自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 親子達人勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

囝囝差不多10歲因倒及, 所以要 cool 牙. 請問收費多少 ?? Please help

子爵府

2018復活節勳章

DammiMa 發表於 18-5-7 17:23
囝囝差不多10歲因倒及, 所以要 cool 牙. 請問收費多少 ?? Please help
如果係學童牙科,政府應該唔會好貴

水晶宮

DammiMa 發表於 18-5-7 17:23

個個case唔同,我找驕齒科,$50000左右,cool左2年半

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 親子達人勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

LittleRoxie 發表於 18-5-7 17:34
政府唔包箍牙
我女出去箍倒及牙
三萬元左右
包括 : 脫牙, X-ray, 固定牙 top ? 那區 ?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

學童保健唔做cool牙,我仔都係「被推薦」,要自己出去做
結果好彩菲臘牙科收左,27000(等左幾年終於收一次(emoji))

子爵府

4萬,尖沙咀區醫療機構。

10歲做可以唔駛脫牙。如果大左先做,恆齒出齊晒,就多數要脫4隻牙了!
小朋友放暑假比平日更忙!

侯爵府

回覆 DammiMa 的帖子

我個仔都係倒及要箍牙呀... 但唔知去邊間箍好, 有無過來人箍完滿意架, 可以介紹比我嗎? 最好喺九龍啦.

男爵府

我個仔九歳就開始cool, 好處係唔駛脫牙,生一隻cool 一隻,但就好貴,我都係驕齒科,八萬蚊

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

早D做有機會唔使剝牙,出面矯齒科大概5萬,普通牙醫3萬,千期唔好貪平搵普通牙醫。

伯爵府

回覆樓主:

快 d 做,我女果時八歲幾落箍,箍咗兩年幾,一路箍一路等恒齒出齊。之後戴固定器同等佢過咗青春期睇吓有冇反彈,希望keep 到。我女好多年前做,我覺得唔貴,但而家收費應該唔平。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

Charlotte_mom 發表於 18-5-7 17:40
結果好彩菲臘牙科收左,27000(等左幾年終於收一次 ...

菲臘牙科都要咁貴

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

Elaineyytang 發表於 18-5-7 17:49
我個仔九歳就開始cool, 好處係唔駛脫牙,生一隻cool 一隻,但就好貴,我都係驕齒科,八萬蚊 ...

唔夠位可以唔剝牙都箍到?

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 18-5-7 17:40
結果好彩菲臘牙科收左,27000(等左幾年終於收一次 ...

菲獵牙科要排期嗎?27000又唔算好平wor!我仔14歲,我都正在打探下邊度cool好!請問可以介紹下你e間有咩值得你去呢?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

Cool牙都有唔同情況,一個人報價唔等於同自己一樣
我初初都以為我仔小事,但當醫生解釋原來要攪埋下咢(下咢縮左入去),都算煩
菲臘牙科太輕kan直頭唔收呀

男爵府

回覆 MM2H 的帖子

矯齒科可以呀,不過要小朋友夠細個,未發育,我個仔用左一年半時間,戴左兩款擴張器,然後先上cool, 過程好復雜,而且要八萬蚊,但可以保住所有恆齒,生一隻cool 一隻,好整齊

男爵府

我在澳洲好多年,從未見過十歲未夠cool牙,亦唔容許普通牙醫幫人coo,香港失敗個案聽好多,唔敢試

子爵府

wyeth冷知識勳章

fairyfloss 發表於 18-5-8 13:46
我在澳洲好多年,從未見過十歲未夠cool牙,亦唔容許普通牙醫幫人coo,香港失敗個案聽好多,唔敢試 ...

矯齒要未發育做,發左育成左型就唔得,唔同普通cool牙

子爵府

wyeth冷知識勳章

Elaineyytang 發表於 18-5-8 13:38
回覆 MM2H 的帖子

矯齒科可以呀,不過要小朋友夠細個,未發育,我個仔用左一年半時間,戴左兩款擴張器,然 ...

宜家你仔cool完未?我仔都好快要cool,我都好擔心初時唔習慣,系咪番學唔洗帶㗎?

子爵府

wyeth冷知識勳章

你仔系咪要帶矮正器果隻?

首頁

尾頁

跳至