自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

macytam430 發表於 18-5-7 20:04
話說,小妹就要轉工。咁公司原來醫療有包牙醫保健的。咁諗住離開公司前去洗個牙啦,因為咁岩想cool牙,所以 ...

想知尖沙咀邊間,可以話我知嗎?

伯爵府

she007 發表於 18-7-11 19:25
哈哈!你係咪怕痛?

係呀, 我好驚呀.我上次剝完隻智慧牙後, 牙骹出左問題, 攪到好焦慮及抑鬱, 依家勁驚 d 牙有事. 真係勁怕.

水晶宮

Chamo 發表於 18-7-11 19:29
係呀, 我好驚呀.我上次剝完隻智慧牙後, 牙骹出左問題, 攪到好焦慮及抑鬱, 依家勁驚 d 牙有事. 真係勁怕.

...

睇你口吻都似好緊張,又唔洗太擔心嘅,搵過有口碑的牙醫。

伯爵府

she007 發表於 18-7-11 19:31
睇你口吻都似好緊張,又唔洗太擔心嘅,搵過有口碑的牙醫。

仲有呀, 有病並不可怕, 可怕在於找不到好醫生!

我智慧牙不近神經線的, 個牙醫要我照完 x-ray 再照 CT scan. CT scan 既幅射更多更多. 我吸收額外既幅射, 係無必要的, 邊個令我受到無必要既傷害, 都係那句, 等報應!

你未遇過我呢幾個月既遭遇, 係未必會明我點解咁偏激

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

Chamo 發表於 18-7-11 18:58
係呀, 千萬唔好以為洗牙, 肉眼檢查無就係無. 我 lie 過野!!! 好嬲!!!一定要照 X-ray. 大片一張過都未必睇 ...

請問照細片,咁咪要照幾次先照完成口牙?我果位醫生都有幫我照過幾隻,因為我話好似少少痛先幫我照咋

伯爵府

mariefish 發表於 18-7-11 19:42
請問照細片,咁咪要照幾次先照完成口牙?我果位醫生都有幫我照過幾隻,因為我話好似少少痛先幫我照咋
...

我都唔明點解牙醫要客人話痛先至照. 根本去到痛既地步, 好有可能已經係嚴重!
其實我都未試過!我都係呢幾個月先知要照 x-ray 先睇得清有無蛀牙! (如果你牙唔迫, 可能易睇得清. 因我既牙好迫, 影大片有重疊, 牙邊位我覺得看不清.)
照細片先可確定 d, 都唔係知好耐.

我都唔知點開口要牙醫幫我照哂成口牙既細片.
可能佢要我照大片, 我又話要細, 仲要隻隻都照, 我都驚我咁煩會激嬲牙醫啊.
我知我咁既行為即係唔信人, 好惹人討厭. 但係我之前就係衰過, 先至會咁煩.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

Chamo 發表於 18-7-11 19:48
我都唔明點解牙醫要客人話痛先至照. 根本去到痛既地步, 好有可能已經係嚴重!
其實我都未試過!我都係呢幾個 ...

我係補大牙都驚到呼吸困難既人黎,我都唔想咁緊張但自己係驚就係驚 我果位醫生每次用枝尖棒篤呀撩呀咁每隻檢查有冇蛀,聽你咁講我下次都要照下先得,最驚係杜牙,貴到死又難受

伯爵府

mariefish 發表於 18-7-11 20:03
我係補大牙都驚到呼吸困難既人黎,我都唔想咁緊張但自己係驚就係驚 我果位醫生每次用枝尖棒篤呀撩呀 ...

補牙其實可以要求打麻醉.
因我心理質素好差, 打左無咁驚.
我今年剝完兩隻智慧牙, 之後補隔離既兩隻大牙, 都有打麻醉.

男爵府

我個牙醫收得貴, 不過中環都係咁上下, 手勢好好, 但係reception聽電話d姐姐好串 我係佢到cool牙, 要全數一次比曬, 我cool invisalign, 已經係4-5前ge事
我下星期都去洗牙, 洗牙次次都有用xray睇有冇柱牙, 好似係洗牙price包geh

男爵府

Chamo 發表於 18-7-11 20:08
我今年剝完兩隻智慧牙, 之後補隔離既兩隻大牙, ...
係呀, 我有次試過打麻醉. 冇咁驚

伯爵府

sushiroll 發表於 18-7-11 20:15
係呀, 我有次試過打麻醉. 冇咁驚
其實我懷疑麻醉針, 有 d 入面有埋鎮定成份.
因我今年剝兩次牙, 補兩次牙 (共四次, 三個牙醫).
其中剝牙一次及補牙兩次, 本來好驚, 但一打完支針, 即刻 feel 到個人無咁驚, 即刻定下來.
只有剝牙一

, 打左好多支麻醉先麻醉到, 但都仲好驚!

翡翠宮

Chamo 發表於 18-7-11 20:08
我今年剝完兩隻智慧牙, 之後補隔離既兩隻大牙, ...

我有要求,分別試過三個醫生都唔肯打,佢有講原因但我驚到咩都唔記得

男爵府

Chamo 發表於 18-7-11 20:20
其實我懷疑麻醉針, 有 d 入面有埋鎮定成份.
因我今年剝兩次牙, 補兩次牙 (共四次, 三個牙醫).
其中剝牙一次 ...
咁誇張?! 我上次都好似打左一支, 不過真係好好多我唔怕睇牙醫補牙...不過補牙嗰d yuen yuen 痛... 真係好辛苦

男爵府

mariefish 發表於 18-7-11 20:32
我有要求,分別試過三個醫生都唔肯打,佢有講原因但我驚到咩都唔記得
...
我次次牙醫都會問我要唔要麻醉, 我通常都say no係有次係英國, 個牙醫話真係會好痛 我初初又唔信, 之後一開始已經超yuen痛, 我先打

伯爵府

mariefish 發表於 18-7-11 20:32
...

可能都係對身體唔好啦
但我驚, 心跳過百, 血壓又升, 咪又係唔好

男爵府

mariefish 發表於 18-7-11 20:03
我係補大牙都驚到呼吸困難既人黎,我都唔想咁緊張但自己係驚就係驚 我果位醫生每次用枝尖棒篤呀撩呀 ...
我試過去個超唔dim ge 牙醫, 佢放張alcohol wipe係我鼻上面.... 真係呼吸極之困難 我個口又放左d cotton咁, 講左好耐佢先知我up乜

伯爵府

sushiroll 發表於 18-7-11 20:33
咁誇張?! 我上次都好似打左一支, 不過真係好好多我唔怕睇牙醫補牙...不過補牙嗰d yuen yuen 痛... 真係好辛 ...

係呀!好跨!
起碼打左三次, 每次打兩下
打完—次唔 work, 已驚
再打都係仲未 work, 更驚
真係未剝都已嚇死
我依家每次諗番起呢幾個月既經歷, 都會眼泛淚光. 好恐怖

翡翠宮

sushiroll 發表於 18-7-11 20:37
我次次牙醫都會問我要唔要麻醉, 我通常都say no係有次係英國, 個牙醫話真係會好痛 我初初又唔信, ...

反而以前有位醫生唔問我就打左麻醉先補牙,我非常開心滿意 後來貪近近地去第位醫生度,隻牙蛀到要杜架勒,佢拒絕幫我打針,但佢係叻既,慢慢逐少咁整,蛀咁深居然唔係好痛,又之前試過另外兩位醫生係超急趕大力型,一個杜牙一個脫牙同補牙,只能說唔會再去超急大力型,果兩次真心忍著眼淚

翡翠宮

sushiroll 發表於 18-7-11 20:41
我試過去個超唔dim ge 牙醫, 佢放張alcohol wipe係我鼻上面.... 真係呼吸極之困難 我個口又放左d c ...

一時烏龍

洋房

回覆 sherrychim 的帖子

Pm 你呀😘

首頁

尾頁

跳至