跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

考慮申請移民到PEI,有兩個小朋友現讀小二及小五,可分享一下當地環境、學校選擇及生活嗎?Thx !

別墅

我申請進行中... 上次老公去... 話環境唔錯.... DEPENDS ON 你去邊一個AREA....
都有香港人.. 不過唔多... 每區都有自己既學校.. 但就唔識好唔好..

別墅

回覆 RonTang 的帖子

嗰度小學好經鬆,我個仔之前讀 LM Montgomery , 老師同學十分友善

大宅

RonTang 發表於 18-5-7 12:50

考慮申請移民到PEI,有兩個小朋友現讀小二及小五,可分享一下當 ...

我都計畫去PEI。 我做過D功課,亦問過加拿大朋友。 加拿大教育制度同水準幾好! 但一定唔似香港咁不但要小朋友不停要捱更抵夜咁做功課,仲要家長一齊做! 你有兩個小朋友,如果讀 local school,你肯定知我講緊乜。 根本香港小學好多功課唔預學生自己一個可以有能力去搞掂! 家長唔識做就要用錢請人去做! 加拿大學生功課壓力一定同香港無得比! 西方社會教育理念同亞洲有好大分別! 不可以相提並論! 論考公開試分數,多數鬼仔都輸比亞洲學生! 不過亦聽聞有一定數量亞洲精英學生入讀加國名牌大學後,因應付唔到而被逼放棄要返老家。 始終人地唔係要你狂念書就搞掂!

PEI 始終係細既省份,學校選擇肯定唔多。 Charlottetown 係captial city,已經算多學校,但初中、高中既選擇無幾。 其他PEI城市我相信更少。 我聽唔少華人講就算PEI學校點好,學生平均分數都唔及大城市如Vancouver、Toronto,因為果度D亞洲人多,亞洲家長好多都鍾意追求自己老家果套方法去催谷學生,所以Vancouver、Toronto 最出名就係多補習學校! 唔少移民 PEI 既亞洲人如果有讀 elementary school 既細路,landed 後都會馬上搬去大城市居住,確保要小朋友繼續「贏在起跑線」!

最終你要細路行邊條路係個人選擇。 一日你未land,一日你都唔會知道能否適應。

不過 PEI 係一個好靚既地方! 冬天好凍,夏天涼快,好多加國人會到當地旅遊! 如果你好討厭嚴寒地方,就唔洗考慮。 不過果度既居民真係好友善! 物價唔會太平。 不過其實加拿大既大、小城市物價都相差唔大,加國係一個「萬稅」國家,最出名係徵稅! 而且最低工資十幾蚊加幣,一定唔會賣平野! 反而最明顯差別係房價,同 Vancouver 、Toronto 肯定無得比! 呢個都係預期之中。 就係因為政府需要發展經濟,先要利用 PNP 吸引投資!

一般生活費用同香港其實差唔多,不過,到餐廳食一個餐,份量可以夠我食兩餐! 所以我覺得食物費用比香港平! 汽油約 CAD 1.3 一升,比香港平一半! 空氣同水源質素肯定好過香港! PEI 盛產薯仔! 最抵食!

簡單D講,香港既生活費用已經超越世界出名城市如 Vancouver、Toronto、LA 等! 但我覺得香港既生活質素同支出唔成正比!

複式洋房

wrymoep 發表於 18-6-2 17:51
我都計畫去PEI。 我做過D功課,亦問過加拿大朋友。 加拿大教育制度同水準幾好! 但一定唔似香港咁不但要小 ...

多謝你分享,移民都係為下一代著想,等佢地長大就會識得感激我地(emoji),你係入紙申請緊PEI定已經居住緊呢?

大宅

RonTang 發表於 18-6-3 17:10
多謝你分享,移民都係為下一代著想,等佢地長大就會識得感激我地(emoji),你係入紙申請緊PEI定已經居住緊 ...
哈! 言之尚早! 就算申請成功,佢地長大後既際遇變數好多,最後係感激 定 埋怨 E家都講唔埋囉! 不過無論如何點都要賭一舖!
我唔係PEI 人! 希望可以成功!

別墅

請問是找Agent 申請嗎? 介意講下費用多少嗎?

複式洋房

thsflimama 發表於 18-6-5 17:05
請問是找Agent 申請嗎? 介意講下費用多少嗎?

每間agent不同收費喎,你可以試搵間問下詳情

別墅

其實想知道有沒有人直接搵PEI agent 唔經HK agent?

洋房

我都諗緊移民PEI, 聽過咗去嘅朋友講,Charlotte Town D租盤好少,因為有好多人移民過去都係先租楼,請問何否分享一下當地住屋情况,謝謝!

洋房

我而家都諗緊PEI 移民, 請問有冇JM 有agent資料可以介紹呀??

別墅

wrymoep 發表於 18-6-2 17:51
我都計畫去PEI。 我做過D功課,亦問過加拿大朋友。 加拿大教育制度同水準幾好! 但一定唔似香港咁不但要小 ...

你既資料好詳盡,真係以為你係當地人

大宅

thsflimama 發表於 18-6-6 11:09

其實想知道有沒有人直接搵PEI agent 唔經HK agent?

最後你搵左邊度?

別墅

lucial 發表於 18-8-26 18:58
最後你搵左邊度?

PM you

洋房

你好,可否 pm agent 資料? 我地都搵緊 PEI 移民返法

大宅

我都搵緊agent 搞,可否pm我agent 資料(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)感激

別墅

buffalo_wings 發表於 18-12-11 22:58
我都搵緊agent 搞,可否pm我agent 資料(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)感激

依加好似只可申請work permit program啊

大宅

beamom 發表於 18-12-11 23:42
依加好似只可申請work permit program啊

呢個我知道, 而家一步到位只有start up visa了

子爵府

thsflimama 發表於 18-8-26 19:02
PM you

Please pm the PEI details to me, thank you so much

別墅

elysion 發表於 18-12-13 23:14
Please pm the PEI details to me, thank you so much

你想要咩資料?

首頁
12345...7

尾頁

跳至