洗牙遇著傭醫 許文c

macytam430
|

話說,小妹就要轉工。咁公司原來醫療有包牙醫保健的。咁諗住離開公司前去洗個牙啦,因為咁岩想cool牙,所以就想順便問問cool牙收費。
但由於時間太趕,我睇開既牙醫又太full booking,趕唔切last day 前。
所以搵求其搵左間有期既牙醫診所洗牙啦。呢個醫生叫許文c,係中環的
一開頭諗住洗下牙姐,邊度都一樣姐。
點知唔衰過係唔知咩叫好😪
首先我一入到去洗牙啦,咁就一啲都唔痛既,好快就洗完。
之後醫生就開始同我講啦,你有4隻蛀牙咼。我即刻好大反應,下,無可能嫁咼,我年年都有check牙,都無話蛀牙,點會無啦啦有4隻嫁!
醫生就話,係呀你有4隻。咁我心諗有就有啦,都要處理左佢嫁,咁就問下醫生幾錢啦。
哇,真係西利呀,要800補一隻牙呀!之後我就話諗下先啦,我因為呢4隻牙唔開心左成個月呀!
咁我仲問左啲關於cool牙既野。
咁我個case都唔算係嚴重case,純粹想齊啲
用最傳統果隻都要45000起,仲要咩都唔包!x光要1000一張,要影2張,mok牙要遂隻計,計計埋埋起碼要50000埋單!payment 方法仲要只得現金,第一次就要比左20000幾做訂,其餘既就第二次一次過比埋。
我果刻心裏不停os!!!有無搞錯,我都幾多朋友cool過牙,無聽過人會咁樣俾錢法。
我就梗係唔會係佢度做啦,點知佢個護士就好似美容院sales上身咁,係咁sale 我😑
最後我都走為上策,我之後經朋友介紹搵左間cool好好既診所,係尖沙咀,佢只係收我33000,全包,第一次比5000,之後每次比1000,仲可以look card. 我直頭覺得自己之前係入左美容院,比人呃😭
呢個醫生話,50000做到隱形果隻啦!咁我順勢就問下牙醫我有無蛀牙啦,佢話我一隻都無!OMG!
咁我諗住cool牙醫生可能呢方面無咁細心,我再book左之前睇開既醫生,佢話你無蛀牙呀,一定無,不過就好多牙石!我話無理由嫁!我上個月先洗完。呢個時候,我同牙醫都有同一個感覺。我講笑咁講,最衰都係你咁難book,搞到我比人呃啦!

little06
|
中環收喱啲價都叫正常,有啲洗牙已經2000up, 不過佢話你蛀牙又好似那個左啲!
Btw jm你開晒佢全名,小心俾人告呀
whyyou
|
little06 發表於 18-5-7 20:17
中環收喱啲價都叫正常,有啲洗牙已經2000up, 不過佢話你蛀牙又好似那個左啲!
Btw jm你開晒佢全名,小心俾 ...

好彩佢寫傭醫唔係庸醫,俾人告都仲有得拗
crazy_ing
|
little06 發表於 18-5-7 20:17
Btw jm你開晒佢全名,小心俾 ...

x2
改返個交叉好
mini1204
|
有無蛀牙我吾知,吾洗出圖
不過第一個醫生既收費同埋收$方法都無問題
bobomia
|
收到~中環牙醫許文x
nyfng
|
收費我覺得好難講,願者上釣。但係如果你冇蛀牙話有蛀牙就好離譜。
happymeowy
|
bobomia 發表於 18-5-7 20:39
收到~中環牙醫許文x

許文強 定 許文彪
vet
|
bobomia 發表於 18-5-7 20:39
收到~中環牙醫許文x

許x晉,咁都得,冇蛀話有蛀,佢好等$洗?
purple_onion
|

許文(emoji)或許(emoji)晉?
Natalie625
|
Payment我覺得冇問題,我之前cool牙都係咁上下

Invisalign 的話你要問清楚包幾多次....因為一個療程D牙未必完全跟足,要再印模做....有D好平,但只此一次,未完美就要再加錢
所以唔覺得平就得,有朋友中過招
tsung
|
crazy_ing 發表於 18-5-7 20:28
x2
改返個交叉好

tsung
|
樓主快d刪名為上
魔怪媽媽
|
中環牙醫收費係咁上下啦
eeaa
|
之前睇個差唔多的post?
|
macytam430 發表於 18-5-7 20:04
話說,小妹就要轉工。咁公司原來醫療有包牙醫保健的。咁諗住離開公司前去洗個牙啦,因為咁岩想cool牙,所以 ...

等收律師信
Jasmine-4711
|
JM,人名你x一個字啦,否則可能封post,bk怕俾人告
若曦
|

佢咁收費冇問題,中環診所收費是較貴. 我在中環都遇到個許姓無良牙醫(之前診所在上環), 不過不是你這個, 牙骹痛張合有聲,佢叫我做磁力共振, 要萬多元, 幸好耳鼻喉醫生提我,可能是吃得太多零食果仁,停吃了幾天後不藥而愈. 另外許無良同我補完隻大牙,之後我覺得隻牙有啲冤, 佢話杜牙根也冇用, 叫我剝咗佢造植牙, 報價是天文數字,幸好我果斷多找一位牙醫看, 他說應是牙齒敏感, 叫我觀察吓,就算蛀都可以杜牙根. 事隔年多, 牙冇痛冇寃,牙骹也不再張合有聲,也沒有痛.
cc1226
|
中環幾乎睇咩科都貴過其他區,查實個價都正常,不過冇蛀牙話有蛀牙就真係
jollyma
|
開晒名,告得了