家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

笑得好勳章

睇到訪問,有港人家庭投資百五萬港紙,成功移民去加拿大溫尼伯
我孤陋寡聞未聽過喇,但見到百五萬移民去加拿大算低門檻,搵一搵原來系全加拿大最好移民既省份
果到有北極熊住,十二月一月最凍可以去到零下三十度,全年有三百日可以睇到極光
比你你制唔制先?

大宅

你用150萬買個大雪櫃,成世響入面住,你制唔制阿?

imlu28    發表於 19-4-24 01:49

大宅

解除移民條件後, 可以搬去其他城市住

公爵府

donuthk 發表於 18-5-7 18:10
我孤陋寡聞未聽過喇,但見到百五萬移民去加 ...
加拿大政府最叻同你分身家.....你制唔制呀 ?

子爵府

回覆樓主:

Winnepeg是內陸城市,長期寒冷,經濟活動無咁強勁,亦不及溫哥華,多倫多。有好有吾好,咁咩都平d啦,但同香港生活完全不同,每人適應力不同,要有心理準備囉!

大宅

tungchingkai 發表於 18-5-7 20:00
你用150萬買個大雪櫃,成世響入面住,你制唔制阿?

笑左

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

別墅

回覆樓主:

呢個移民計劃系去d山卡拉地區。媽媽會所加拿大版有討論去Quebec.大部分d人志在攞左visa逃走去Toronto /Vacouver果d省

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

正想講投資完,去其他省住得唔得?

大宅

有乜話制唔制? 想去又有錢咪去囉。 零下30幾度,大把地方係咁,人一樣咁生存,少見多怪。

子爵府

MommyPanel勳章

回覆樓主

去到要買車、預筆錢租樓/買樓,搵唔到工又唔知點算。真係起碼要預幾球資金過去好d, 要當坐移民監,但當有幾球資金係手,又未必想移民去呢d地方⋯⋯

子爵府

ms_maybb 發表於 18-6-5 23:27
去到要買車、預筆錢租樓/買樓,搵唔到工又唔知點算。真係起碼要預幾球資金過去好d, 要當坐移民監,但當有幾 ...

放心去到嗰啲地方100%搵唔到工作做, 而且衣食住行都非常麻煩, 移民過去其實只會不停燒銀紙, 就算手持一百五十萬美元,移民過去也沒有著數, 因為在當地根本搵唔到食, 除非好似樓上回應,坐完移民監即刻移居去第二個城市, 但果段時段冇五百萬cash去燒,你都唔好諗住過去

珍珠宮

好媽媽勳章

我覺得要移民首先要考慮工作同居所, 除非手頭資金充裕, 不用工作.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

身在加拿大,因我妹女兒大學畢業過去3星期,一句到尾,屋係平又大(温哥華已貴),人口少分布大,所以揾食困難~

複式洋房

Sesame 發表於 18-5-8 08:37
呢個移民計劃系去d山卡拉地區。媽媽會所加拿大版有討論去Quebec.大部分d人志在攞左visa逃走去Toronto /Vaco ...

香港都生存吾到落去,去到多倫多口咪又係等死。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

唔制...

子爵府

回覆樓主:

我覺得每個人要求不同,不能夠一概而論說不好,況且咩叫足夠,人人把呎不同。正如我地覺得香港好,人家覺得住在此痛苦無比,地方細,生活壓力大咁解。只要去之前做足功課,心理做好準備,一家人齊同心協力,相信每個地方都可以是樂土。

大宅

笑得好勳章

大力大力 發表於 18-6-7 01:13
身在加拿大,因我妹女兒大學畢業過去3星期,一句到尾,屋係平又大(温哥華已貴),人口少分布大,所以揾食困 ...
溫尼伯?好靚

珍珠宮

baby668 發表於 18-6-6 11:22

放心去到嗰啲地方100%搵唔到工作做, 而且衣食住行都非常麻 ...

雖然Winnipeg不及溫哥華和多倫多這些大城市,但又不至於去到衣食住行都非常麻煩。其實Winnipeg也不細,基本生活設施、醫院、大型購物中心、體育館、戲院等也有,只是不會很繁榮。
至於搵工,如果肯做一些辛勞的勞動性工作,例如超市、餐廳、清潔等工作,又未必搵唔到工。文職工作就真係睇你的學歷及經驗啦!去到開一間小店也大有人在。

不過習慣了香港的繁華熱鬧生活,去到會覺得閒悶。除非你是一個嚮往大自然或平淡生活的人。

子爵府

Alex123 發表於 18-6-20 13:12
雖然Winnipeg不及溫哥華和多倫多這些大城市,但又不至於去到衣食住行都非常麻煩。其實Winnipeg也不細,基 ...

小弟喺n年前曾經喺墨爾本住過一段短時間, 老老實實三個月左右已經思覺失調, 我相信如果我在住嘅話應該會死得, 因為太靜同埋零娛樂, 香港人99個percent接受唔到

首頁

尾頁

跳至