自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

超正龍吐珠 發表於 18-5-8 08:10
有沒有做勞工署或agent 可以解答到我的問題,thanks

直接打去勞工處問啦!

打1823, 搵勞工處, 多數留言, 你簡單講你嘅問題, 大1約一日內佢地會有人覆你, 你問咩都好詳細咁答㗎, 你準備好d問題,一次過問晒佢地啦!
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

先幾天直接問勞工署, 就有關工人事件,勞工署表示話長期服務金及一個月代通知金要看法官點判,如果話佢有罪,僱主可以引用不誠實及嚴重錯失吾比長期服務及一個月代通知金,但僱員有權索償!但必須比未放年假,已賺取日數薪金及交通費$100!叫我想了解更多法律諮詢, 就最後問民政署, 之後我再去民政事務局諮詢法律意見,但最快排到到七個星期後, 但我都排住先. 心大心細工人去警局當天找唔找AGENT問(驚AGENT偏幫工人).

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

大前提係我就預左比晒d 費用,這種人不可以再留在家中

男爵府

回覆樓主

今天早上三個警完拉左工人,警察叫我比終止合約工人簽,叫佢拿晒私人物件及叫我double check 佢行李、袋,居然比我發現佢出左部S8!之後早上打比agent 上去agent 問點計?agent 話佢偷竊是嚴重事件,不用比代通知金及長期服務金,因為警方有晒証據cctv,故此只計未計有薪錢、年假、交通津貼等,機票待判決後知判幾耐才買機票!計掂就去警處將所計算的方式告知工人,她沒有任何問題便簽名作實!現在諗佢會否反告我沒發長期服務金(但agent 實牙實齒話係佢做不正當行為而可以吾比)?

男爵府

回覆樓主

昨午我打左去警局, 個CID出左去, 但有另一位亞SIR話個工人星期一判但佢要求要睇文件及影帶, 佢唔認罪. 故此法官比佢保釋, 我想係佢朋友保釋佢. 佢沒有即時坐牢或去機留所,亞SIR話佢要每個星期要返警局一次.之後打電話問AGENT我工人有沒有找他, AGENT說沒有. 我問佢現階段有沒有其他野要跟, 佢話我終止左合約只是比機票, 而機票要知道佢何時需要離開香港才買, 其他已經完成我地沒有任何責任.我問萬一工人追討長期服務金及代通知金, agent話佢爌工數天及有嚴重錯失, 加上並不是我fire 工人而 係警方拉人所以履行唔到合約. 工人好古或(emoji)可能搵工會幫手或找有組織團體專幫工人打官司。比埋地方佢住,如打赢重可分錢。!

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

個人認為
工人姐姐系出邊衰係佢自己嘅事
無功勞都有苦勞
俾咗先過得自己過得人…
而且免麻煩
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

珍珠宮

超正龍吐珠 發表於 18-5-8 11:18
我先頭都打個突, 晚上打電話通知我(佢話落左班), 我問佢點解拉人都會知會僱主, 佢話費時小朋友細無人照顧, ...

呢啲警察好人,有同理心,我朋友嗰個,係差人上門拉人

男爵府

回覆樓主:

我好相信天茫灰灰架!而早前看到工人在面書借用我水晶手練、頸巾及偷用亞仔新耳筒,發現時她好冷靜,毫不恐懼,說不是拿出街還大我叫我炒她,她說出面大把market ,搏炒!待她離開家居我將佢房間清潔,萬萬想不到我在佢間房清潔,座下底好dirty,雞翼骨,荔枝,朱古力,under 等,還有蟲及蟻,足足攪左一整天,真嘔心,自己在這地方睡,你想像得到佢有幾懶,好彩走得快,如果吾係日子耐左,更加多不知名的蟻蟲出沒!

男爵府

警方亞sir話佢自己保釋左自己, 每個星期返警局, 6月中才再判, 因為佢要求睇警方文件及cctv, 夠究我何時出機票比佢, 因為收到入境署終止佢合約信.

男爵府

回覆樓主

話說工人個case 又押後到七月中,攪乜鬼拖甘耐?吾認罪(cctv 映到都吾認)?

伯爵府

mini1204 發表於 18-5-8 11:57
除非坐監佢根本履行唔到合約, 如果唔係, 諗唔明點解可以解約唔洗比長服.

朋友工人儲左9日假話想返鄉下,朋友話只可以比佢返9日,佢話唔得要返三個月其他日子no pay leave, 僱主已經講左唔會批,工人大大聲話咁你賠足錢炒我囉。 工人已做左5年, 咁嘅情況如果僱主有whatsapp 對話不批准而工人9日大假後真的不回來,僱主炒佢再請下一個還要賠一個月通加長服嗎?

男爵府

記住問勞工署要記低日期時間同埋個個人姓乜野

請工人真係好令人心煩

連抄人都要提心吊膽幾個月驚比人追討

最慘係好多時明明已經賠到足都要比人屈一筆先肯走

首頁

尾頁

跳至