奶唔係一日兩日就會成功,大約要幾日時間就會發現有多奶

男爵府

penguinguin 發表於 18-5-18 01:57
我已經上左奶但乳腺未通,bb已經好叻不停啜,每次都有20-30分鐘有效吸啜但食唔到,搞到片唔夠又黃。手擠同 ...

乳線未通可以煲湯落通草,同埋每次BB啜完,都再用奶泵去泵清d奶,一邊泵一邊用手按,我個BB三個月時~~我都發現開始唔夠奶喂佢,就勤力d泵奶,泵耐d,多飲水,幾日後就有多奶左,唔怕無奶喇 要相信自己係得既
比最好既野佢就係人奶

大宅

kissapplegirl 發表於 18-5-18 02:16
乳線未通可以煲湯落通草,同埋每次BB啜完,都再用奶泵去泵清d奶,一邊泵一邊用手按,我個BB三個月時~~我都發現 ...

謝謝你!我依家有加通草落湯,每次餵完會再用手清,個胸雖然漲但就無咁硬。但係依然無奶陣。
啲奶仲係好黃,係咪太杰出唔到到?
上兩個好自然咁上奶有好多奶柱,未試過今次咁反而唔知點做

男爵府

penguinguin 發表於 18-5-19 13:11
謝謝你!我依家有加通草落湯,每次餵完會再用手清,個胸雖然漲但就無咁硬。但係依然無奶陣。
啲奶仲係好黃 ...

乳頭有無白點搞到塞奶?要挑走佢(我都係睇其他媽媽既post學,我未試過)
我自己每4小時泵一次奶,我上奶後只要夠4個鐘個胸會好漲,一泵就出奶柱,我頭十幾日d奶奶仲係小小偏黃嫁~因為係初生BB食個,營養成份唔同d
你有心想埋身一直喂 可以試下打電話約見母乳姑娘 請教佢地 番健康院檢查時既姑娘都可以請教 不過預佢地有d會好hea

男爵府

kissapplegirl 發表於 18-5-19 13:26
乳頭有無白點搞到塞奶?要挑走佢(我都係睇其他媽媽既post學,我未試過)
我自己每4小時泵一次奶,我上奶後只要 ...

請問母乳姑娘系屬於咩機構?可以點聯絡? thx

男爵府

bbbchoco 發表於 18-5-20 01:19
請問母乳姑娘系屬於咩機構?可以點聯絡? thx

我係威院生既,出院比左d喂人奶既資料我 ,可以番醫院搵母乳姑娘,或者打電話請教佢地,我自已未試過呀,我朋友就有搵到

侯爵府

penguinguin 發表於 18-5-19 13:11
啲奶仲係好黃 ...

我只係知d 奶黃係好架喎

男爵府

kissapplegirl 發表於 18-5-20 01:34
我係威院生既,出院比左d喂人奶既資料我 ,可以番醫院搵母乳姑娘,或者打電話請教佢地,我自已未試過呀,我朋友 ...

吾該唒你

大宅

kissapplegirl 發表於 18-5-19 13:26
我自己每4小時泵一次奶,我上奶後只要 ...

無白點,但有傷口。奶由三個位滴滴仔出嚟,但一路都無奶陣。☹️ 頭幾分鐘流完就無再出
有一路泵一路按,無硬塊但感到有粒粒嘅野,上到腋下
睇嚟真係要搵母乳姑娘搞搞佢⋯(emoji)

大宅

Mary媽咪 發表於 18-5-20 02:27
我只係知d 奶黃係好架喎

奶黃係脂肪多,bb會肥啲。但好易塞⋯

複式洋房

回覆樓主

食卵磷脂 乳通寶打底
多埋身俾bb啜
餵前熱敷易啲出奶
餵後冷敷
多飲湯水
4-6星期係個胸調節奶量嘅時期
加油(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊